Gospodarstvo
Poročilo preiskovalne komisije DZ-ja o ugotavljanju pranja denarja v NLB-ju naj bi bilo končano sredi maja. Foto: BoBo

Dodaj v

Za pranje denarja v NLB-ju odgovorna Banka Slovenije?

Ugotovitve poročila notranje revizije Banke Slovenije
7. maj 2018 ob 11:44
Ljubljana - MMC RTV SLO

V notranji reviziji ugotovljene pomanjkljivosti Banke Slovenije pri nadzoru nad preprečevanjem pranja denarja in financiranja terorizma očitno niso bile naključne, ampak sistemske.

Banka Slovenija že vsaj desetletje nima učinkovitega sistema za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma v slovenskih bankah, poroča Siol.net, ki je na vpogled pridobil poročilo službe notranje revizije Banke Slovenije o sumih domnevnega pranja denarja v NLB-ju. Gre za dokument, ki so ga v Banki Slovenije ob pomoči odvetniške pisarne Jadek & Pensa pripravili po izbruhu afere Farrokh. Lani je namreč slovensko javnost presenetila novica, da je britanski državljan iranskih korenin Iraj Farrokhzadeh v letih 2009 in 2010 na svoje račune pri NLB-ju prejel približno milijardo dolarjev iz ene od iranskih državnih bank, nato je denar prenakazal na račune v različnih evropskih državah.

Novinarja Primož Cirman in Vesna Vuković izpostavljata, da je iz poročila razvidno, da odgovornosti za fiasko v zadevi Farrokh ne nosi vodstvo NLB-ja, kakor namiguje politika, temveč Banka Slovenije.

Banka Slovenije ni slišala opozoril
V Banki Slovenije, ki jo je tedaj vodil Marko Kranjec, so kršitve namreč odkrili šele jeseni 2010, torej leto in pol po tem, ko so na potencialno sumljiva nakazila prvič opozorili nekateri oddelki NLB-ja. To so na zaslišanjih v preiskovalni komisiji državnega zbora, ki jo vodi poslanec SMC Jani Möderndorfer, potrdili tudi posamezni uslužbenci Banke Slovenije. Neustrezna odzivnost pa naj bi se nadaljevala tudi pod guvernerjem Boštjanom Jazbecem.

Do tolikšnega zamika pa naj bi prišlo, ker inšpektorji Banke Slovenije niso opravljali rednih pregledov največjih bank: "Aktivnejša politika nadzora Banke Slovenije nad izvajanjem zakona o preprečevanju pranja denarja (...) bi morda lahko privedla tudi do hitrejše zaznave sumov kršitev v NLB," Siol.net citira dokument.

Sistemska površnost
Pomanjkljivosti in površnosti centralne slovenske banke pri nadzoru nad preprečevanjem pranja denarja in financiranja terorizma očitno niso bile naključne, ampak sistemske. Z zakasnelim prekrškovnim postopkom je Banka Slovenije celo tvegala zastaranje pregona za nekatere očitane kršitve NLB-ja, v zadevi Farrokh pa je v celoti opustila izvedbo popolnega dokaznega postopka, poroča portal.

Ključne ugotovitve poročila po poročanju portala so, da Banka Slovenije najbolj tveganih finančnih institucij ne pregleduje redno, posamezno banko tako pregleda na vsakih od tri do pet let, ne glede na njene prakse. Hkrati so postopki nadzora nad preprečevanjem pranja denarja po oceni avtorjev poročila večinoma neučinkoviti. Poleg tega v Banki Slovenije nimajo navodil za organizacijo vodenja postopkov o prekrških, ki bi ga morali sprejeti že leta 2016. Preiskovalni postopki trajajo zelo dolgo, zato obstaja veliko tveganje, da padejo na višjih instancah ali zastarajo, še navaja poročilo.

"Banka Slovenije pri izvajanju nadzora nad preprečevanjem pranja denar v kreditnih institucijah ne preverja podatkov o plačilnem prometu neposredno v informacijskem sistemu kreditne institucije, temveč se zanaša na posredna dokazila, prejeta od nadzorovane institucije," kar pomeni, da obstaja tveganje, da so podatki o nakazilih nepopolni ali napačni, še opozarja portal Siol.net.

La. Da.
Prijavi napako
Komentarji
sas
# 07.05.2018 ob 12:06
Ko je potrebno individualno odgovornost poiskat, je pri nas vse "sistemsko" ...
DAbears
# 07.05.2018 ob 12:05
Hehe izgovori
To je isto kot bi jaz zgradil bajto brez wc-ja pa se izgovarjal po desetih letih da nisem vedu da bajta nima wc-ja
kritik101
# 07.05.2018 ob 12:11
Lepo vas prosim, pa zakaj bi kdorkoli!!!???
Plače laufajo, stotisoč evrske odpravnine tudi, dobro plačanih delovnih mest v Bruslju kolikor hočeš....
Kdo za vraga bi spreminjal sistem, ki deluje?
čak mal noris
# 07.05.2018 ob 12:33
Po nalogu KOGA, se to ni opravljalo!? TO naj se pove!
TheEmperor
# 07.05.2018 ob 12:10
Če ni kriva banka Slovenije in vladajoča politika, bo pa kriv narod, ki bo za kazen moral plačat nastalo škodo?!
5tane
# 07.05.2018 ob 12:06
Za pranje denarja, slabe kredite, prezadolževanje, odliv kapitala v davčne oaze, da ne govorimo o ponarejanju rezultatov bank in laganju slovenski javnosti.
pujsek
# 07.05.2018 ob 12:29
Zato odpravnina prvemu odgovorrnemu
novi_xy
# 07.05.2018 ob 12:23
In nato dobivajo še dobro plačane službe ter odpravnine, ki sploh ne bi smele biti odobrene.
In nič se ne zgodi.
In mi vse požremo.
mali49
# 07.05.2018 ob 13:05
V NLB so denar prali banksterji z imenom in priimkom. In Möderndorfer to dobro ve. Sedaj spušča meglo in kaže s prstom na banko Slovenije. Je že res, da nadzor ni bil dober, a banksterji v NLB so prali denar. In ti banksterji imajo imena in priimke, zato jih naj Möderndorfer lepo ovadi, ker če jih ne bo, bo tudi sam storil kaznivo dejanje.
luckylucke
# 07.05.2018 ob 12:20
Pa kaj se čudite, no. To so mehanizmi, izumljeni in izpiljeni na Wall Street-u, in kot vso znanje se tudi to vztrajno širi na vse konce sveta. To je črpanje denarja iz periferije proti vrhu.
pohorjezeleno
# 07.05.2018 ob 13:29
Državni bankomat je treba čuvat, bog ne daj ga prodati, kje se bodo potem napajali?
cabbage
# 07.05.2018 ob 13:25
naslednjič, ko ne plačam davkov, bom rekel, da gre za sistemsko napako.
SpicyWeiner
# 07.05.2018 ob 12:55
Banka Slovenije nima sistema za preprečevanje pranja denarja. OK. Ampak kdo pa je potem odgovoren za preiskavo in pregon kaznivih dejanj pranja denarja oz. da do tega sploh ni prišlo? Banka Slovenije prav gotovo ne. Mešanje megle v javnosti, da se spregleda prave krivce.
abria
# 07.05.2018 ob 14:47
Odgovornost nosijo konkretne fizične osebe in ne institucije.
Majestic12
# 07.05.2018 ob 14:02
Jazbec bi moral že zdavnaj biti v zaporu + prisilno delo.
genniuuss
# 07.05.2018 ob 13:37
o če bi novinarji sodelovali, bi blo že veliko reči jasnih,
ampak morajo samo Janeza drajsat,

en dva starejša posnetka, Kranjca, aroganca in nadutost na višku,
in bi blo vse bolj jasno .
Clown
# 07.05.2018 ob 12:57
Zakaj se nikoli ne zmorijo pa narodu nakažejo vsakemu po milijon in to ugotovijo šele po 10 letih ko vse zastara. Vedno se zmotijo tako da nam vzamejo.
fridah
# 07.05.2018 ob 14:21
Jazbec jo je podurhal po jazbečarsko!
Mirko Tipka
# 07.05.2018 ob 13:48
Za pranje denarja v NLB-ju odgovorna Banka Slovenije?

Prestavljenja odgovornosti na druge...
Se peljem z avtomobilom po cesti in ker divjam, sem malomaren do drugih v prometu, zletim s ceste in razbijem avto. Sedaj pa jaz policijo krivim, zakaj me niso ustavili prej preden sem razbil avto...
smartass2011
# 07.05.2018 ob 13:38
Kakšna površnost neki. Namenoma so zamižali na obe očesi in dobili kovčke denarja, da so bili tiho.
pohorjezeleno
# 07.05.2018 ob 14:08
Ne samo Jazbec, verjetno še dosti drugih bankirjev.
gregori
# 07.05.2018 ob 13:31
Brezplačno ga sigurno niso prali.
Vsaj za pralni prašek in elektriko so sigurno dobil povrnjene stroške.
Dandanes nihče nič več ne naredi zastonj.
Ramus
# 07.05.2018 ob 13:15
Ampak Jazbec jo je pa pobrisal,....
krucyfix
# 07.05.2018 ob 13:46
Banka Slovenije nima sistema za preprečevanje pranja denarja. OK. Ampak kdo pa je potem odgovoren za preiskavo in pregon kaznivih dejanj pranja denarja oz. da do tega sploh ni prišlo? Banka Slovenije prav gotovo ne.

A da ne? Po prebranem sodeč je odgovornost s precejšnjo gotovostjo ravno na BS in Kranjcu in Jazbecu, saj so oni tisti ki bi morali sprožiti pregon in delit sankcije (ne vem ali je vzrok nesposobnost ali načrtno zimsko spanje). Kolikor mi je znano so kao najbolj zloglasne iranske transakcije po embargu sicer ustavili, tako da nekega groznega kriminala tam ni bilo, čeprav je več kot zanimivo kako je en iranski mandlc znal zaprivatizirat praktično celoten plačilni promet z Iranom, kot kakšen Mastercard. Treba je upoštevat še to da nismo več v socializmu, ko so bili ljudje s kupi denarja po defaultu sumljivi. V kapitalizmu so to kao spoštovani poslovneži in finančniki, večji ko je denarja bolj so spoštovani, banke jih obravnavajo kot pomembne stranke (za razliko od raje z drobižem na TR) ne kot potencialne kriminalce. Banke so itq tradicionalno zasnovane kot sesalniki denarja od raje navzgor po lestvici.

Je čisto res da se največji domači mafijci radi kažejo z rdečimi zvezdami na Svetlaninih koncertih. Žal pa tisti po domobranskih shodih niso nič kaj bistveno drugačni pod kožo, med Janševo vladavino smo lepo videli da jih predvsem zanima prevzem korita in $$$ v njem.
Svit-1
# 07.05.2018 ob 13:11
Odpravnina VSEM prvim odgovornim in ne samo enemu!!!
Arhar, Gaspari, Kranjec in Jazbec, vsi so dobili mastne odpravnine, ko so šli iz BS. Pa še kup vice guvernerjev, direktorjev, pomočnikov in namestnikov direktorjev, vsega skupa kakih 50!!!
dejgal@gmail.com
# 07.05.2018 ob 12:44
Kaj pa "Rokenfelerji" - nihovi pravi šefi.?
Njim je prav da se lepo ravsamo in da denar izginja. Tako ne vidimo, kam nas peljejo.
Moramo postati spet suverena država in prevzeti totalni nadzor nad bankami in vsem... .
pan
# 07.05.2018 ob 14:35
Kaj pa če se narodu "ftrga" in jih "sistemsko" vrže na ulico?
Aaaahhhh.,,....kje pa,.....smo vendarle preveč "sistemsko" božji voleki!

In ko dobim po pošti vabilo na naslednje volitve - mi gre na jok ob onemoglem besu!!!
Katere prašiče pa naj volimo - da bodo počistili svinjarijo?????

Uuuupppsssssss........pa saj prašiči ne čistijo - niti za sabo, kaj šele za drugimi!
mandan
# 07.05.2018 ob 13:03
ahh kako za lase privlečeno

pa tule je šlo za ogromno denarja ki se pretakal, normalno da so vedeli vsi od tamalih do tavečih

tle je šlo za milijone in milijone

in za podkupnine seveda našim ki so v vodstvu NLB in Banke Slovenija ter odobritev vlade ki je vse požegnala..

sedaj pa zakrit vse sledi, kriv je sistem, ne posameznik
sokole
# 07.05.2018 ob 19:46
Saj ni važno kdo je "odgovoren", odgovarjal zagotovo ne bo nihče!
qwasyx
# 07.05.2018 ob 15:09
pošteno povedano, kdo ne bi sprejel takšnega zneska , ob tako visokih provizijah,
države v tranzicijah so to vedno počele in bodo počele
boro007
# 08.05.2018 ob 03:02
In ker so takole nesposobni oz. so zatajili jih čakajo čudovite nove službe v evropi? Tukaj nekaj ne štima, torej evropa ne da na kvaliteto svojih managerjev, ali pa evropa ne pozabi na ljudi ki ji delajo usluge... Kaj od tega je bolj verjetno?

Sicer je pa Jazbec strokovnjak za reševanje bank - z javnim denarjem... To je cilj bankirjev, flikanje njihovih lukenj z našim denarjem... Posojanje denarja na lepe oči v upanju divjih zaslužkov, če se pa slučajno gospodarski kazalci obrnejo pa so tu državne jasli.
POIVRE
# 07.05.2018 ob 17:23
Bo Marko Kranjec za škodo ji jo je naredil obsojen na doživljensko zaporno kazen brez možnosti obiskov in pomilostitve? Bo ostal brez vsega premoženja in pokojnine?
tone7
# 07.05.2018 ob 15:58
Kako zavajajoče vprašanje, kdo je kriv za pranje denarja v sloveskih bankah. Zagotovo sami državljani, kateri imajo minimalne plače. Slovenija je mafijska država
iufhdfewd
# 07.05.2018 ob 13:31
Ok super,zdaj vemo kdo je kriv za plus na banki ,zdaj pa še manjkajo odgovorni za bančno luknjo,ma kaj luknjo,krater.
krosnjar
# 07.05.2018 ob 16:51
Najbrž je BS kriva tudi za kreditiranje NLB srbske mafije, ki je umorila Dzindica. Njihov dolg pa poravnali slovenski davkoplacevalci.
Eh, pričakujem udarno novico kaj je Janša tvitnil.
To je slovenska zivljensko in razvojno edina pomembna tema...
accko
# 07.05.2018 ob 16:20
Kj v tej banki slovenije delajo duhovi ali so pa kake osebe z imeni al pa je sam program in racunalnik izdaju na slepo ...
piskotoksiq
# 07.05.2018 ob 16:19
V bistvu je tako, ker so to le 'službe' kamor se hodiš štemplat, ali kaj narediš ali pa ne pa itak ni važno oz. če nič ne narediš težko kaj narobe narediš!?
;)
:=)
Pa tako res ...
MajWill
# 07.05.2018 ob 15:52
Tocno tako kot je napisal semaino

Vsi ti clanki skusajo preusmeriti pozornost in odgovornost na preglednika, namesto, da bi se preganjalo dejansko tiste, ki so kradli.

Po domace: kriv je tisti, ki kraje ni opazil in ne tisti, ki je kradel.

Glede na stevilo +- pa seveda hitro ugotovis, da medijem tak spin brez tezav uspe.
Fuk-U
# 08.05.2018 ob 07:30
Zamanagerje Slovenskih najvecjih podjetij bi lahko nastavli plisaste medvedke, razlike v kakovosti z nasimi vodilni kadri prakticno ni... plisasti medvedki vsaj ogromnih plac nebi dobivali
Fuk-U
# 08.05.2018 ob 06:41
Jazbec naj gre v keho ce ne misli razkrit, zakaj je NPU bil pri njih in zakaj je Jazbec to takoj javil ECB?
Kaj se tukaj dogaja? Ali je ECB morda vedel tudi za ta posojila?
Se bo kdaj kaki mamager v kaki banki vsedo, ali pomeni bancni uradnik = imuniteta pred organi prgona?
poharc
# 07.05.2018 ob 19:12
......"bi morda lahko" - to pa so ugotovitve!!!
sumtb
# 07.05.2018 ob 17:41
Tole je kot da bi ujeli roparja lokalne bančne poslovalnice s 50.000 € v torbi na mopedu, potem pa bi ga izpustili in kazensko ovadili varnostnika ker ni uspel preprečiti ropa.
Homer.
# 07.05.2018 ob 20:35
Kako z lahkoto se uporablja besedna zveza "pranje denarja".
Ob tem pa še nihče tega pranja denarja ni dokazal.
Eni celo omenjajo krajo denarja, pa v resnici v banki nihče ni nič ukradel.
Na koncu se vse zreducira, na to da Banke niso uporabile nobenih varovalk za zavarovanje kreditov.
Zakaj?
Najbrž zato ker kot fizična oseba jaz moram biti "vsaj 3x zavarovan" za moj kredit, medtem ko pravna oseba praktično nobenega varovanja ne potrebuje. In potem se je dogajalo to kar se je dogajalo ......
Danes pa se lovi megla in išče čarovnice ....
Kazalo