Vodja podmladka Nove Slovenije trdi, da minister za visoko šolstvo Gregor Golobič pri vsaki transakciji študentske prehrane zasluži 6 centov. Foto: MMC RTV SLO
Vodja podmladka Nove Slovenije trdi, da minister za visoko šolstvo Gregor Golobič pri vsaki transakciji študentske prehrane zasluži 6 centov. Foto: MMC RTV SLO

Dejstvo je, da je novega sistema najbolj veselo podjetje Ultra in njen solastnik minister Gregor Golobič, ki ima od vsake transakcije preko mobitela 6 centov več na svojem bančnem računu.

Predsednik MSi Jernej Vrtovec
Študentska prehrana
1. septembra je prišlo do motenj v delovanju sistema identifikacije za subvencionirano študentsko prehrano. Foto: BoBo

Predsednik Mlade Slovenije Jernej Vrtovec je po včerajšnjem zlomu elektroniziranega sistema študentske prehrane dejal, da bodo po vzoru Društva za vračilo preplačane električne energije začeli zbirati podpise oškodovanih študentov in v njihovem imenu vložili odškodninsko tožbo. Vrtovec trdi, da je izbrani sistem najslabši mogoč sistem za študente. Koruptivna pa da je bila tudi sama izbira izvajalca sistema Margenta.

ŠOS: Študentje bodo dobili povrnjeno škodo
V ŠOS-u pojasnjujejo, da je bilo oškodovanih skupno 288 študentov v skupnem znesku 755 evrov. Vsi oškodovani bodo dobili pisne pozive, naj se za povračilo po 13. septembru zglasijo na slednjih točkah:

• ŠOU v Ljubljani, Kersnikova 4, Ljubljana
• ŠOU v Mariboru, Gosposvetska 84, Maribor
• ŠOU na Primorskem, Pristaniška ulica 3, Koper

Škoda naj bi nastala zaradi "nepričakovane aktivacije mehanizma za preprečevanje zlorab ob večjem dvigu transakcij na časovno enoto". ŠOS bo sredstva izterjal od podjetja Margenta.


Motnje v delovanju sistema

Včeraj, 1. septembra, je namreč prišlo do motenj v Margentinem sistemu, predvsem pri kosilu med 12. in 14. uro. V tem času so morali študentje plačati polno ceno obroka. Motnje so zaznali po celotni Sloveniji.

"To se je zgodilo 1. septembra. Kaj bo šele 1. oktobra, ko se začne šolsko leto in bo petkrat več študentov uporabljalo sistem," se sprašuje in dodaja, da so po njegovih informacijah mnogi študentje in gostinci ogorčeni, saj da je motenj v delovanju še veliko več.

Državna subvencija ob študentskem obroku znaša 2,62 evra. Ta znesek, ki so ga morali študentje zaradi delovanja sistema doplačati, bodo v Mladi Sloveniji z odškodninsko tožbo zahtevali nazaj.
Sporna izbira sistema identifikacije
Vrtovec je dejal, da je podlaga za mobitelni sistem identifikacije na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) leži v anketi, v kateri naj bi se 9.000 študentov v 95 odstotkih izreklo za tak sistem. "Te ankete ŠOS noče pokazati. Kje je ta anketa, ali je to le še ena farsa ŠOS-a", se sprašuje.

"Izbrano podjetje Margenta je tudi v lasti ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča, ki je hkrati minister študentov", je dejal Vrtovec. "Komisija za preprečevanje korupcije je dejala, da to ni korupcija, ker ŠOS po pravnem statusu ni zavezan k javnim razpisom. To je neumnost," trdi.
Ta sistem ni plačilni sistem, temveč služi samo identifikaciji, študent pa gostincu plača z gotovino in mora se ob tem identificirati še z osebnim dokumentom, pravi Vrtovec: "To je unikum, povsod v Evropi je dovolj osebni dokument." Trdi tudi, da ima z vsako transakcijo Golobič in njegova Ultra 6 centov več na tekočem računu. "Sprašujemo se, ali je bilo zaradi tega na razpisu izbrano podjetje Margento, hčerinsko podjetje Ultre?", je zaključil predsednik podmladka.

Za Vrtovca je sporno tudi to, da ŠOS za potrebe sistema zbira osebne podatke študentov. Državni zbor je namreč glasoval proti temu, študent pa se mora vseeno podpisati izjavo in ŠOS-u dati svoje osebne podatke, sicer ni upravičen do študentske prehrane.

Dejstvo je, da je novega sistema najbolj veselo podjetje Ultra in njen solastnik minister Gregor Golobič, ki ima od vsake transakcije preko mobitela 6 centov več na svojem bančnem računu.

Predsednik MSi Jernej Vrtovec