Janez Stanovnik pravi, da si je s 60-letnim delom zaslužil pokojnino. Foto: BoBo
Janez Stanovnik pravi, da si je s 60-letnim delom zaslužil pokojnino. Foto: BoBo

Stanovnik, predsednik Zveze združenj borcev NOB-ja Slovenije, je bil namreč izbran za Ime tedna na Valu 202. Glavna tema pogovora je bila proslava ob dnevu boja proti okupatorju, katere organizacijo je skupaj z Mestno občino Ljubljana prevzela Stanovnikova zveza. "To ni varčevanje, ampak odvzemanje," je pokomentiral vladne ukrepe.

Celotno oddajo si lahko poslušate tukaj

Stanovnik meni, da Janševa vlada znova odpira ideološka vprašanja kljub drugačnim zavezam koalicije: "Ta proslava predvsem dokazuje, da je najava koalicije, da ne bodo odpirali ideoloških tem, lažniva." Zanj je največji dokaz ideološkosti delovanja zdajšnje vlade prav v tem, da je odpovedala proslavo "ob tako velikem prazniku, kot je rojstvo lastne države". Neudeležba vladnih predstavnikov pa po Stanovnikovih besedah kaže na njihovo ideološko zaslepljenost.

"Vojna je največja nesreča"
Sicer pa je bil najbolj navdušen nad tem, da se je proslave udeležilo veliko mladih. Pri tem po njegovem prepričanju ne gre la za zgodovinski spomin, ampak predvsem za "manifestacijo ljudske volje, da se suverenost ohrani in okrepi socialna solidarnost". Mladi so s tem po njegovem mnenju manifestirali prihodnost.

Razumljivo pa se mu tudi zdi, da mlade bolj zanima sodobnost kot zgodovina: "Mladi rod naj se varuje vojne, ki je največja nesreča. Vojna se rojeva na napakah, ki se dogajajo v miru," je opozoril.

Javna debata o pokojnini - vrhunec cinizma
Voditelj oddaje pa je Stanovnika pozval tudi, naj razkrije višino svoje pokojnine, kar ga je močno razburilo. "Če je edini problem, da sem si pri 90 letih zaslužil pokojnino, potem res ne vem … S 60-letnim aktivnim delom sem si zaslužil človeka dostojno življenje. Sam kuham, perem, likam!" je povedal in dodal, da se mu zdi vrhunec cinizma, da je njegova pokojnina predmet javne razprave.
"Mar sem postal policijski preiskovanec, ali bom šel v arest, želite vedeti tudi številko mojega krvnega pritiska ...?" je vprašal voditelja. "Če vas zanimajo številke, se obrnite na Zavod za pokojninsko zavarovanje!" je še dejal.