Zakon predvideva spremembe tudi pri nacionalnem preverjanju znanja in ocenjevanju. Po novem bi znanje učencev v tretjem razredu ocenjevali številčno, v prvem in drugem razredu pa bi ocenjevanje ostalo opisno. Foto: MMC RTV SLO
Zakon predvideva spremembe tudi pri nacionalnem preverjanju znanja in ocenjevanju. Po novem bi znanje učencev v tretjem razredu ocenjevali številčno, v prvem in drugem razredu pa bi ocenjevanje ostalo opisno. Foto: MMC RTV SLO
Šola
Malčki bi do 14. ure bili aktivni tudi v krožkih. Foto: MMC RTV SLO
Kaj prinaša bela knjiga o šolstvu?

V četrtek je ministrstvo predlog novele zakona o osnovni šoli dalo v javno obravnavo, poslanci pa naj bi o njej odločali še letos. Uvajajo se številne novosti, ki so po mnenju ministrstva usmerjene k zagotavljanju večje kakovosti in pravičnosti osnovnošolskega izobraževanja.

Pouk bi se lahko začel ob 8. uri
Za vse učence od prvega do tretjega razreda bi tako predpisali program v šolah po šest ur dnevno, pouk pa se ne sme začeti pred osmo uro zjutraj. To pomeni, da bi morali najmlajši učenci v šoli ostati do 14. ure, v tem času pa bi se udeleževali pouka obveznih predmetov, dni dejavnosti, ur oddelčne skupnosti in drugih vzgojno-izobraževalnih dejavnosti, namenjenih razvijanju različnih strategij učenja, ustvarjalnemu preživljanju prostega časa, sprostitvenim dejavnostim in organiziranemu prehranjevanju.

Izbirni program in kosilo za malčke
V tem času bodo na voljo tudi dodatni oziroma dopolnilni pouk, individualna in skupinska pomoč, neobvezen izbirni pouk tujega jezika v prvem razredu in pevski zbor. Te vsebine bi se po novem imenovale izbirni program za učence od prvega do tretjega razreda, saj se izvajajo v času obveznega trajanja programa. Ker bodo najmlajši učenci v šoli ostajali do 14. ure, zakon predvideva, da šola tem učencem poleg malice obvezno zagotovi tudi kosilo.

Obvezen tuji jezik že v drugem razredu
Ena izmed večjih novosti, ki jih predvideva zakon, je neobvezno poučevanje prvega tujega jezika že v prvem razredu in obvezno poučevanje tega jezika v drugem razredu. V četrtem razredu pa bi lahko učenci izbrali drugi tuji jezik kot neobvezen izbirni predmet. V četrtem, petem in šestem razredu bi lahko učenci kot izbirne predmete izbirali tudi dramo, računalništvo, šport in umetnost. Učenci bi sicer lahko izbrali največ dve uri pouka neobveznih izbirnih predmetov na teden.

Vračanje številčnega ocenjevanja
Spremenilo bi se tudi ocenjevanje, saj bi se številčne ocene vrnile že v tretji razred, opisno ocenjevanje pa bi ostalo le v prvih dveh razredih. Nacionalno preverjanje znanja, ki se zdaj izvaja v šestem in devetem razredu, bi se po novem preverjalo tudi v tretjem, sedmem in osmem razredu, za kar bi se učenci odločili prostovoljno, ob koncu šestega in osmega pa bi bilo preverjanje obvezno.

Posebne pravice za zdomce in priseljence
Novela zakona se posveča tudi otrokom izseljencev in zdomcev, ki jim ureja pravico do učenja in dopolnilnega izobraževanja iz slovenskega jezika in kulture. Predvideva pa tudi pravico do učenja slovenskega jezika in kulture ter do ohranjanja maternega jezika in kulture za otroke v Sloveniji, katerih materni jezik ni slovenski.

Kaj prinaša bela knjiga o šolstvu?