Gospodarstvo
Notranja revizija je ugotovila določene pomanjkljivosti v nadzorniških in prekrškovnih aktivnostih Banke Slovenije v obdobju iranskega pranja denarja v NLB-ju, so potrdili na BS-u. Foto: BoBo
Iranski državljan Iraj Farrokhzadeh je v NLB-ju pred leti odprl račune, na katere so v letih 2009 in 2010 prihajala nakazila iz iranske banke, s čimer naj bi s prenakazili v različne evropske države opral približno milijardo dolarjev. Foto: Reuters
Na BS-u so zapisali, da posameznih navedb iz poročila zaradi zaupnosti podatkov za zdaj ne morejo komentirati. Foto: BoBo

Dodaj v

V Banki Slovenije ugotovljene pomanjkljivosti pri nadzoru sumov pranja denarja

Večino nepravilnosti naj bi že odpravili
9. maj 2018 ob 12:55
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Notranja revizija Banke Slovenije je odkrila pomanjkljivosti pri nadzoru sumov pranja iranskega denarja v NLB-ju v letih 2009 in 2010. Od takrat je bil dosežen napredek, večina pomanjkljivosti pa je bila odpravljenih, so navedli v bančnem nadzorniku.

S sumi pranja denarja v NLB-ju in tudi v Novi KBM med letoma 2008 in 2011 se sicer v državnem zboru (DZ) ukvarja posebna preiskovalna komisija, ki naj bi po zaslišanju številnih prič iz bank, Banke Slovenije (BS) in drugih nadzorniških organov, politike ter organov pregona svoje ugotovitve predstavila prihodnji teden.

Na to, da naj bi iranski državljan Iraj Farrokhzadeh v NLB-ju pred leti odprl račune, na katere so v letih 2009 in 2010 prihajala nakazila iz iranske banke, s čimer naj bi s prenakazili v različne evropske države opral približno milijardo dolarjev, sta najprej opozorili komisija DZ-ja za preiskavo odgovornosti za bančno luknjo in komisija DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Ti sta lani pripravili vmesno poročilo in posebno poročilo na to temo, DZ pa ju je potrdil septembra. V njem je med drugim generalni policijski upravi, uradu za preprečevanje pranja denarja, Banki Slovenije in Komisiji za preprečevanje korupcije predlagal, naj v roku treh mesecev opravijo interni nadzor s poudarkom na odgovornosti pristojnih v omenjenem primeru.

Nadzorniške pomanjkljivosti
V BS-u so potrdili, da so postopek notranje revizije glede suma pranja denarja v NLB-ju izvedli. Revizija je ugotovila določene pomanjkljivosti v nadzorniških in prekrškovnih aktivnostih BS-a v takratnem obdobju, obenem pa tudi to, da je bil v okviru trenutnega izvajanja teh aktivnosti v primerjavi s stanjem v času primera Farrokhzadeh dosežen napredek oziroma da so večino ugotovljenih pomanjkljivosti že odpravili.

Pri tem so poudarili, da je v skladu z zakonom o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma za vzpostavitev in izvajanje učinkovitega sistema in za izvajanje ukrepov za odkrivanje in preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma pri izvajanju transakcij in sklepanju poslovnih razmerij in že pred tem odgovorna banka, in ne BS. BS je tako kot urad za preprečevanje pranja denarja in financiranje terorizma pristojen za nadzor nad izvajanjem določb zakona in na njegovi podlagi izdanih predpisov, so dodali.

Zakaj ni bilo rednih pregledov?
Zaupne izsledke notranje revizije je sicer ta teden razkril portal Siol, ki je ob tem kot ključno ugotovitev navedel, da BS že vsaj desetletje nima učinkovitega sistema za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma v slovenskih bankah.

Bančni nadzorniki, ki jih je tedaj vodil Marko Kranjec, so namreč kršitve v NLB-ju odkrili šele jeseni 2010, skoraj leto in pol po tem, ko so na potencialno sumljive transakcije prvič opozorili nekateri oddelki v NLB-ju. Tega zamika po navedbah iz notranje revizije, ki jih povzema Siol, ne bi bilo, če bi inšpektorji BS-a opravljali redne preglede največjih bank. "Aktivnejša politika nadzora Banke Slovenije nad izvajanjem zakona o preprečevanju pranja denarja (...) bi morda lahko privedla tudi do hitrejše zaznave sumov kršitev v NLB-ju," na portalu navajajo dokument.

S poznim začetkom prekrškovnega postopka je BS celo tvegal zastaranje pregona za nekatere očitane kršitve NLB-ja, v zadevi Farrokhzadeh pa je v celoti opustila izvedbo popolnega dokaznega postopka, po pisanju Siola poudarja poročilo. Pomanjkljivosti naj bi se nadaljevale tudi v času, ko je Banko Slovenije vodil Boštjan Jazbec.

Na BS-u so zapisali, da posameznih navedb iz poročila zaradi zaupnosti podatkov ne morejo komentirati, zatrdili pa so, da je več navedb "vzetih iz upoštevanega okvira in nenatančnih". "Tako tudi ni točna ugotovitev o desetletni neučinkovitosti BS-a na področju pranja denarja in financiranja terorizma," so podčrtali.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Lukos
# 09.05.2018 ob 13:28
Ugotovili, sumijo bla, bla. Dokler nebodo ljudje, ki so odgovorni kaznovani je čisto brez pomena.
conanbarbarian
# 09.05.2018 ob 13:30
In kaj sedaj bo šel kdo v ZAPOR ?!
Ejsi/Disi
# 09.05.2018 ob 13:23
Dopuščam možnost za pomanjkanje nadzora. Ampak pranje denarja? Nehajte ga no srat.
Bivši uporabnik
# 09.05.2018 ob 13:35
@conanvarbarian
Ne. Kak nadzornik bo premeščen na neko drugo dobro plačano mesto in kak nižji uradnik bo izgubil službo in to bo to.
SMERŠ
# 09.05.2018 ob 13:48
ah, zanimivo kako imajo banke pomanjkljiv nadzor kadar jim to ustreza. če je treba rubit hišo za nekaj tisoč evrov dolga, pa jim nadzor še kako deluje
Valentin57
# 09.05.2018 ob 14:13
Pomanjkljivosti? Jaz temu rečem kriminal.
franzveliki
# 09.05.2018 ob 13:34
Spet BS.

Če bi BS opravila svojo dolžnost tukaj (in še kje - recimo pri boljšem spremljanju bank pri dajanju CHF kreditov), potem bi opravili (več kot očitno) svojo nalogo. kar še ne pomeni, da delajo slabo.

Ampak (vsaj) teh dveh nalog niso opravili, pa bi jih morali. In ta dva dogodka nista nepomembna.
malikaliber
# 09.05.2018 ob 14:56
Pobrat vse premoženje do tretjega kolena in v čuzo za 50 let! V poduk ostalim dolgoprstnežem!!!
DrMrrr
# 09.05.2018 ob 14:39
O malomarnem delu v službi (in objektivni odgovornosti) itak še slišali niso (nasploh komaj kdo pri nas, ki je na državnih jaslih).
kislec
# 09.05.2018 ob 14:58
Nadzor pa ja klapa - probaj na pošti plačat položnico za tri E, če nimaš s seboj osebne...
Tisl
# 09.05.2018 ob 14:12
Ko bo na oblasti druga opcija, se bo začela čistka, zato pa je Zoki nervozen, se boji Logarja
Bivši uporabnik
# 09.05.2018 ob 14:08
A vam ni jasno, da je Marko Kranjec dementen, zdravstveno nesposoben za opravljanje take funkcije. In to je seveda ustrezalo tako banksterjem, kot politikom.

Človek ne bi mogel opraviti niti najosnovnejšega EPSO uradniškega testa.
Brannigan
# 09.05.2018 ob 14:08
A res? Da niso imeli nadzora in ustreznih ukrepov? Pfff... A da še jih vedno ni? ... Ne verjamem.
Naš bančni sistem in njegovi upravljalci pa res niso tako slabi... To dokazuje izvrstno desetletje, ki je ravno minilo...

Odkrili ste toplo vodo...

Vsaj eno rešitev naj nekdo poda... za karkoli... ne samo govoriti, kako bi naj bilo...
negasega
# 09.05.2018 ob 14:01
Kje je provizija?
Springbok
# 09.05.2018 ob 22:21
Če bodo ugotovitve notranje revizije postale kronski dokaz, da so bile nepravilnosti, bodo korporacije ukinile notranje revizije. Notranje revizije so preventivne, in namenjene odpravljanju napak. V bistvu bi morale biti za zunanji svet tanu, kot prepoved samoobtoževanja.

Naslednji korak bo, da se bo štelo oblikovanje notranjih rezervacij ne kot previdnostni ukrep, marveč kot priznanje krivde.

Fuj in fej za tako politkom komunajzrsko logiko.
Homer.
# 09.05.2018 ob 19:26
Spet ste nekateri vse pomešali:
pranje denarja, sume pranja denarja, nadzor, ........ eni pa na to celo dodali krajo denarja....
In v tem nakladanju je edino res da je bil nadzor pomanjkljiv
m72
# 09.05.2018 ob 17:35
"V Banki Slovenije ugotovljene pomanjkljivosti pri nadzoru sumov pranja denarja"

Bolj kot to je problematična vloga BS pri nastanku bančne luknje.
Bomo zdaj odpoklicali "sistemsko napako" iz Bruslja?
Kazalo