Na ljubljanskih zelencih že mnogi plačujejo z Urbano. Foto: MMC RTV SLO
Na ljubljanskih zelencih že mnogi plačujejo z Urbano. Foto: MMC RTV SLO
Urbana
Vstop na avtobus po novem letu brez Urbane ne bo mogoč. Foto: MOL

15. septembra se bo sicer končalo testno obdobje Urbane, kar pomeni tudi, da jo le še do tedaj mogoče dobiti brezplačno, potem pa bo treba zanjo odšteti dva evra. Prav tako po 15. septembru ne bodo več na prodaj žetoni. Mesečne vozovnice za občane in upokojence bodo veljale do konca leta. Prav tako bo do novega leta tudi še mogoče plačevanje z gotovino in žetoni.

Šolarji, dijaki in študenti za pridobitev terminske kartice Urbana s pravico do nalaganja šolske mesečne vozovnice potrebujejo:

- staro mesečno vozovnico
- potrjen obrazec Potrdilo o šolanju za šolsko leto 2009/2010
- polnoletni tudi osebni dokument ali indeks
Fotografija ni več potrebna.

Kako do Urbane?
Prva izdaja terminskih kartic je mogoča samo v potniških blagajnah LPP-ja na Celovški cesti 160 in na Slovenski cesti 56, ki sta odprti vsak delavnik od 7. do 19. ure in ob sobotah od 7. do 13. ure. Po 15. septembru pa bo mogoče terminske vozovnice dobiti še na Avtobusni postaji Ljubljana, na preostalih prodajnih mestih, turističnoinformacijskih centrih ter trafikah Tobačna 3dva in Delo prodaja je mogoče te kartice samo polniti.

Vrednostne kartice Urbana je mogoče dobiti na vseh zgoraj omenjenih mestih, torej tudi v trafikah in na TIC-ih, po 15. septembru pa tudi na urbanomatih. V Ljubljani je trenutno postavljenih 24 urbanomatov za polnjenje kartice, na koncu pa jih bo 40.

Z Urbano tudi že na grad
Na LPP-ju so povedali, da so doslej izdali nad 80.000 vozovnic, pri čemer naj bi mesečne vozovnice zamenjala tudi že okoli polovica imetnikov upokojenske in splošne mesečne vozovnice.

Z Urbano je mogoče plačevati tudi že vzpenjačo na ljubljanski grad, to jesen naj bi mestno kartico uvedli tudi v knjižnicah. Nekoliko bo treba počakati še na nadgradnjo parkomatov.