Utroša je na čelu sveta zavoda nadomestil Anko Tominšek, predstavnico upokojenskih zvez. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Utroša je na čelu sveta zavoda nadomestil Anko Tominšek, predstavnico upokojenskih zvez. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten


Razmerje moči v svetu zavoda, ki bedi nad slovenskimi pokojninami, se je po lanski pokojninski reformi spremenilo. Vladni vpliv se je nekoliko zmanjšal, pridobili pa so sindikati in delodajalci.

Vsak po sedem članov imenujejo vlada, sindikati in delodajalci, tri predstavniki upokojenskih organizacij, po enega pa predstavniki delovnih invalidov in delavci zavoda.

Predstavniki vlade v svetu, ki je danes opravil konstitutivno sejo, so: Mitja Žiher in Jelena Krčmar, ki sta bila v svetu že v prejšnjem mandatu, ter Francka Trobec, Jože Rangus, Mojca Pirnat, Tone Ploj in Valter Drozg.

Predstavniki reprezentativnih sindikalnih zvez so Lučka Böhm, Marjana Pantar Malec in Rado Mokotar, ki so bili že člani sveta v prejšnjem mandatu, ter poleg Utroše še Janez Posedi, Dorotej Čuček in Nadja Götz.

Predstavniki delodajalskih združenj so Tatjana Čerin, Samo Roš, Jože Smole in Dušan Bavec, ki so bili že v prejšnjem svetu, ter Andrej Božič, Vera Aljančič Falež in Tomaž Bernik.

Predstavniki upokojenskih zvez so Anka Tominšek, ki je bila v prejšnjem mandatu sveta predsednica sveta, ter Breda Pečan in Branko Pintar.

Predstavnik Zveze delovnih invalidov Slovenije je tudi v novem mandatu Dragutin Novak. Predstavnik delavcev zavoda pa je Tone Zorc.

Po prejšnji ureditvi je vlada imenovala deset predstavnikov, sindikati šest, pet upokojenci, štiri pa delodajalci.

Pet milijard evrov v enem letu
Sveži svetniki so se že lotili dela: sprejeli so spremenjen finančni načrt za prihodnje leto. Vzrok za spremembe so bile napovedi Umarja, je zatrdil finančni direktor zavoda David Klarič. Skupni prihodki in odhodki bodo znašali pet milijard evrov, kar je za 0,8 odstotka več od prvotno predvidenih.

Zavod načrtuje za 190 milijonov evrov prihodkov iz Kada.

Nesojeni demografski rezervni sklad
V razpravi je Anka Tominšek kot predstavnica upokojencev opozorila na demografski rezervni sklad, katerega ustanovitev do konca letošnjega leta predvideva pokojninska reforma. Zanj je treba predvideti sredstva, sicer bo ostal mrtva črka na papirju, je dejala. Tudi po mnenju predstavnice delodajalcev v svetu Tatjane Čerin je nujno opredeliti mogoče vire za omenjeni sklad. Prodaja državnega premoženja pa ne more biti ta vir, prav tako ne kakšen dodaten prispevek delodajalcev ali delojemalcev, je poudarila.

So načrtovani
Andrej Božič, prav tako predstavnik delodajalcev, se je vprašal, ali so načrtovani prihodki realni in ali bodo tudi dejansko v taki vrednosti. Zanimala ga je še ocena dolga zaradi neplačanih prispevkov, ki ga bo mogoče izterjati, in tistega, ki ga ne bo mogoče izterjati.

Predstavnica upokojencev Breda Pečan se je strinjala, da je te podatke treba imeti, poleg tega pa tudi podatke o kazenskih ovadbah, podanih zaradi neplačila prispevkov.

Janez Posedi iz vrst sindikatov je opozoril na vse večje obremenitve zaposlenih v zavodu, kar se dogaja zaradi nenadomeščanja tistih, ki se upokojujejo.