Sindikati so bili nad potezo delodajalcev ogorčeni, delodajalci pa pravijo, da so želeli le jedrnat dokument. Foto: BoBo
Sindikati so bili nad potezo delodajalcev ogorčeni, delodajalci pa pravijo, da so želeli le jedrnat dokument. Foto: BoBo

Potem ko se je krovna skupina socialnih partnerjev za pripravo socialnega sporazuma pretekli teden strinjala, da bodo podlaga za socialni sporazum izhodišča, podpisana pred dobrim letom in pol, so delodajalci danes mimo dogovora predlagali, da socialni partnerji do 15. januarja pripravijo bolj kratke predloge in jih nato 17. in 18. januarja uskladijo za zaprtimi vrati. Cilj naj bi bil jedrnat dokument sprejeti v kratkem času.

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je bila nad razvojem dogodkov presenečena in razočarana. Predlog delodajalcev je sicer legitimen, a odstopa od načina dela, dogovorjenega na skupini, je dejala. Zaplet je po njenih besedah sprožil veliko nelagodja, pa tudi vprašanje "načenjanja zaupanja".

Na koncu je ministrica dosegla soglasje, da se v ponedeljek popoldne vendarle znova sestane krovna skupina, ki bo skušala poiskati izhod iz zagate. To, da se ne znajo dogovoriti niti o načinu dela, kako skleniti socialni sporazum, namreč ni dobro sporočilo, je posvarila.

Sindikati razburjeni, delodajalci zadržani
Še bolj razburjeni so bili na sindikalni strani. Po mnenju predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimirja Štruklja je predlog predstavnikov gospodarstva "skrajno ciničen" in govori o tem, da so "že začeli igrati igro, kdo bo kriv, da socialnega sporazuma ne bo". Štruklju se zdi to v trenutku, ko Slovenija tak dokument nujno potrebuje, nesprejemljivo.
Na delodajalski strani so bili v komentarjih zadržani. Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetništva Igor Antauer, ki sicer ni član krovne skupine, je zanikal, da bi blokirali socialni sporazum. "Hoteli smo kratek, jedrnat dogovor z minimalnimi standardi, ki se ga bomo vsi držali in ki ga bomo lahko izmerili v relativno hitrem času. Potem se je pa na seji iskala varianta, kako ne bi, namesto, kako bi," je pojasnil.