Slovenija
Janez Stanovnik
Partizani so Slovenijo osvobodili in ji postavili temelje državnosti, mlajši rod veteranov vojne za Slovenijo pa je to isto borbo pripeljal do zmagovitega konca, je dejal Stanovnik. Foto: Aleš Nanut

Dodaj v

Stanovnik: Partizani so Slovenijo osvobodili in ji postavili temelje državnosti

"Slovenci so suveren narod, te suverenosti pa ne dajo"
21. april 2012 ob 16:34
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovenska suverenost je zapisana v ustavi, kar pomeni, da nad Slovenci ni nobenega gospodarja, je ob slovesnosti ob dnevu upora proti okupatorju na Planini pod Mirno goro poudaril Stanovnik.

"Slovenci so suveren narod, te suverenosti pa ne dajo," je opozoril predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB-ja Janez Stanovnik. Po njegovih besedah je bila vojna za osamosvojitev Slovenije samo nadaljevanje tega, kar je za njeno osvoboditev naredila partizanska borba.

"Če je odrekanje potrebno za utrditev suverenosti, potem se bomo odrekali"
Partizani so Slovenijo osvobodili in ji postavili temelje državnosti, mlajši rod veteranov vojne za Slovenijo pa je to isto borbo pripeljal do zmagovitega konca, je dejal. "Slovenci so s svojo državo postali suveren narod. Zavrnili so Beograd, ki je hotel gospodariti nad njimi. Bodo rekli ne tudi komu drugemu, ki se ravno tako začenja na b," se je vprašal Stanovnik.

"Če je odrekanje potrebno za utrditev slovenske suverenosti, potem se bomo Slovenci tudi odrekali. Ampak zato, ker tako sami hočemo. Ne pa zato, ker tako nekdo drug ukazuje," je še povedal Stanovnik.

Na Planini leta 1944 ustanovili Partizanski pevski zbor
Predsednik Zveze združenj borcev je bil na Planini pod Mirno goro osrednji govornik na slovesnosti, ki jo je pokrajinski svet omenjenega združenja priredil ob skorajšnjem dnevu upora proti okupatorju, 27. aprilu, in odkritju prenovljene spominske plošče Invalidskemu oz. Partizanskemu pevskemu zboru.

Tega so na Planini ustanovili spomladi leta 1944, pod vodstvom dirigenta Karola Pahorja pa je nastal iz okrevajočih ranjencev, partizanov, kot edinstven zbor v takratni vojskujoči se Evropi. Imenovali so ga Invalidski pevski zbor ali po domače tudi Pojoča četa. Po vojni so ga preimenovali v Partizanski invalidski pevski zbor in pozneje v Partizanski pevski zbor.

Slovesnosti so se udeležili tudi podpredsednica državnega zbora in poslanka Pozitivne Slovenije Renata Brunskole, semiška županja Polona Kambič, črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič in metliški župan Darko Zevnik.

A. Ko.
Prijavi napako
Komentarji
kurentac
# 21.04.2012 ob 16:43
Slovesnosti so se udeležili tudi podpredsednica državnega zbora in poslanka Pozitivne Slovenije Renata Brunskole
Oh joj,okol padam....
genniuuss
# 21.04.2012 ob 16:45
Ne moreš nam govoriti nič,
ti ki nas s hlapci zmerjaš.
kurentac
# 21.04.2012 ob 16:41
A si že spet na svetlo prilezel? Murgelski borec je spet na fronti.
GmO
# 21.04.2012 ob 16:48
Kako lahko Stanovnik izrazi, da so veterani vojne iz leta 91, nekakšen podaljšek tega, kar so bili partizani in pri tem ostane nekaznovan? To je sovražni govor in velika laž!
Jožeine
# 21.04.2012 ob 16:48
Osamosvojitvena vojna je bila vojna v kateri smo se bojevali proti izčrpavanju idologije Srbije. Terezija in Jožef sta v Slovenijo vsaj ulagala, jo počasi razvijala v smisli tržnega gospodarstva, medtem, ko smo morali za Srbijo in njhivoe politike delat in to v veliki večini zgrešenim gospodarstvom.
and13
# 21.04.2012 ob 16:58
Partizani so nam priborili beograjskookupacijo.
secundus
# 21.04.2012 ob 16:54
smrt fašizmu in komunizmu ;D

mladino brigajo kavbojci (beli) in indijanci (rdeči)
nas zanima samo zakaj ste zahebali državo?!?!
črnigad
# 21.04.2012 ob 16:46
Stanovnik bo spet nekakšno čorbo zamešal....
Breathe
# 21.04.2012 ob 16:50
Celotna izjava se je glasila takole:

"Če je odrekanje potrebno za utrditev suverenosti, potem se bomo odrekali. Zato se z današnjim dnem odrekam svoje posebne priviligirane pokojnine in zahtevam, da se mi izplačuje najnižja možna pokojnina."

Zakaj izjava ni bila citirana v celoti. še ugotavljajo. Glede na to, da policija štrajka, bo treba verjetno malo počakati.
ciracara
# 21.04.2012 ob 16:53
Klastrofobična družbena ureditev Slovenije, to je bil končni produkt tvoje borbe, tvojega komunizma.

Tik-tak-tik-tak-tik-tak sivi vsakdanjik komunizma je tudi današnja realnost.

Proti temu se jaz borim.

Antikomunist
andreas
# 21.04.2012 ob 16:51
Ja pajade.
Vmes med partizanščino in osamosvojitvijo pa je bilo kaj?
Zlata svoboda?
Nekaj časa klanjanje Stalinu, nato malo na zahod, pa na jug, pa spet na vzhod, kakor je veter zapihal?
Aja, Vlade v Ajdovščini pa sploh ni bilo, tisto je bila napaka, knede, stanovnik?
Samo malo so prdnili iz belega grada, pa so se razpustili tako hitro, kakor so se ustanovili, Kidrič in kompanija.
zamudnik
# 21.04.2012 ob 17:03
Sumim, da v te postpartizanske golaže konstantno mešajo tudi tiste čudne začimbe.
Korant
# 21.04.2012 ob 19:14
Da je srbska banda pobijala Slovence in kurila slovenske domove, je znano, kakor je znano, kdo sedaj protestira za svoje kao pravice:

semulić

utroša

urošević

petrović

miščević

vukadinović

ščernjavić
...
ImmortalScum
# 21.04.2012 ob 16:41
Osamosvojitvena vojna je bila samo končanje* partizanske borbe ;)
abria
# 21.04.2012 ob 17:19
Komunisti ( mafijska združba Stalina ) so zlorabili NOB za krvoločni obračun s političnimi nasprotniki, , svobodomiselno opozicijo, demokratičnimi silami ( drugače mislečimi ). Žrtev krvav ed revolucije je 10krat več kot žrtev okupacijskih vojakov.
Zgodovina ima polno dokazov o teh zločinih.
Slovenska zemlja je prepojena s krvjo nedolžnih žrtev, pobitih s strani domačih izdajalcev ( tako domobrancev, kot komunistov ).
Nekateri njihovi krvniki, vampirji so še danes živi in nekaznovani, kar je tipično za nepravno in nedemokratično družbo.
visitors
# 21.04.2012 ob 18:22
Spomnino na srbski medvojni kontingent klavcev, to je komunističnih čobanov, sicer skrivačev v naših gozdovih, ki so med vojno slovenske borce streljali v hrbet, ropali in požigali slovenske domačije ter po vojni polnili brezna in hude jame:

1.) Šaranović Milovan: komandant prve operativne cone (Dolenjska); načelnik glavnega štaba

2.) Jovanović Zdravko: načelnik štaba druge operativne cone (Notranjska )

3.) Tonasković Rajko: načelnik štaba Gubčeve brigade; komandant 15. divizije; komandant 7. Korpusa

3.) Kilibarda Mile: načelnik štaba 14. divizije; komandant 4. operativne cone (Štajerska); namestnik komandanta 7. korpusa; načelnik štaba 7. korpusa

4.) Dapčević Milutin: načelnik štaba 3. operativne cone (Alpska), načelnik štaba 9. korpusa, vodja operativnega odseka pri 9. korpusu

5.) Popivoda Pero: načelnik štaba Tomšičeve brigade; komandant 2. operativne cone (Gorenjska); načelnik štaba 14. divizije; komandant 15. divizije; komandant 31. divizije; komandant 7. korpusa, nato poslan v vrhovni štab.

7.) Jevtić Predrag - Dragan: namestnik komandanta Gubčeve brigade;
komandant 3. bataljona Šercerjeve brigade; namestnik komandanta 1. operativne cone (Dolenjska); komandant 15. Divizije

8.) Božović Radomir - Raco: načelnik štaba 15. divizije, namestnik komandanta 2. bataljona Tomšičeve brigade; komandant 2. bataljona Tomšičeve brigade; komandant 12. brigade; namestnik komandanta 15. divizije; namestnik komandanta 15. Divizije

9.) Ignjatović Radojica - Grujica: načelnik štaba Bazoviške brigade; načelnik štaba 30. divizije

10.) Brajović Petar - Pero: načelnik štaba Gubčeve brigade; komandant 2. bataljona Gubčeve brigade; komandant 15. divizije; komandant 18. divizije; načelnik štaba 18. divizije; komandant 18. divizije; načelnik štaba 4. operativne cone (Štajerska)

11.) Došenović Mičo: načelnik štaba 14. Divizije

12.) Vojnović Aleksandar - Vojin: načelnik štaba 18. divizije;
namestnik komandanta 15. divizije, komandant 3. bataljona Ljubljanske brigade

13.) Čubrić Mile: načelnik štaba 18. divizije, komandant 2. Bataljona Gubčeve brigade; namestnik komandanta Gubčeve brigade; namestnik komandanta 18. divizije; namestnik komandanta 18. divizije; komandant 9. brigade, komandant posebne oficirske šole.

14.) Marjanović Ratko: komandant Gradnikove brigade, komandant Bazoviške brigade; komandant 9. brigade, načelnik štaba Ljubljanske brigade, namestnik komandanta Gradnikove brigade, major splošne vojaške partizanske bolnišnice Franje, kapetan v 31. Diviziji

15.) Šorović Danilo: komandant Gradnikove brigade, član operativnega odseka 9. Korpusa

16.) Vidačić Nikola: načelnik štaba 2. Soške brigade; načelnik štaba 30. divizije; komandant Bazoviške brigade, načelnik štaba Bazoviške brigade

17.) Marjanović Aleksandar - Leko: komandant Levstikove brigade, komandant 2. bataljona Gubčeve brigade; namestnik političnega komisarja 15. divizije,

18.) Djukić Drago: načelnik štaba 3. bataljona Bazoviške brigade, komandant čete 3. bataljona Bazoviške brigade

19.) Vukadinović Dušan: načelnik štaba Gradnikove brigade; komandant Vojkove brigade; politični komisar 1. bataljona Gradnikove brigade.

20.) Knežević Vladimir - Volodja: komandant l. Soške brigade; komandant 17. brigade Simona Gregorčiča, politični komisar 2. čete 3. bataljona Tomšičeve brigade; politični komisar 1. bataljona Tomšičeve brigade; prvi komandant Novega Mesta.

21.) Jovanović Svetolik - Mito: namestnik komandanta Gradnikove brigade; bil je spremljevalec Šaranovič Milana.

22.) Vuković Džordže: politični komisar Kozjanskega odreda

23.) Popović Vuko: komandant 2. bataljona Gregorčičeve brigade, komandir minersko-sabotažne čete v Goriških Brdih

24.) Srdić Simon: komandant 2. bataljona Prekmurske brigade

25.) Vučinić Djoko: namestnik komandanta 2. bataljona Tomšičeve brigade

26.) Radulović Branko: politični komisar 2. bataljona Gubčeve brigade; politični komisar 3. bataljona Gubčeve brigade; politični komisar Gubčeve brigade; namestnik. politkomisarja 1. Kokrškega bataljona; namestnik komandanta Kokrškega 3. bataljona; komandant 3. bataljona Kokrškega odreda

27.) Kubić Nikola: v Šercerjevo brigado je prišel za bataljonskega in četnega starešino; bil je gojenec posebne oficirske šole pri vrhovnem štabu NOV in POJ

28.) Beslać Mirko: isto kot Kubič Nikola.

29.) Dedejić Boško - Pope: komandant 3. bataljona Bazoviške brigade; namestnik komandanta 3. bataljona Bazoviške brigade; namestnik komandanta Bazoviške brigade, komandant Bazoviške brigade, bil je tudi spremljevalec Šaronović Milana.

30.) Vukša Jovo: načelnik štaba Štajerske brigade

31.) Perović Radoje: načelnik štaba 3. Soške brigade, namestnik komandanta 12. brigade; načelnik štaba 12. brigade, načelnik štaba Bazoviške brigade

32.) Badovinac Ilija: namestnik komandanta Šlandrove brigade; namestnik komandanta Štajerske brigade, komandant 1. bataljona Šercerjeve brigade

33.) Alfirević Petar - Pero: namestnik komisarja Vojkove brigade; namestnik komisarja Prešernove brigade

34.) Karapadža Branko: komandant Prešernove brigade; namestnik politkomisarja 31. Divizije

35.) Latinović Djuro: komandant štaba l. bataljona Gradnikove brigade, komandant bataljona v 31. Diviziji

36.) Vojnović Milan: namestnik komandanta Gubčeve brigade

37.) Dukić Mirko: načelnik štaba Vojkove brigade; namestnik komandanta Vojkove brigade, operativni oficir 31. Divizije

38.) Nenezić Ljubo: komandant 2. bataljona Gregorčičeve brigade, načelnik štaba Vojkove brigade, vodilni funkcionar v tolminskem vojnem področju, načelnik štaba Kosovelove brigade, vodja inženirskega oddelka pri 9. Korpusu

39.) Gliša Radomir - Raco: komandant Ljubljanske brigade, komandant Bazoviške brigade; komandant 30. divizije; načelnik štaba 18. divizije

40.) Arso Jovanović: načelnik vrhovnega štaba Jugoslovanske partizanske vojske. Prišel v Slovenijo po ukazu Tita, z namenom da razporedi srbske in črnogorske poveljnike na najvišje položaje v vseh slovenskih partizanskih enotah

41.) Vukčević Vaso: načelnik štaba Bazoviške brigade; operativni oficir v Bazoviški brigadi.

42.) Isaković Radoslav: načelnik štaba Bazoviške brigade; operativni oficir v Bazoviški brigadi, načelnik štaba Kosovelove brigade, komandant 2. bataljona Kosovelove brigade, politični komisar 3. bataljona Kosovelove brigade

43.) Ibraimović Ibro: komandant Bazoviške brigade; komandant 2. bataljona Gradnikove brigade.

44.) Jovanović Milan: namestnik komandanta Bazoviške brigade; komandant l. bataljona Bazoviške brigade .

45.) Dabanović Mitar: namestnik komandanta Bazoviške brigade; komandant 1. bataljona Bazoviške brigade.

46.) Ignjatović Anatolij: namestnik komandanta Bazoviške brigade; komandant 2. bataljona Bazoviške brigade; namestnik komandanta 2. bataljona Bazoviške brigade.

47.) Popović Svetislav: pomočnik politkomisarja Bazoviške brigade; namestnik političnega komisarja Gregorčičeve brigade,komandant 4. bataljona Bazoviške brigade; sekretar SKOJ-a.
48.) Djuričić Vidok: komandant komandnega mesta Sežane.

49.) Dženadija Sreten: komandant 2. bataljona Bazoviške brigade, komandant Bazoviške brigade

50.) Raisović Boris: komandant 2. bataljona Bazoviške brigade; komandant štaba 2. bataljona Bazoviške brigade.

51.) Mijić Dušan: komandant 3. bataljona Bazoviške brigade.

52.) Terzić Bogdan: komandant 3. bataljona Bazoviške brigade.

53.) Pavlović Velislav: namestnik komandanta 1. bataljona Bazoviške brigade.

54.) Ataklilović Džuvad: načelnik štaba 2. bataljona Bazoviške brigade.

55.) Viktorović Mihael: komandant 1. čete 2. bataljona Bazoviške brigade.
56.) Nikolajević Bruno: komandant 2. čete Bazoviške brigade.

57.) Filipović Aleksej: komandant 3. čete 2. bataljona Bazoviške brigade.
58.) Kajunović Nazar: komandant 4. čete 2. bataljona Bazoviške brigade.

59.) Jukić Drago: načelnik štaba 3. bataljona.

60.) Zurić Rastimir: operativni oficir v Bazoviški brigadi.

61.) Armić Zdenka Kidrič: šef VOS-a za Slovenijo.

62.) Vukčević Blažo: šef operativnega odseka Gradnikove brigade, član štaba Goriške divizije, operativni oficir Goriške divizije

63.) Peraić Vladimir - Planin: komandant 1. Kokrškega bataljona; namestnik komandanta 2. Kokrškega bataljona; komandant 1. bataljona Kokrškega odreda

64.) Božić Lazo - Vuk: komandant 2. bataljona 15. brigade; komandant 1. bataljona 15. brigade; načelnik štaba Šlandrove brigade

65.) Džordžević Branko - Jure: politkomisar 2. bataljona Kokrškega bataljona, komandant 1. bataljona Kosovelove brigade, politični komisar 4. manevrskega bataljona Gorenjskega odreda

66.) Bratković Peter - Zvonko: politkomisar 2. bataljona Kokrškega odreda; politkomisar 2. Kokrškega odreda

67.) Ulepić Zdenko: načelnik oddelka odseka za zveze 3. operativne cone, načelnik oddelka za zveze pri 9. korpusu
68.) Čakarević Milenko: komandant zaščitnega bataljona 15. divizije, komisar srbske čete v Bazoviški brigadi, komandant l. bataljona 15. brigade

69.) Miljković Vlastimir: načelnik štaba 1. Soške brigade, načelnik štaba 17. Gregorčičeve brigade

70.) Djurovič Milovan: sanitetni referent 4. bataljona Gregorčičeve brigade
71.) Šantić Sreten: vodja odseka za zveze pri štabu Goriške divizije, načelnik štaba 3. bataljona Bazoviške brigade, komandant podoficirske šole 30. divizije

72.) Šeferović Branko: politični funkcionar Jeseniško-bohinjskega odreda in Kosovelove brigade

73.) Radusinović Blagota: član štaba Goriške divizije, vodja geodetskega odseka pri 9. korpusu, oficir šole 31. divizije, član operativnega odseka 9. korpusa

74.) Djenadije Sretan: komandant bataljona 17. brigade

75.) Jauković Svetomir: komandant bolnišnice 30. divizije

76.) Gojković Dušan: politični komisar minerskega voda Ljubljanske brigade

77.) Radulović Slobodan: komandant 3. bataljona Ljubljanske brigade

78.) Bošković Filip: načelnik štaba 1. bataljona Bazoviške brigade, komandant zaščitne čete Goriške divizije, član štaba Goriške divizije

79.) Rajković Bogdan: načelnik VOS-a 31. divizije

80.) Arandjelović Žarko: glavni inštruktor oficirske šole pri 9. korpusu in nato pri glavnem štabu NOV in POS

81.) Lalić Ibro: komandant 1. bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 2. bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 3. bataljona Gregorčičeve brigade

82.) Munjica Dragoljub: komandant 1. bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 3. bataljona Gregorčičeve brigade

83.) Hadjević Daut: namestnik političnega komisarja 2. bataljona Gregorčičeve brigade

84.) Pejanović Savo: namestnik političnega komisarja 2. bataljona Gregorčičeve brigade

85.) Vasić Ivan – Jovo: politični komisar 1. bataljona Gregorčičeve brigade, politični komisar 2. bataljona Gregorčičeve brigade

86.) Nilević Branko: namestnik političnega komisarja 1. bataljona Gregorčičeve brigade

87.) Hajduković Blažo: politični komisar 1. bataljona Gregorčičeve brigade

88.) Džukić Nikola: načelnik štaba Gregorčičeve brigade

89.) Ilić Sreten: načelnik štaba 17. Gregorčičeve brigade, predavatelj v podoficirski šoli 9. korpusa in 7. korpusa, vojaški inštruktor Kosovelove brigade, namestnik komandanta 4. bataljona Kosovelove brigade, operativni oficir Južnoprimorskega odreda, inštruktor podoficirske šole 30. divizije in 9. korpusa

90.) Stanić Jovo: namestnik komandanta 3. bataljona Kosovelove brigade, komandant 3. bataljona Kosovelove brigade, namestnik komandanta Kosovelove brigade, komandant Gregorčičeve brigade

91.) Sladić Marko: član štaba Goriške divizije, oficir šole 31. divizije

92.) Ljubić Bogomir: vodja poučevanja pehotnega oddelka 31. divizije.
93.) Kolerac Lazar: komandant podoficirske šole 31. divizije komandant podoficirske šole v 9. korpusu

94.) Gerdović Leopold: komandant Levstikove brigade

95.) Bogojević Milorad: sanitetni referent 2. Soške brigade in 18. Bazoviške brigade

96.) Nikolić Ljubo: član vojnega sveta v Šercerjevi brigadi

97.) Ilić Gavrilo: član vojnega sveta v Šercerjevi brigade

98.) Ševa Zija: član vojnega sveta v Šercerjevi brigade

99.) Kujundžić Ludvik: član vojnega sveta v Šercerjevi brigadi

100.) Kurt Hunzija: član vojnega sveta v Šercerjevi brigade

101.) Popović Drago: komandant 2. bataljona Ljubljanske brigade, namestnik komandanta 2. bataljona Ljubljanske brigade, komandant 4. bataljona Ljubljanske brigade

102.) Ljubić Vojislav: član štaba 31. Divizije

103.) Vrleta Krulj: član sodišča Gradnikove brigade

104.) Milačić Mojsije: komandant 2. bataljona Ljubljanske brigade, namestnik komandanta 3. bataljona Ljubljanske brigade

105.) Stojanović Miladin: komandant 1. bataljona Bazoviške brigade, namestnik komandanta 1. bataljona Bazoviške brigade, namestnik komandanta Kosovelove brigade, komandant Kosovelove brigade, komandant bataljona Gregorčičeve brigade

106.) Prole Jovo: namestnik komandanta Kosovelove brigade

107.) Dević Jovan: načelnik štaba Kosovelove brigade, referent za zveze v Kosovelovi brigade

108.) Knežević Mihajlo: komandant 1. bataljona Kosovelove brigade, namestnik komandanta 1. bataljona Kosovelove brigade

109.) Pećanac Dragoljub – Drago: komandant 1. bataljona Ljubljanske brigade

110.) Vlajšević Dušan: namestnik komandanta 2. bataljona Kosovelove brigade, komandant 2. bataljona Kosovelove brigade

111.) Dženadije Sreten: namestnik komandanta Gregorčičeve brigade, komandant Gregorčičeve brigade
112.) Zorić Lazo: komandant bataljona v 31. Diviziji

113.) Knežević Gojko: komandant bataljona v 31. Diviziji

114.) Bajraktarević Ibro: politični komisar 1. bataljona Ljubljanske brigade, politični komisar 2. bataljona Ljubljanske brigade, namestnik političnega komisarja
Ljubljanske brigade

115.) Malešević Dušan: komandant šolskega taborišča 9. Korpusa

116.) Prodanović Jaša: politični komisar 2. bataljona Kosovelove brigade, politični komisar 3. bataljona Kosovelove brigade

117.) Matinović Andrija: politični komisar Kosovelove brigade

118.) Karadžić Miloš: politični komisar 3. bataljona Kosovelove brigade, bataljonski vojaški inštruktor, komandant težke čete, komandant bataljona, operativni oficir Kosovelove brigade

119.) Jovović Ilija: namestnik komandanta 2. bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 2. bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 1. bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 3. bataljona Gregorčičeve brigade

120.) Popović Džuro: namestnik političnega komisarja Gregorčičeve brigade

121.) Kusovac Blaž: namestnik političnega komisarja 2. bataljona Ljubljanske brigade.

122.) Djukić Nikola: sanitetni referent 1. Soške brigade, načelnik štaba Kosovelove brigade, načelnik štaba 30. Divizije

123.) Klajn Vladislav: sanitetni referent Goriške divizije

124.) Miljašević Vaso: komandant podoficirske šole 31. divizije125.) Rajčević Mitar: član štaba 30. divizije, vodja poučevanja minerskega oddelka 31. Divizije

126.) Muzlović Stanko: pomočnik političnega komisarja Bazoviške brigade

127.) Radulović Dušan: namestnik komandanta 1. bataljona Bazoviške brigade

128.) Vitković Ljubo

129.) Popović Gregorij

130.) Gošević Radislav: komandant 4. bataljona Loške brigade, komandant 3. bataljona Loške brigade

131.) Knežević Milenko: operativni oficir Loške brigade, komandant Bračičeve brigade

132.) Rakić Miodrag: operativni oficir Loške brigade

133.) Tiodorović Budimir: politični komisar 5. bataljona 1. brigade VDV

134.) Jukić Ante – Mato: načelnik štaba 3. VDV brigade, komandant Jelovške čete Cankarjevega bataljona
so what!
# 21.04.2012 ob 17:49
Komunisti so Slovenijo okupirali in načrtno ustvarili na stotine povojnih grobišč.
so what!
# 21.04.2012 ob 17:44
Povojnih pobojev pa ni omenjal?
visitors
# 21.04.2012 ob 18:54
tito je polslovenec v pravljicah, tito ni znal in tudi ni govoril slovenščine, ker je navaden poturjen nepismen žido-srbin

pa si ti kako otroče, ki bere stripe o mirku i slavku
Bivši uporabnik
# 21.04.2012 ob 17:14
Partizani so Slovenijo podredili Srbiji. Pod Avstrijo bi se vsaj industrijsko razvili.
daimyo
# 21.04.2012 ob 21:16
partija je morila Slovence v imenu revolucije in naredila iz Slovenije
srbsko sovjetsko republiko, prepolno grobišč, kot so obljubljali in peli:

Partizanska

Na klic kominterne združite se v čete -
v boj za svobodo, v boj za Sovjete.
Rdeče smo fronte bojevniki mi,
ker naše je geslo,
Sovjeti sveta.

Iz ruskih step veliki Stalin kliče zmagovito,
z naših se gora odziva mu tovariš Tito.

Naglo puške smo zgrabili
in v gozdove z doma šli,
ko sovjetski so junaki
skupen boj oklicali.

Čez gore, polja
po svetu naj doni,
Slovenija svobodna
sovjetska bodeš ti.

Tovariš Stalin, hura ! In lep pozdrav.
Odkod ? S slovenskih gmajn, vasi, iz host.
Saj jih poznaš. Saj hodiš dobri gost,
vsak dan med nas, iz Ruskih step daljav ....

Razpnite čez ves svet vešala !
Vaš boj so : rop, požig , umor !
Divjajte ! Kri je zakričala !
Glavo je dvignil v nas upor !

Hura ! Rdeči pionirji !
V temelje, oboke -
bombe, ekrazit !

Jutri - rdeči inženirji ,
skozi slavoloke
nov svet gradit !

Naš smeh se razvihra v domovih !
S čim bomo prali kri ? S krvjo !
Prisluhnite ! Pri nas v gozdovih
tesarji novih dni pojo !
visitors
# 21.04.2012 ob 18:41
preko 700 grobišč po Sloveniji pa so njihov rezultat osvobajanja

mmc321
# 21.04.2012 ob 17:24
državljansko vojno, lepo zamaskirano v okvir 2. svetovne, ste dobili, pa spotoma pobili in tako ali drugače onemogočili drugače misleče ...
visitors
# 21.04.2012 ob 18:17
zares lepe temelje so postavili srbski klavci, pa še kak redek stanovniček vmesgenerusus
# 21.04.2012 ob 18:11
Ko berem nekatere komentarje mi je prav težko pri srcu, ki leta in leta naivno in nekritično verjamejo glavnim akterjem t. i. levega slovenskega političnega pola. Omenjeni gospod nima s tem polom prav nič skupnega, še celo več, prve znanilce kolikor tolikor normalne slovenske in evropske levice (npr. prejšnjega premierja Pahorja), je poskušal zatreti v kali, podprl pa je par ortodoksnih politikov in ljudi, ki deljujejo v ozadju. Razlog je povsem preprost: ohranitev neverjetnih privilegijev, ki so jih deležni sami in njihovi prijatelji ter morebitni sodni procesi, ki bi se njabrž lahko pojavili vsled povojnih morij na slovenskih tleh.

Če je kdo gledal pogovorno oddajo na eni izmed slovenskih komercialnih televizij, kjer je bil edini gost gospod Stanovnik mu mora biti jasno, o čem je govoril gospod Pahor pred meseci, ko je govoril o političnih svetovalcih. Agresija, ki jo je pokazal gost oddaje je bila prav neverjetna, in voditelj oddaje sploh ni prišel do besede. Cela oddaja je bila takšna, kot da bi poslušal politični govor na kakšnem partijskem kongresu izpred 60 let.
so what!
# 21.04.2012 ob 18:05
Stanovnik načrtno razdvaja Slovence!
Peter F.
# 21.04.2012 ob 17:16
Lahko razložiš zakaj brez partizanov ne bi bilo Slovenije?
In ni sporen njihov upor, ampak komunistični sovražniki Slovenije, ki so prevzeli oblast v NOB in pobijali lasten narod za svoje interese in revolucijo. Ne vem zakaj Stanovnikova združenja niso prepovedana z zakonom, tako kot nacistična. Komunizem je enak zločinski režim kot nacizem. Plus to, da zgolj nad lastnim narodom. Najbolj črna zgodovina Slovenskega naroda, ki ga še vedno predstavlja Stanovnik s svojimi strici.
dbitls
# 21.04.2012 ob 19:18
Partizani so Slovenijo osvobodili in ji postavili temelje državnosti

Jeb_ali vas partizani, če nam ne bi vsililt tistega gnilega komunizma, bi bili danes spodobna država, tako pa na žalost ne bomo nikoli blizu standarda Avstrije.
Pred 2 svetovno vojno je bil naš standard na 80% avstrijskega, ko smo bankrotirali v jugi, pa le še 25%. Tako da nehajte mi bluzit vsakih štirinajst dni s temi blesavimi partizanskimi proslavami, ker mi gre na jok, če pomislim, da ste kar nekaj generacijam ukradli lepše življenje.
xavi
# 21.04.2012 ob 19:17
Nehajte že enkrat citiranjem tega Stanovnika. Partizani so Sloveniji s tem, ko so jo porinili v roke komunistom naredili narodu nepopravljivo škodo, saj smo zaradi tega izgubili veliko avtohtonega ozemlja, ki je bilo od nekdaj Slovensko in da se ne govori o ideoligiji, ki je pahnila narod v petinšestdeset letno temo in jo čutimo še danes, saj nas še naprej potiska v propad.
vihraviuporabnik
# 21.04.2012 ob 17:14
Šel na magistrat prosit, koga že.

Zdaj pa klobasa, da je Beogradu, kaj reku.

Mokre sanje.
visitors
# 22.04.2012 ob 12:21
osvobodili življenj ženske in otroke:

anze40
# 21.04.2012 ob 19:55
Gospod Stanovnik, čas bi bil za spoved.....
osabosa
# 21.04.2012 ob 19:00
KLIPAN, zato, ker vas je še vedno neverjetno veliko število opranoglavcev, ki v Sloveniji držite kar precej vajeti v rokah. Ampak z današnjo tehnologijo, kjer lahko dobiš veliko informacij, se vam vajeti že cefrajo. Resnica ni več tako skrita.
visitors
# 21.04.2012 ob 18:57
cardelli ni slovenec
tito še manj

ah, škoda cajta s titovimi pionirji
generusus
# 21.04.2012 ob 18:46
nekdodalec 21.04.2012 ob 17:53
Tvoji protesti na Roski cesti pred 20 leti niso bili zaman. :-)

Zaman pa je tvoje slepo verjetje, da sedanji predsednik vlade gradi kliniko v Avstraliji. Kolikor vem, je to novico, ki je seveda neresnična, lansiral eden izmed aktivnih blogarjev, ki je razširil že marsikatero neresnico o marsikaterem slovenskem politiku. Ne verjemi novicam, ki jim želiš verjeti. :-)
visitors
# 21.04.2012 ob 18:45
nobene slovenske avantgarde ni bilo - slovence so srbi streljali v hrbet

le poturjeni židi (beblerji, vidmarji, cardelliji, vilfani ...), ki so od začetka sodelovali s srbskimi kriminalci
Luka Novak
# 21.04.2012 ob 18:21
@jujc

Neumnost je res brezmejna. Bela garda in cerkev sta prisegla hitlerju in ponemčenju slovenstva. Vse ostalo je larifari.

Do poletja 1941 je bil na strani Hitlerja tudi Tito in večina komunistične tovarišije (z redkimi izjemami kot je npr Angela Vode, katero so izključili iz partije, ker je temu nasprotovala) preko Stalina.

Neumnost
vihraviuporabnik
# 21.04.2012 ob 17:24
5-PETA kolona ?
Šli v lj.
magistrat, naša četica koraka.
Šli prosit srbskega seljaka, naša četica koraka.
Kokodak
# 21.04.2012 ob 20:48
Namesto nemcev smo dobili južnake. Prvi so k nam prinesli znanje, kulturo, delovne navade, delovne stroje in tovarne in nas "izkoriščali", drugi pa so prišli v slovenijo goli in bosi in počakali na družbeno stanovanje.
Danes je slovenija preplavljena z novimi prijatelji, ki so se že tako opogumili, da nas v naši državi zaničujejo in se nam posmehujejo.

Hvala Stanovnik, brez tebe ne bi vedeli kaj smo izgubili.
dimež11
# 21.04.2012 ob 19:21
Za jujca, klipana in podobne kalibre:

Člen 6. iz partizanskega zakona, ki je nastal junija 1941 in določal ureditev, delo in naloge partizanskih čet v Sloveniji.

Partizanska prisega:
"Jaz partizan osvobodilne ljudske armade slovenskega naroda, ki se ob boku slavne delavsko-kmečke Rdeče armade Sovjetske zveze ter vseh ostalih borim za osvoboditev in združitev slovenskega naroda, za bratstvo in mir med narodi in med ljudmi, za srečnejšo bodočnost delovnega ljudstva, prisegam pred svojim narodom in svojimi sobojevniki:
da bom dal vse svoje sile in vse svoje sposobnosti osvobodilni stvari slovenskega naroda, delovnega ljudstva ter vsega naprednega in svobodoljubnega človeštva v sveti vojni proti fašističnim tlačiteljem in barbarom;
da ne bom zapustil partizanskih vrst, v katere sem prostovoljno in zavestno stopil, in ne odložil orožja do popolne zmage nad fašističnimi okupatorji, do popolnega uresničenja velikega osvobodilnega cilja slovenskega naroda. Prisegam, da bom v boju za te velike cilje s svojo krvjo branil čast in nedotaknjenost naše partizanske zastave in da bom, če bo potrebno, žrtvoval tudi svoje življenje.
Za svobodo v boj!"

(Zadnik, Š. in Križnar I. Zgodovinska čitanka za 8. razred osnovnih šol, DZS, Ljubljana, 1979, str. 62)


Kako to, da prisega ni nastala pred junijem 1941? Konkretno 22. junijem? Aja, do takrat je bil "ata Stalin" še Hitlerjev prijatelj ...
Da seveda ne pozabimo še na OF (protiimperialistična fronta - se pravi protiangleška, protiameriška ...).
Itd .. no glavno da ima Stanovnik še nekaj vernikov ...
osabosa
# 21.04.2012 ob 18:44
jujc,.. ker smo nekateri uvideli, kaj se je v resnici dogajalo in, ker ne verjamemo več v partizanske pravljice, smo pa vsi belčki. Kolk si otročji!!!!
dimež11
# 21.04.2012 ob 18:33
Dobro jujc - so partizani prisegli Stalinu ali niso? Da ali ne?
generusus
# 21.04.2012 ob 18:27
Komentatorjem, ki iz meni neznanega razloga bolestno podpirajo nekatere t. i. leve slovenske politike, res svetujem, da vzamejo v roke kakšen NEODVISEN zgodovinski vir in preverijo, kaj se je dogajalo tik pred koncem druge svetovne vojne in takoj po njej. V aprilu in maju leta 1945 je število partizanov naraslo v posameznih bivših YU republikah od 5 do 10-krat, saj se je že takrat šušljalo, da bodo borci deležni posebnih ugodnosti. Nadalje, v večini Evropskih držav so imeli po vojni normalne volitve z udeležbo več političnih strank, pri nas pa so politično drugače misleče bodisi fizično likvidirali bodisi jih strpali v zapor. Pa ni bilo nujno, da si bil politično nepravoveren, dovolj je bilo celo, da si imel neslovenski priimek in da je nekdo nekaj slabega rekel o tebi.

Seveda to ne zmanjšuje priznaje tistim borcem, ki so se srčno borili za osvoboditev, res pa je, da je bilo v Sloveniji po vojni toliko nedolžnih žrtev, ko v malokateri evropski državi. Če me spomin ne vara, je po nekaterih podatkih slovenski narod utrpel, glede na število prebivalcev, celo največ žrtev vsled političnih povojnih čistk v vsej Evropi.
sunac123
# 21.04.2012 ob 18:20
nč ni povedou pa kako so partizani hinavsko klali svoj narod, kradli, mučili pretepali..
prešern
# 21.04.2012 ob 18:20
pol kufer ze imam enih in drugih saj zavirajo ( hote ali nehote ) napredek Slovenije tako gospodarski kot kulturni.
Za razliko od tega lumpenproletarca je bil moj ded v prvih vrstah vojne v dachau, babica kot avstrijka pa v sterntalu pri ptuju, paradoks a glej med njima ni bilo sovrastva, o ba sta bila solana vendar njima v druzbi to ni bilo nikoli priznano ne formalno ne neformalno. ded v partijo ni sel nikoli to je bil tudi razlog zakaj nikoli ni dosegel ( osebno ) svojih ciljev, saj je ze v taboriscu videl kako skrajna ideologija slepi um.
Kaj so naredili komunisti pa je to da so izolirali inteligenco v sloveniji in vladali napol pismenim zato pa v sloveniji ni mescanstva oz liberalizma, ki je blo uniceno saj je to bil najvecji njihov sovraznik.
.cis
# 21.04.2012 ob 18:12
@ jujc

Predlagam revizijo kakega zgodovinskega učbenika. Za srednjo šolo bo zadostovalo.
Luka Novak
# 21.04.2012 ob 18:10
Včeraj : dva pogumna moška na Goriškem rešila ženski, ki sta z avtomobilom zgrmeli v Sočo - novica na nepomembne mestu.

Dan prej : pristanek Lenarčiča potem ko je preletel svet na Brniku - novica podobno na nepomembni strani Ture avanture

Danes : Stanovnik govori o preteklosti, novica na najpomembnejšem mestu.

Na kratko : junaki preteklosti so bolj pomembni, kot junaki današnjega dne.
Tomažin
# 21.04.2012 ob 17:17
Temelji slovenske državnosti segajo že v precej odaljeno preteklost. Že v kraljevino Jugoslavijo, pa v AvstroOgrsko, pa že v stari karantaniji bi se našel kak temelj moderne slovenske in celo svetovne demokratične ureditve. Le vrednote komunistične revolučije, kar je pil temeljni razlog za komunistično obvladovanje upora proti nacizmu so temu popolnoma nasprotne, gospod Stanovnik.
zulj001
# 21.04.2012 ob 17:10
Delno zaslugo za to ,da smo danes pedeset let za razvitim zahodom, imajo tudi partizani in to zato ker so omogočili komunistom priti na oblast.........
pedr-svedr
# 21.04.2012 ob 17:09
Pred kom so nas osvobodili pred nemci, ki so naš najpomembnejši partner, kar reče Angela je za nas sveto. Glede na to da se nikjer ne bohoti številka udeležencev mi je jasno da je govoril sam sebi spet.
Kazalo