Spomenik na Teharjah naj bi prispeval k spravi. Foto: RTV SLO
Spomenik na Teharjah naj bi prispeval k spravi. Foto: RTV SLO
"Resnica je nenasilna, a kljub temu nezaustavljiva na svoji zmagoviti poti," je v današnjem nagovoru dejal Stres. Foto: MMC RTV SLO
Spominska maša na Teharjah

Mariborski nadškof pomočnik Anton Stres je v nagovoru na Teharjah dejal, da zadnja odkritja povojnih grobišč dokazujejo, da resnica dobesedno "prihaja na dan".

Stres je v maši v spomin na žrtve povojnih pobojev dejal, da je Huda Jama, kjer so letos našli posmrtne ostanke taboriščnikov s Teharij, presunila skoraj celotno slovensko javnost. Po njegovih besedah se ravno na teh krajih "bije boj za svobodo, da jo odkrijemo, povemo in sprejmemo".

Stres: Resnice ne bo nič zaustavilo
Ker je resnica z zadnjimi odkritji prišla na dan, Stres poudarja, da je ta "grozljiva in zastrašujoča, vendar jo moramo sprejeti". "Nič ne pomaga, če se eni zaklinjajo, da se zgodovine ne sme spreminjati, se pravi tiste zgodovine, ki so jo pisali zmagovalci. Takšna zaklinjanja so zaman. Resnica ni ne moja in ne tvoja, ne naša in ne vaša: resnica je sama svoja, drugače sploh ni resnica."

Nič je ne bo ustavilo, nihče ji ne more ukazovati, kakšna naj bo. Resnica je nenasilna, a kljub temu nezaustavljiva na svoji zmagoviti poti. Resnica ne sili ljudi k priznavanju drugače kakor z močjo resnice same, ki blago in hkrati krepko prodira v duhove. Desetletja je bila resnica o tem, kaj se je dogajalo tukaj, teptana, zamolčevana in preganjana, a vendar je na koncu prišla do besede. Tako bo tudi v prihodnje," pravi Stres.

Stanovnik: Govor ne sme ostati nepolitičen
Predstavnik Nove slovenske zaveze Justin Stanovnik pa je dejal, da "če hočemo govoriti o ljudeh, ki so umrli zato, ker so hoteli obstajati v duhovnem prostoru, ki se imenuje civilizacija, naš govor ne sme ostati nepolitičen". "Če bi ostal, ne bi bil resničen. Politični govor pa je posoda tiste misli, ki preiskuje, kaj si človek sme misliti o sebi in kaj si narod sme misliti o sebi, pa tudi to, kar si narod mora misliti o sebi," je poudaril Stanovnik.

Po nacistih komunisti
Med drugo svetovno vojno so Nemci na Teharjah zgradili vojaško taborišče, kamor so zaprli ujetnike, ki so sodelovali pri obrambi Celja. Po koncu vojne je bilo taborišče krajši čas opuščeno, nato pa je začelo vnovič delovati konec maja leta 1945. Takrat so komunistične oblasti tja namestile domobrance in nekatere civiliste, ki so se zatekli v zavezniška taborišča na avstrijskem Koroškem.

Pobili okoli 5.000 ljudi
Konec maja leta 1945 so komunistične oblasti v taborišče na Teharjah pripeljale Rupnikov bataljon, v prvih dneh junija 1945 pa še približno 3.000 domobrancev. Šlo naj bi za okoli 5.000 ljudi, ki jih je povojna oblast brez sojenja usmrtila mesec ali dva po koncu druge svetovne vojne v Evropi.

Na mestu zločinov sta postavljena spomenik in spominski park Teharje, ki naj bi prispevala k spravi. Spominski park Teharje je osrednji državni park, ki je posvečen zamolčanim žrtvam povojnih pobojev. Objekt je bil odprt oktobra leta 2004. Pred kratkim sprejeta novela zakona o vojnih grobiščih določa, da bo na Teharjah urejena skupna kostnica žrtev povojnih pobojev.

Spominska maša na Teharjah