Tradicionalna verska spominska slovesnost na Teharjah Foto: RTV SLO
Tradicionalna verska spominska slovesnost na Teharjah Foto: RTV SLO
Anton Stres
Spominsko mašo je vodil mariborski pomožni škof Anton Stres. Foto: RTV SLO

Mariborski pomožni škof Anton Stres je med spominsko mašo pozval, naj se teharsko prekletstvo spremeni v spravo in odpuščanje.

Opozoril je, da velik dela naše javnosti še ni doumel, kako grozljivo je to, kar se je dogajalo, pa tudi politika mora po njegovih besedah še najti voljo, da izreče nedvoumno besedo o žrtvah revolucije.

Stanovnik spomnil na grozote
Urednik revije Zaveza in nekdanji taboriščnik Justin Stanovnik je spomnil, da je pred 60 leti taborišče na Teharjah napolnilo 4.500 domobrancev in civilistov, nad katerimi je komunistična oblast izvedla genocid.

"Ljudje, ki so jih pred 60 leti s Teharij s tovornjaki vozili na morišča, so imeli to posebnost, da so bili politični ljudje - politična substanca naroda. Partija je iz narodovega telesa morala izrezati tkivo, ki je nosilo avtentično politično misel, in narediti prostor za svojo ideologijo - samo sebe," je še opozoril Stanovnik.

Osrednja državna slovesnost v spomin na tragične dogodke pred 60 leti na Teharjah je bila junija letos. Takrat je predsednik republike Janez Drnovšek med drugim poudaril, da se nikoli ne sme več zgoditi, da bi Slovenec pobijal Slovenca. Park v spomin na pobite domobrance so odprli oktobra 2004.