Slovenija
NLB
Poslanci so poiskali politično odgovorne za iranske posle v NLB-ju. Foto: BoBo
Odgovornost za neukrepanje, ki bi lahko škodilo državi, so pripisali tudi nekdanjemu predsedniku vlade Borutu Pahorju. Foto: BoBo
VIDEO
Ugotovitve preiskave pran...
VIDEO
Kaj je ugotovila preiskav...

Dodaj v

Štirje politično odgovorni za iranska nakazila prek NLB-ja

Preiskovalna komisija DZ-ja prepričana, da bi del denarja lahko končal v iranskem jedrskem programu
16. maj 2018 ob 19:26
Ljubljana - MMC RTV SLO

Nekdanji guverner Banke Slovenije Marko Kranjec, tedanja ministra Franci Križanič in Samuel Žbogar ter predsednik vlade Borut Pahor so po mnenju preiskovalne komisije opustili dolžnostno ravnanje v primeru domnevnega pranja iranskega denarja prek NLB-ja.

Neustrezno ukrepanje oziroma neukrepanje v tem primeru naj bi namreč po mnenju komisije povzročilo tveganje za nacionalno varnost. Pranje denarja in financiranje terorizma pa bi lahko ogrozila stabilnost in delovanje osrednje banke in škodila mednarodnemu ugledu naše države. Trenutno gre pri omenjenih torej za ugotavljanje politične odgovornosti, ali bo kdo izmed njih tudi kazensko odgovarjal, bo odvisno od tožilstva, ki mu bo komisija predala vso dokumentacijo.

Dobra podlaga za odpravo anomalij
"Je fino, da smo zaključili v tistem delu, s katerimi nekateri ne bodo zadovoljni, ker je to dobra podlaga za to, da odpravimo anomalije, ki so bile v preteklosti," je po seji komisije povedal njen vodja in poslanec SMC-ja Jani Möderndorfer. Zgodba se je začela decembra 2008, ko je britanski poslovnež iranskega rodu Iraj Farrokhzadeh v Novi Ljubljanski banki odprl račun. Po neuradnih informacijah – pojasnila NLB in pristojni zavračajo – so mu ob predložitvi priporočilnega pisma Credit Suisse za njegovo podjetje Farrokh - registrirano v davčni oazi na Britanskih Deviških otokih – brez težav odprli račun.

Z računa v NLB-ju je denar nakazoval na več kot 9.000 računov po svetu, večinoma za plačila storitev in blaga, a v nekaterih primerih so različne tuje in tudi naše varnostne službe zaznale, da je denar šel tudi za širjenje jedrskega orožja. Skupaj je bilo vseh prilivov in odlivov na različne njegove račune pri slovenski banki za približno 800 milijonov evrov.

Posel potekal kljub opozorilom
Posel se je kljub opozorilom notranjih nadzornikov banke in urada za preprečevanje pranja denarja končal šele v letu 2010. V tem letu je bila banka Export development, iz katere je v Slovenijo prihajalo največ denarja, z uredbo Sveta Evrope vključena na seznam podjetij, ki se jim omeji poslovanje, saj je bila vključena v financiranje oboroževanja Irana in je pomagala pri izogibanju in kršitvi sankcij.

Avgusta 2010 je urad za preprečevanje pranja denarja obvestil o dogajanju policijo in Sovo. Decembra tega leta je po reviziji Banka Slovenije z odredbo zahtevala ustavitev poslovanje prek elektronskega bančništva za iranskega poslovneža, kar je NLB tudi izpolnil.

Obveščevalci opozorili državni vrh
Poročilo od dogajanju je Sova novembra 2010 posredovala na sedem različnih naslovov, tudi tedanjemu predsedniku vlade. Borut Pahor je to na zaslišanju pred preiskovalno komisijo potrdil, a je povedal, da sam vseh obveščevalnih poročil ne bere, saj jih je veliko in tudi niso vsa enako pomembna.

Policija še brez sklepov, posledice bodo politične
Policija je pregon leta 2012 opustila, ker ni imela dokazov o nezakonitem izvoru iranskega denarja. Specializirano državno tožilstvo je predkazenski postopek odprlo lani poleti. Čeprav je morala policija preiskavo po lanskem javnem razkritju obuditi, je danes na naše vprašanje o stanju zadeve pojasnila le, da predkazenski postopek še ni končan. "Skladno z Zakonom o kazenskem postopku bomo z ugotovitvami obvestili Specializirano državno tožilstvo RS," so zapisali na generalni policijski upravi.

In kakšne bi lahko bile politične posledice? "Še najbolj bi lahko ugotovitve škodile Socialnim demokratom. Ne nazadnje je Franc Križanič kandidat SD-ja na letošnjih volitvah. In že preiskovalna komisija, ki se je ukvarjala z naložbo v Teš 6, je ugotovila njegovo politično odgovornost, bil pa je celo ovaden. V obeh zgodbah se med politično odgovornimi pojavlja tudi Borut Pahor. Vemo pa, Pahor je bil predsednik SD-ja, prav tako pa ga je stranka odločno podpirala v predsedniški tekmi," je za TV Slovenija poročala novinarka Nuša Baranja.

J. B.
Prijavi napako
Komentarji
Orionstar
# 16.05.2018 ob 19:40
SD in njeni radikalni projekti!
Druga Švica
# 16.05.2018 ob 19:41
Uboga Tovšakova Hilda. Zgleda, da je edina v Sloveniji kradla .....
TheEmperor
# 16.05.2018 ob 19:52
Jih bo Pahor vse omenjene, vključno s sabo, pomilostil.
Zlobni škrat
# 16.05.2018 ob 19:39
Na 24 kurah pišejo, da gre za gromozanski pok pred volitvami, da bo pol EU-ja odneslo.
Koun
# 16.05.2018 ob 19:41
da je denar šel tudi za širjenje jedrskega orožja :-) ....
čak mal noris
# 16.05.2018 ob 20:09
@srebrnibreg

Tele tvoje "ugotovitve", da bo "konec z desnico", ker je NLB in praktično VSE , povezano z njo, plod dela levice..., no, to pa je neumnost leta, desetletja..., od osamosvojitve naprej je tole najhujša nebuloza, kar sem jih prebral. Tole pa ni bilo enostavno "zmozgat", ker tole pa zahteva poseben "um". Kakorkoli že, čestitam!
Lovec
# 16.05.2018 ob 20:32
Veliko pok iz Bosne ni uspel, celo kazalo je, da se bodo ljudje začeli spraševati o KPK-ju pa podjetju, ki dobi posel in je iz tistega predela Bosne, kjer je Janković zagotavljal Evropsko pomoč.

Je pa zanima, kdaj bo Jani zavzel kvantno stanje in izvedel kvantni skok.
TOZD
# 16.05.2018 ob 20:04
Komisijo vodi Jani Moederndorfer. S tem je vse povedano. Brez načelnosti, brez integritete in potemtakem tudi nevreden zaupanja.
Lovec
# 16.05.2018 ob 20:29
SD mati in njene hčerke.
Bravo NAŠI.
Sicer mi ni logično, ker je Logar že vse povedal. Me pa zanima kaj na to reče odvetnik novinar Mladine.

Edina rešitev, da gremo po normalni in razumni poti je sprememba oz. spremembe. Z diskvalifikacijami, ideologijo ter razdvajanjem naroda ne bo šlo. Upam, da bodo volilci končno spregledali. Ali kot je rekla Mejakova, včasih so papriko prodajali sedaj pa hoečjo vladati in upravljati.
SpicyWeiner
# 16.05.2018 ob 22:20
lovec25
kje pa tukaj kaj piše o Janši?


24ur je danes poročal o "pranju denarja" s strani SDSa. Ker NAJ BI Diana Džurič prala denar ob pomoči Snežića in SDS-a, so temu namenili večino prispevka ter "ekskluzivne" informacije kako NAJ BI nacionalni preiskovalni urad začel preiskavo o tem primeru. O pranju milijarde eurov so pa zgolj bežno omenili par podatkov, važno je, da so znova kreirali neko afero okoli Janše. Nič novega.
Joze Koder
# 16.05.2018 ob 21:20
SD je mojster populizma. Z raznimi parolami zna dobro pihati na dušo malega človeka, zraven zmeša še malo ideologije, antijanšizma in ob naklonjenih medijih je uspeh na volitvah zagotovljen. Koliko stvari so zafurali je žal povsem nepomembno.

Za SD me sploh ne skrbi, skrbi pa me, da se stranka s tako preteklostjo poteguje za zmago na volitvah namesto, da bi ostala pred vrati parlamenta.
Druga Švica
# 16.05.2018 ob 19:45
Nova "afera" okoli Janše tri tedne pred volitvami? Kdo bi kaj takega pričakoval...

To ni "afera". To so dejstva, ki jih je povzročila SDS in jih tudi priznava (jih je morala priznati.)

Drgač pa - Štirje politično odgovorni za iranska nakazila preko NLB. Nova "afera" okoli levice tri tedne pred volitvami? Kdo bi kaj takega pričakoval...
samba
# 16.05.2018 ob 23:09
Celo v pranje denarja na NLB je mederndorferju uspelo uplesti Janšo,
BRAVO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!
infostriker
# 16.05.2018 ob 20:38
Pa če je bla napaka v Excel tabeli nooo.
Otoček
# 16.05.2018 ob 21:17
Pa ne da je spet pahor odgovoren za nekaj. To je nemogoce. Pahor in odgovornost sta kontradiktorna. Ce naj bi bil nekdo odgovoren mora biti vsaj opravilno/funkcionalno sposoben, kar pa tale nas baletnik zal ni. Zato mu pac ne morete naprtiti nikakrsne odgovornosti. Lahko pa jo tistim butalcem, ki so ga volili. Ampak zato so pa itak ze dovolj "nagrajeni", s pahorjem samim.
simnov
# 16.05.2018 ob 21:51
naj jih obtožijo iz zaprejo za 15 let da bodo začeli mislit
Druga Švica
# 16.05.2018 ob 19:39
Kdo jih bo pa kaznoval? Američani?
Kuli
# 16.05.2018 ob 22:21
Sej hočemo bit druga Švica, a ne. Pa ja niste mislili, da je omenjena država tako bogata zaradi čokolade in ure s kukavico?
POIVRE
# 16.05.2018 ob 21:49
Pa bo končno nekdo nekdanjega guvernerja Banke Slovenije Marka Kranjca, nekdanjega ministra Franca Križaniča in Samuela Žbogarja ter Njegovo Excelenco Boruta Pahorja obsodil na dolgoletne zaporne kazni na Dobu? Kmalu bi jim družbo morali delati Cerar, Židan in Erjavec, ki so z oviranjem prodaje NLB naredili finančni zločin zoper državo Slovenijo.
robespierre
# 17.05.2018 ob 06:13
Pahorjeva izjava je predsedniška. "Nisem bral vseh poročil Sove, saj niso vse enako pomembna."
In sedaj imamo takega instagram predsednika drzave.
Križanič je pa itak poznan kot "kradljivi beli ovratnik" prve kategorije.

Banda levicarska!
Bivši uporabnik
# 17.05.2018 ob 05:33
Marko Kranjec - demenca
Franci Križanič - SDV
Samuel Žbogar - LD$ mister 5%
Borut Pahor - nesposobna Barbika
Druga Švica
# 16.05.2018 ob 19:48
Vsekakor bom volil stranko, ki je (še) brez "afer". Zakaj bi pa volil tiste za katere vem, da kradejo? Pa naj bodo levi ali desni. Ne obstaja leva ali desna kraja, ampak samo KRAJA!
pohorjezeleno
# 17.05.2018 ob 07:27
24ur pa že napihujejo in vlečejo iz konteksta. Miljarde so prali preko irana, oni pa ven vlečejo par miljonov, ki jih je neka bosanka sprala. Zgodba se ponavlja, levi vedno iščejo pred volitvami neki pok, da bi očrnili desnico. A ljudje ne vidite tega?
gesan
# 17.05.2018 ob 06:36
To je še najmanjši boratov "greh"!
Je pa dovolj velik, dabi se, če bi bil razumen, sam odstranil iz politike in prenehal bit ponosen na svoje preteklo delo, ker ga to izdaja, da je nič drugega kot bolan od narcisoidnosti in nesposobnosti dojemanja odgovornosti do svojih dejanj ali pa nedejanj, ki bi morala bit dejanja.

Glavno, da je lep in sem lahko happy chapy zaradi tega.
:)
windmaster
# 17.05.2018 ob 05:28
Kakšne politične posledice bodo? Bo spet kdo kaznovan in bo postavljen za predsednika, tako kot Pahor?
Mi na kmetih gnoj ven mečemo, kaj pa vi?
Victoria113
# 17.05.2018 ob 02:15
Mogoče bi bil čas, da prevzamemo švicarske zakone, ker naši ne delujejo. Večja kot si baraba, večkrat te ljudje izvolijo. Sploh pa, ko pridejo tujci k nam, se jim naši ljudje klanjajo do tal...ko pa je v igri še denar pa lahko delajo kar hočejo.
Mr.Mr.
# 16.05.2018 ob 22:59
Križaničev obraz je že na videz lopovski, pričakujem da bodo vsi sedeli za zapahi, v opozorilo vsem za naprej.
ni maitre
# 17.05.2018 ob 09:07
Kaj je to "politična odgovornost"?
To je uno, ko se ful zašvicaš pred neko politično komisijo pred volitvami! :o)
Hyperion
# 17.05.2018 ob 00:15
Menim , da bodo počasi morali samomorilci in neozdravljivo bolni narediti kakšen časten korak. Brez strahu se nam samo vsi smejejo z postrihano belimi zobmi kot Jankovič in kradejo naprej.
copcop
# 16.05.2018 ob 20:11
To bo smeha, ko bodo SĐS in SD s skupnimi močmi udrihali po komisiji. Kokice!
Binder Dandet
# 17.05.2018 ob 07:01
lol božo1.
inputoutput
# 17.05.2018 ob 05:52
V Sloveniji imamo poleg Banke Slovenije, ki je zatajila pri nadzoru še Urad za preprečevanje pranja denarja in nenazadnje tudi Računsko sodišče. Slednjega se sicer zelo redkoma omenja, vendar je prav Računsko sodišče v 20 letih revidiranja kot najvišji revizijski organ pripravljalo slabe ocene tveganja revidirancev in revidiranih področij. In tudi takrat, ko je sicer bilo seznanjenjo z visokim tveganjem revidirancev, ni naredilo nič. Če gledamo tranzicijo 20 let, je Računsko sodišče zamudilo 99% vseh pomembnih nepravilnosti, ki so se dogajale v državnih podjetjih, kamor spadajo tudi banke, da o drugih državnih podjetjih ne govorimo. Skratka delovanje Računskega sodišča glede nadzora nad porabniki javnih sredstev je povsem neučinkovito. Sami se radi sklicujejo, da bi rabili več revizorjev, kar pa je kontradiktorno glede na način izvajanja njihovih revizij, kjer se nikoli ne ozirajo na okoliščine, ne upoštevajo vzrokov za nastalo problematiko, ne upoštevajo omejenosti virov, ampak vedno zaključijo, da gre za neučinkovitost, tudi če je v danih razmerah z danimi viri in zatečenim stanjem dejansko zelo dobro poslovanje, če pa bi upoštevali še trend rasti, potem pa bi bil to že presežek analitičnega sklepanja. Po istih vatlih merjeno, je Računsko sodišče s svojo pasivnostjo prispevalo ogromno k današnjemu slabemu stanju javnega sektorja, saj nadzora, ki ga lahko opravi nad vsemi javnimi sredstvi, praktično efektivno z nekim večjim uspehom, ni učinkovito naredilo.
patriot44x2
# 16.05.2018 ob 23:39
Hja levi kdaj boste pa tale račun poravnali?

Najbrž nikoli ker ga moramo namesto vas vsi. Jankovičeve milijone tudi potem pa sklepa neko koalicijo za boljši jutri z Erjavcem. Mhm to bo ja da se mu še več odpiše in vaši levi kradejo dalje.
delfino_
# 16.05.2018 ob 22:19
Spet ne bo noben sedel.
InciZika
# 17.05.2018 ob 09:59
Samo štirje? Kaj pa vsi vpleteni? Imena so znana, dejstva so črna na belem. Tožilci pa nič. Koga se ščiti? Dokler bo na oblasti trenutna nomenklatura z SD na čelu, do takrat bo stanje takšno. Ukradla se bo milijarda tu, milijarda tam, odgovarjal pa ne bo nihče, kaj šele sedel. Saj sebe in svojih ne bodo zapirali. Zato je potrebno zamenjati oblast, po možnosti z ustavno večino.
Homer.
# 17.05.2018 ob 08:16
@yoda
# 17.05.2018 ob 08:11
..... glede na to, da gre za mednarodni kriminal
---------------------------
Jaz v naslovu in tekstu berem o politični odgovornosti (karkoli to pač je).....
Homer.
# 17.05.2018 ob 08:10
Kaj je to "politična odgovornost"?
123457
# 17.05.2018 ob 08:09
Volimo Pahorja še naprej. On je edini rešitelj slovenskega naroda! Katero funkcijo mu bomo privoščili zdaj? Mogoče predsednik vlade še enkrat? Gospodarski ali finančni minister? Mogoče bi lahko kar združili oba ministrstva skupaj samo za njega saj se zelo spozna na delo na teh dveh ministrstvih... Joj, joj, joj kam smo padli
DAbears
# 17.05.2018 ob 01:51
SamoRes pravi nasi lahko drugi pa ne smejo
no72
# 17.05.2018 ob 12:50
Če smo pošteni, bi na tako ugotovitev Borut Pahor moral ponuditi odstop z mesta predsednika države.
Zamolčati in prikrivati ilegalni posel, vreden 800 mio. evrov, pač ni enako nekaj neplačanim položnicam, zaradi česar je v začetku 2013 letel Janša...
Pričakuje se tudi ustrezno kaznovanje Križaniča, Kranjca in Žbogarja.
garmond
# 17.05.2018 ob 10:59
Mene pa bolj skrbijo milijarde, ki so jih ukradli vsi mogoči faloti in to nam slovenskim državljanom, kot pa ta iranski denar.
Politika pa kot politika, to napihuje do onemoglosti, še posebej v tem predvolilnem času , pa niti en evro tega iranskega denarja ni bil ukraden iz slovenskega davkoplačevalskega žepa. Nasploh ne gre za denar, ki izvira iz kriminalnih dejanj. V nasprotju s tistim, ki se pere v Bosni.
cabbage
# 17.05.2018 ob 10:13
@Homer: "Kaj je to "politična odgovornost"?"

To je v bistvu....si kriv, si zaj**al, ampak ni panike, je mimo.
Homer.
# 17.05.2018 ob 10:07
@InciZika
Kakšna kraja?
Govor je o "politični odgovornosti"........,
pa še to ni povsem jasno kakšna je lahko, glede na to, da se politika ne bi smela vmešavati v poslovanje bank. Ob tem se spomnimo, da je ECB celo hotela preprečiti kazensko preiskavo v BS
FrenkMate
# 17.05.2018 ob 09:44
Včeraj je bil glavni povdarek na bosankinem kreditu Janši. Danes v tem članku o tem ne duha ne sluha. Ste ugotovili., da je to bumerang? Baje je bosanka dala kredit tudi Modelu.
galoper
# 17.05.2018 ob 09:14
Raziskati bi morali verjetnost provizij zaradi molka.
Homer.
# 17.05.2018 ob 08:12
Sicer pa če smo s tem pomagali Iranu, prispevamo k uravnoteženosti na BV......
akulinakul
# 17.05.2018 ob 07:52
Prevzemam odgovornost!
agenda21
# 16.05.2018 ob 21:02
Si predstavljate, da bi večina to razumela. Prepoznala ovire v financah, politiki, tehnologiji, znanosti, ...
kam bi lahko prišli...
Figeto
# 16.05.2018 ob 20:37
Ja, in?
božo1
# 18.05.2018 ob 06:38
Tole "komisijsko" pranje denarja, je sicer napredek v odnosu na povojne poboje izpred 70. let, ker gre vendarle zgolj za 10 let nazaj, je pa kljub vsemu še vedno pranje umazanega perila v javnosti, ki sega tudi čez državno mejo. Glavni namen pa ni videti v tem za kar se deklarira, temveč v diskreditacijah političnih nasprotnikov na partijskem igrišču.
Kazalo