V Sloveniji ure iz poletnega na zimski čas premikamo od leta 1982. Foto: EPA
V Sloveniji ure iz poletnega na zimski čas premikamo od leta 1982. Foto: EPA

V Sloveniji je premikanje časa z zimskega na poletni uveljavljeno od leta 1982, ideja pa je nastala zato, da bi bolje izkoriščali dnevno svetlobo, s čimer naj bi dosegli prihranke energije. Vendar pa so različne statistične analize, ki so jih opravile elektrodistribucijske družbe, pokazale, da ima sprememba ure na poletni čas le neznaten vpliv na porabo elektrike, so sporočili z ministrstva za gospodarstvo.

Premik je v skladu z uredbo o določitvi obdobja poletnega časa in evropsko direktivo o ureditvi poletnega časa, ki natančno določa način spreminjanja časovne ureditve.

Ministrstvo o višji učinkovitosti zaposlenih
Na ministrstvu za gospodarstvo menijo, da premik delovnega časa v poletnem času pozitivno vpliva na učinkovitost dela zaposlenih, ki delajo na terenu in tudi na varnost pri delu, saj se več dela opravi pri dnevni svetlobi. Poleg tega poletni čas omogoča, da se zvečer vse vrste dejavnosti za prosti čas zaradi naravne svetlobe izvajajo v veliko prijetnejših razmerah.

Poletni čas se začne zadnjo nedeljo v marcu ob 2. uri po srednjeevropskem času, in sicer tako, da se premakne za 60 minut naprej in se čas ob 2. uri računa kot 3. ura. Konča se zadnjo nedeljo v oktobru ob 3. uri, in sicer tako, da se ura pomakne za 60 minut nazaj in se čas ob 3. uri računa kot 2. ura.