Sviz je za nedoločen čas prestavil nadaljevanje splošne stavke. Foto: MMC RTV SLO
Sviz je za nedoločen čas prestavil nadaljevanje splošne stavke. Foto: MMC RTV SLO
Policija do vzpostavitve nove vlade prekinja stavkovne aktivnosti. Foto: BoBo

Glavni stavkovni odbor Sindikata izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) z Branimirjem Štrukljem na čelu bo vztrajal, da se delo v vzgoji in izobraževanju plača enako kot primerljivo delo v drugih delih javnega sektorja. A bo upoštevaje aktualno politično dogajanje v državi za 17. aprila napovedano nadaljevanje splošne stavke za nedoločen čas prestavil.

Kot so sporočili po izredni seji odbora, bo Sviz v luči bližajočih se volitev pozval politične stranke, naj predvolilni čas izkoristijo za kritično, resno, strukturirano razpravo o pomenu vzgoje in izobraževanja ter vlogi, ki jo imata pri zagotavljanju socialne države in bolj kakovostnega življenja. Hkrati bo sindikat od njih zahteval, naj se jasno opredelijo do neustreznega vrednotenja vzgojno-izobraževalnega dela in se izrečejo tudi o statusu učitelja razrednika.

Policisti začasno prekinjajo stavko
Tudi policijski stavkovni odbor je odločil, da se zaradi odstopa vlade začasno prenehajo izvajati stavkovne aktivnosti. Stavka pa ni preklicana, zato prostori in vozila še naprej ostajajo označeni s plakati "stavka".

Začasno prenehanje izvajanja stavkovnih ukrepov velja do preklica, sporoča Policijski stavkovni odbor, ki združuje stališči Policijskega sindikata Slovenije in Sindikata policistov Slovenije. Kot so sporočili, je stavka zaposlenih v policiji, na ministrstvu za notranje zadeve in inšpektoratu za notranje zadeve usmerjena proti vladi, ki pa z odstopom predsednika vlade Mira Cerarja nima več pooblastil za nadaljevanje pogajanj s sindikati oz. za sklepanje zavezujočih dogovorov s sindikati.

Policijski sindikat Slovenije ob tem pojasnjuje, da odstop vlade razume kot beg od "odgovornosti za svoje nečedne posle pri razmetavanju davkoplačevalskega denarja" in dodaja "da še v zadnjih sklepih laže sama sebi in slovenski javnosti, ko navaja, da je policistom ponudila sprejemljivo rešitev".

PSS navaja, da je vlada šele dan pred odstopom premierja ponudila prvi protipredlog v pogajanjih, pa še ta zgolj na eno izmed stavkovnih zahtev. Predlog pa je bil za oba sindikata nesprejemljiv, ker bi bila njegova izvedba nezakonita in neskladna s kolektivnimi pogodbami, kar je pozneje doumela tudi vladna pogajalska skupina. Ta bi morala na vlado po nov mandat "slednjega pa zaradi bega predsednika vlade pred odgovornostjo ni dobila".

Kljub začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti pa oba policijska sindikata opozarjata, da je vlada v dosedanjih pogajanjih jasno opredelila, da sta 7. in 8. točka stavkovnih zahtev v pristojnosti ministrstva za notranje zadeve. Zato sindikata od vodstva ministrstva zahtevata, da aktivno rešuje tako predmetni zahtevi kot tudi odprte zadeve iz sporazuma 2016. "Odprte zadeve namreč niso povezane s pristojnostmi vladne pogajalske skupine, zaradi česar bomo v primeru kakršnega koli izogibanja izpolnjevanju zahtev oz. zavez stavkovne aktivnosti nemudoma zaostrili," sta PSS in SPS zapisala v sporočilu za javnost.

Dodajajo še, da bo po končanih volitvah in imenovanju nove vlade policijski stavkovni odbor zahteval takojšnje nadaljevanje že začetih pogajanj in izpolnitev stavkovnih zahtev.