Banke stanovanj, katerih vrednost je padla pod vrednost hipoteke, ne želijo prodati. Foto: MMC RTV SLO
Banke stanovanj, katerih vrednost je padla pod vrednost hipoteke, ne želijo prodati. Foto: MMC RTV SLO
Cene stanovanj počasi drsijo navzdol

Po podatkih statističnega urada je v Sloveniji 175 tisoč praznih stanovanj, samo v Ljubljani pa 1.500. In čeprav so se nepremičnine v prvem četrtletju letošnjega leta nekoliko pocenile, na trgu vlada mrtvilo. Po mnenju strokovnjakov bodo cene še padale, a postopoma in ne preveč občutno.

Med neprodanimi stanovanji so tudi taka, ki so obtičala v stečajnih postopkih propadlih gradbenih podjetij, krive pa so tudi banke, saj si ne upajo prodati stanovanj, katerih vrednost je padla pod vrednost hipotek, s katerimi so obremenjena, je za TV Dnevnik poročala Vesna Deržek.

Nepremičninski balon bo težko predreti, cene pa bodo padale zelo počasi predvsem zaradi manjših dohodkov prebivalstva in strožjih pogojev kreditiranja. "Novih projektov ni, ker investitorji niti starih ne morejo prodati. Banke, ki bi jih kreditirale, so se umaknile, stanovanja v stečajnih postopkih pa čakajo," je Deržkovi povedal ekonomist Sašo Polanec.

Nezadovoljni so tudi na nepremičninskih agencijah, kjer pravijo, da zdajšnje stanje ne koristi nikomur, ne upnikom in ne kupcem, ki bi stanovanja, ki čakajo na zaključevanje postopkov, morda želeli kupiti. Nepremičninarji tudi opozarjajo, da so na prvi pogled ugodne cene takšnih stanovanj v realnosti lahko mnogo višje, saj stanovanja morda nimajo garancij na skupne dele zgradb, streho itd. Nepremičninarji so tudi prepričani, da bi morali prodajo "bančnih" nepremičnin sprostiti, tudi z morebitnim odpisom dela dolgov.

Banke špekulirajo, da se bodo cene stanovanj znižale manj, kot to pričakujejo ljudje, zato s prodajo raje čakajo, hkrati pa se bojijo mogočih tožb, če bi se izkazalo, da so stanovanja prodale po prenizkih cenah, je dejal Polanec.

Novih infrastrukturnih projektov, ki bi ohranili zdravo jedro slovenskega gradbeništva, pa država zaradi vsesplošnega varčevanja za zdaj ne bo zagnala, je za TV Dnevnik še poročala Deržkova.

Cene stanovanj počasi drsijo navzdol