Zaradi dolgov Vogrinovih podjetij je ogrožena tudi njegova poslanska plača. Foto: BoBo
Zaradi dolgov Vogrinovih podjetij je ogrožena tudi njegova poslanska plača. Foto: BoBo

Sodišče je z izvršbo za rubež Vogrinovih podjetij Interles, Interles - Belcont in Interles IG iz Lenarta pri Slovenskih goricah v celoti soglašalo že konec marca, a je poslanec zoper sklep vložil obrazložen ugovor. Po neuradnih podatkih naj bi bile razlog nepristojnosti sodišča pri odločanju o rubežu Vogrina kot solidarnega poroka, piše časopis Dnevnik.

Sklep o izvršbi naj bi postal pravnomočen ta teden. Sodišče naj bi sicer dovolilo rubež vsega premoženja omenjenih podjetij, razveljavilo pa tisti del, ki se nanaša na Vogrina. Odločanje o tem se tako seli na ljubljansko okrožno sodišče. Unicredit banka Slovenije se namreč verjetno ne more zanašati na to, da se bo poplačala s prodajo Vogrinovih podjetij, saj imajo ta tudi zaradi izvršb drugih upnikov že dalj časa blokirane račune, njihovo poslovanje pa je v strmem upadu.

Ogroženi njegovi plači, ne pa hiša
Tako po navedbah časopisa banka upa ravno na rubež Vogrinovih rednih prejemkov. Po dostopnih podatkih naj bi bili tako "ogroženi" Vogrinova plača v podjetju Interles - Belcont, če jo zaradi blokad računov sploh še prejema, in poslanska plača, ki je januarja znašala malo manj kot 5.700 evrov bruto, ob tem pa je Vogrin dobil še tisoč evrov dodatkov.

Na dražbi pa se po dostopnih podatkih ne bo znašla okrog 150 kvadratnih metrov velika stanovanjska hiša s pripadajočimi zemljišči na obrobju Lenarta v Slovenskih goricah. Vogrin namreč že leto dni ni več polovični lastnik teh nepremičnin, še navaja časopis, saj da je svoj delež z darilnimi pogodbami pravočasno prenesel na soprogo in sina.

Tudi Banki Koper zoper Vogrina na okrajnem sodišču v Lenartu je že aprila uspelo s predlogom za izvršbo zaradi izterjave okoli 435.000 evrov, vendar pa ni jasno, ali je Vogrin ugovarjal tudi tej izvršbi.

Vsa podjetja Vogrinovih v težavah
Ob tem Dnevnik še poroča, da so vsa družinska podjetja, ki se že desetletja ukvarjajo s proizvodnjo stavbnega pohištva, v vse slabšem položaju. Tako so denimo Interlesu lani čisti prihodki od prodaje upadli s 4,5 na manj kot dva milijona evrov, podjetjema Interles IG in Vogrin Inženiring pa s slabih 300.000 na manj kot 100.000 evrov. Višje prihodke v primerjavi z letom 2010 je ustvaril le Interles - Belcont, vendar je ob potrojitvi obsega prometa, na 1,5 milijona evrov, ustvaril več kot 700.000 evrov čiste izgube.