Predsednica SVIZ Jelka Velički in glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj. Foto: MMC RTV SLO/Luka Lukič
Predsednica SVIZ Jelka Velički in glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj. Foto: MMC RTV SLO/Luka Lukič

Svetovni dan učiteljev, ki ga je razglasil Unesco, bo letos potekal pod geslom "Postavite se za učitelje!". To je po mnenju glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja več kot prikladno za trenutne slovenske razmere, ko je v duhu varčevanja na udaru tudi izobraževanje. Štrukelj je ob tem predstavil podatke, držav OECD-ja, kjer je Slovenija po plačah učiteljev "pod povprečjem v državah OECD-ja."

Izobraževanje: Podpovprečne plače in sredstva za šolstvo
Pod povprečjem je tudi pri porabi javnih sredstev za izobraževanje, medtem ko je pri podatkih o številu opravljenih ur učiteljev Slovenija tik nad povprečjem držav OECD-ja. Štrukelj zato pričakuje, da bo vlada opustila poskuse diskreditacij vzgojnega in izobraževalnega sistema.

Poskus diskreditacije izobraževalnega sistema pa vladi ni uspel, meni Štrukelj, saj javnomnenjske ankete kažejo na zaupanje javnosti v šolstvo. Obenem je povedal, da se ne bodo udeležili sestanka z ministrom, ki jih je povabil ob jutrišnjem dnevu. "S tem bomo izkazali svoje nestrinjanje in nasprotovanje politiki, ki nas pravzaprav sili v konflikt," se je na napovedana krčenja v javnem sektorju odzval Štrukelj.

Odpuščanje učiteljev ne prinaša novih delovnih mest drugje
Nobeno delovno mesto ne bo nastalo zaradi odpuščanja učiteljev, je dejal Štrukelj in dodal, da so varčevalni ukrepi že privedli do zmanjšanja zasebne porabe. Jelka Velički pa je ob tem spomnila, da so prav učitelji tisti, ki so dnevno z otroki in s tem skrbijo za njihovo prihodnost.

Na Svizu so ob prihajajočem dnevu učiteljev opomnili še na podatke, po katerih je izobrazba slovenskih učiteljev višja od povprečja držav EU-ja. V Sloveniji za vzgojo in izobraževanje skrbi 46 tisoč učiteljev in drugih strokovnjakov, od tega največ v osnovnih šolah.