Voditelji največjih verskih skupnosti so ob 20-letnici osamosvojitve podpisali izjavo. Foto: MMC RTV SLO Foto:
Voditelji največjih verskih skupnosti so ob 20-letnici osamosvojitve podpisali izjavo. Foto: MMC RTV SLO Foto:
Dan molitve
Na poseben način - s postom in molitvijo - se bodo verniki samostojnosti posvetili v torek in sredo. Foto: MMC RTV SLO
Obletnica združuje verske skupnosti

K podpisu skupne izjave so predstavnike verskih skupnosti povabili pobudniki dneva molitve in posta za domovino v okviru devetdnevne priprave na dogodek. Pri podpisu je Katoliško cerkev zastopal predsednik Slovenske škofovske konference in ljubljanski nadškof Anton Stres, Srbsko pravoslavno cerkev paroh Peran Bošković, Evangeličansko cerkev na Slovenskem škof Geza Erniša, Islamsko skupnost v Sloveniji pa mufti Nedžad Grabus.

V izjavi so podpisniki med drugim poudarili, da je domovina utemeljena na treh skupnih vrednotah, ki povezujejo slovensko družbo, in sicer:

  • Dostojanstvo vsake človeške osebe je zakoreninjeno v človekovi bogopodobnosti in se kaže v zagotavljanju temeljnih človekovih pravic, vključno s pravico do življenja in enakopravnosti.
  • Družinsko življenje je temelj vsake družbe in države, kar se kaže v tem, da je država v službi vsakega posameznika in družine in ne obratno.
  • Verska svoboda je temelj vsake države, saj državljanom omogoča svobodno izražanje verskih in drugih prepričanj, kot tudi svobodo javnega delovanja.

Stres: Civilna družba je ločena od države
Ljubljanski nadškof Anton Stres je ob tem dejal, da "kar zadeva ločitev Cerkve od države, to načelo ne more biti sporno". Prepričan je, da je "bistvo sodobne demokratične države, da se ne čuti pristojno na vseh področjih, ampak samo na tistih, na katerih je državotvorna". "Celotno področje civilne družbe je ločeno od države," je dodal in izrazil mnenje, da je "dikcija ločitve Cerkve od države nepotrebna".

Erniša: Lepo je biti Slovenec
"Kljub vsem težavam, v katerih živi Slovenija, je kljub vsemu lepo biti Slovenec," je dejal Geza Erniša. Dodal je, da je Slovenija uspela na marsikaterem področju zagotoviti lepše in srečnejše življenje. "Je pa res, da je na marsikaterem področju zaškripalo in je potrebno narediti vse, da bi vsak državljan, ne glede na to, kakšen je njegov nazor, začutil, da je to del njega samega in del njegovega življenja," je dodal.

Bošković: Spet smo na začetku
"V takih časih, kot so naši - negotovi, krizni - je velika nevarnost, da začne vsak sam skrbeti zase in to se nam dogaja. Posameznik postane edina vrednota, sebičnost postane pot za izhod iz krize in pride nevarnost, da se znemarijo univerzalne vrednote," je pojasnil Peran Bošković, ki meni, da se na ta način ne da priti iz krize in "treba je to priznati in treba je biti pripravljen se žrtvovati, da bi se našla nova pot".

"Znašli smo se na začetku in začenjamo znova kot pred 20. leti. Takrat smo imeli boljše izhodišče, podjetja smo imeli dobra, danes pa so delavci na ulicah," je še dodal Bošković.

Grabus: Svet se spreminja, vrednote se nadaljujejo
Mufti Nedžad Grabus je poudaril, da se sodobni svet spreminja, ampak nekatere vrednote pa so tiste, ki se bodo nadaljevale tudi v prihodnosti. "Pomembno je, da je politiki čim bolj skrbijo za to, kakšna bo družba, kako se bo razvijala," je prepričan Grabus.

"V svetu je veliko verskih skupnosti. Ta primer, kjer smo vsi navzoči, je pomemben ne samo za Slovenijo, ampak za širšo regijo," je povedal mufti in dodal, da je poskušal izvedeti, ali so se kje drugje v Evropi zbrali najbolj odgovorni ljudje iz verskih skupnosti, da bi spregovorili o pomembnih temah, ki se dotikajo države, vendar "ni mogoče veliko tega najti".

Dan molitve in posta za domovino
S postom in molitvijo se bodo verniki samostojnosti posvetili v torek in sredo. Program pripravljajo na pobudo posebne iniciativne skupine in predstavnikov sveta katoliških laikov. Začel se bo v torek ob 19. uri, trajal bo 24 ur v cerkvi sv. Jožefa na Poljanah v Ljubljani. Sklenili ga bodo z molitvijo in pričevanji kulturnih ustvarjalcev različnih veroizpovedi. Celodnevno ali krajšo molitev bodo ob tej priložnosti pripravili tudi v več slovenskih krajih.

Obletnica združuje verske skupnosti