Visoke državnike bo policija pričakala v polni pripravljenosti. Foto: Policija
Visoke državnike bo policija pričakala v polni pripravljenosti. Foto: Policija

Tovrstni obiski visokih predstavnikov držav so za policijo velik varnostni zalogaj, saj se je policija na obisk intenzivno pripravljala več kot mesec, je za TV Dnevnik poročala Ana Gajič. Poleg fizičnega in tehničnega varovanja visokih gostov so natančno pregledali tudi prireditveni prostor ter okolico na Kongresnem trgu.
To pomeni vsak vogal, notranjost poslopij, celo jaške, pa tudi hotel, saj bodo nekateri pri nas tudi prenočili. Čeprav groženj ni, velja najvišja stopnja varovanja. Prav ničesar namreč ne želijo prepustiti naključju.
Po besedah Branka Skrbinka, ki je na policiji zadolžen za varovanje in varnost, se pri varovanju intenzivno usklajujejo s tujimi varnostnimi organi, kar je stalna praksa tudi, ko gredo naši predstavniki v tujino.

MMC-jev tematski spletni portal - 20 let Slovenije

Raje se izognite Slovenski cesti
Kako bo to vplivalo na prebivalce in obiskovalce središča Ljubljane? "Ob samih premikih varovanih oseb z lokacije na drugo lokacijo bodo delne zapore, vendar glede na to, da bo to v ožjem središču mesta, kjer so že tako ali tako zapore, to ne bi smelo predstavljati večjih problemov," dodaja Skrbinek.
"Vsem voznikom toplo priporočamo, da upoštevajo prometno signalizacijo, ki bo postavljena v okolici teh prireditvenih prostorov, ter da upoštevajo znake policistov, ki bodo urejali promet in varovali te varovane osebe," pa voznikom svetuje Robert Blatnik.
Slovenski cesti se v petek po 18. uri tako raje izognite, saj bo delno zaprta. Mestni avtobusi bodo vozili po obvozni trasi prek Šubičeve proti Bleiweisovi cesti. Ker se v petek začnejo šolske počitnice in ker napovedujejo padavine, večjih zastojev v središču mesta ni pričakovati.