Premier Borut Pahor je že zagotovil, da DeSUS ostaja v koaliciji, tudi če ne bo glasoval za pokojninsko reformo. Ob tem priznava, da bodo brez stranke upokojencev nadaljnji koraki težji. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek
Premier Borut Pahor je že zagotovil, da DeSUS ostaja v koaliciji, tudi če ne bo glasoval za pokojninsko reformo. Ob tem priznava, da bodo brez stranke upokojencev nadaljnji koraki težji. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek
Ivan Svetlik
Minister Svetlik DeSUS-u ponuja draginjski dodatek. Foto: MMC RTV SLO
Koalicija še prepričuje DeSUS

Minister za delo Ivan Svetlik je pojasnil, da je pogovor tekel o podpori pokojninskemu zakonu in o mogočem draginjskem dodatku, ki bi morda zadostoval za podporo DeSUS-a. Kot pravi, se bodo pogovarjali še naprej, čeprav na mizi ni še nič konkretnega, "se bomo pa sestali mogoče še ta teden".

"Ne popuščamo pa pri usklajevanju in vztrajamo pri 70:30. Dialog še teče, tudi glede draginjskega dodatka v enkratnem znesku, za socialno najšibkejše. Sami nismo dali nobenega predloga, ker nismo čutili nobene potrebe. Čakamo na predloge DeSUS-a," zatrjuje minister.

Erjavec: Minister nas ni prepričal
"Reforme ne bomo podprli. Minister nas ni prepričal. Dogovorili smo se, da dialog teče naprej. Predlagajo naj nekatere rešitve, na podlagi katerih bomo šele videli, ali bomo spremenili naše stališče. Samo z draginjskim dodatkom nas ne bo prepričal, saj ta ne pomeni sistemske rešitve," pa opozarja predsednik DeSUS-a Karl Erjavec.

Na očitke o dvigovanju podpore volivcev z nasprotovanjem pokojninski reformi pa odgovarja: "Očitno smo tisti, ki se zavzemamo za malega človeka, populisti, tisti, ki pa zagovarjajo kapital in razne tajkune, pa prefinjeni politiki."

Kamen spotike intervencijski zakon
Prvi mož stranke upokojencev, ki mu z vsakim "ne" javnomnenjska podpora raste, trmasto vztraja pri svojem - pa čeprav sam pokojninski zakon sploh ni več sporen, saj je vlada od prvotno predlaganega 50-odstotnega usklajevanja pokojnin z rastjo plač in 50-odstotnega z rastjo življenjskih stroškov zelo popustila, najnovejši predlog pa je zgolj 30-odstotno usklajevanje z inflacijo in 70-odstotno s plačami, poroča Radio Slovenija.

Največji kamen spotike za DeSUS ostaja intervencijski zakon, ki po omilitvi prvotno predlagane popolne zamrznitve omejuje usklajevanje pokojnin na zgolj četrtino, DeSUS pa zahteva najmanj polovično usklajevanje pokojnin.

"Minister ima predloge"
"Minister je namignil, da ima neke predloge, zato smo ga povabili v poslansko skupino, da poslance seznani s temi predlogi," je dejal Erjavec in dodal: "Na tej podlagi se bomo odločili, ali reformo podpremo ali ostanemo pri sklepu Izvršnega odbora DeSUS-a, da je torej ne podpremo."

Izvršni odbor DeSUS-a je 13. novembra po sestanku s predsednikom vlade Borutom Pahorjem in ministrom Svetlikom potrdil svoje dotedanje stališče, da poslanci stranke niti proračuna za prihodnji dve leti niti pokojninske reforme ne bodo podprli, če proračunski dokumenti ne predvidijo vsaj polovične uskladitve pokojnin. Če bi bila predvidena polovična uskladitev, bi se strinjali tudi s predlogom pokojninske reforme.

Enkratni dodatek DeSUS-a ne bi zadovoljil
Minister Svetlik je sicer že prejšnji teden napovedal, da v vladi iščejo možnosti za izplačilo enkratnega dodatka najbolj ogroženim upokojencem, s katerim bi ohranili zdajšnjo vrednost pokojnin, a DeSUS opozarja, da takšna rešitev ne bo zadostna za njihovo podporo pokojninske reforme. Ta ni nujno potrebna za drugo branje, saj zadostuje navadna večina, podpora DeSUS-a pa bi lahko bila odločilna za končno potrditev reforme po zelo verjetnem vetu in ob morebitnem referendumu.

DeSUS naj se odloči ali je še koalicijska stranka
"Moje mnenje je, da bi moral Pahor povedati Erjavcu naj se odloči, ali je z nami, ali ne", je povedal poslanec Zares-a Franco Juri in dodal: "če DeSUS ni sposoben delovati državotvorno in v skladu s koalicijsko pogodbo, mu mora premier dati vedeti, da se na dveh stolih ne da sedeti in če Pahor tega ne bo naredil sam, bomo to zahtevali poslanci Zares-a."

Po besedah predsednika vlade Boruta Pahorja bo DeSUS ostal v koaliciji, tudi če ne bo podprl pokojninske reforme. Hkrati je premier priznal, da bo koalicija brez DeSUS-a težko dobila morebitni referendum o pokojninski reformi. DZ bo drugo obravnavo pokojninske reforme začel na izredni seji 2. decembra.

Koalicija še prepričuje DeSUS