Vladne in ministrove odločite niso v skladu s praksami, ki so v demokracijah običajne, so sporočili s Sviza. Na sliki glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj. Foto: BoBo
Vladne in ministrove odločite niso v skladu s praksami, ki so v demokracijah običajne, so sporočili s Sviza. Na sliki glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj. Foto: BoBo

Ministrstvo pač ne more sklicevati sestankov o osnutkih gradiv, ki jih ministrstvo za finance označuje s stopnjo zaupnosti niti Sviz ne more pričakovati sedeža za vladim omizjem ali na ministrovem kolegiju.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport
Šolstvo
Manj učiteljev, profesorjev, zdravnikov, policistov ... ? Foto: BoBo

Če nas je vlada postavila pred izvršeno dejstvo, izključila vsak pogovor z nami, potem socialni dialog ni več mogoč. Če socialnega dialoga ni, potem nastopi konflikt.

Branimir Štrukelj
Drago Ščernjavič
Vlada naj poskrbi za večje prilive v proračun in ga tudi na tak način uravnotežuje, je pozval Ščernjavič. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Na petkovem sestanku namerava minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk vabljene seznaniti s proračunoma za leti 2013 in 2014 ter s sklepi vlade s področij dela ministrstva.
Rezi v maso plač javnih uslužbencev
Vabilo Turka odraža politiko izvršenih dejstev, menijo v Svizu. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, vlada napoveduje nesprejemljivo drastične reze v maso plač javnih uslužbencev, ne da bi se o tem poskusila uskladiti z zaposlenimi. Dodajajo, da so področja izobraževanja, kulture in znanosti znova med najbolj izpostavljenimi.
Neusklajevanje z zaposlenimi je v nasprotju s konvencijami mednarodne organizacije dela, z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju, z osnovnimi načeli socialnega partnerstva in z napovedjo vlade, da bo pri delu zavezana socialnemu dialogu in socialnemu partnerstvu, so zapisali v Svizu.

Ministrstvo obžaluje zavrnitev povabila na pogovor, ko je ta "mogoč, potreben in v skupnem interese zaposlenih v javnem sektorju in širše družbe", so zapisali v sporočilu za javnost. Na ministrstvu so pojasnili, da je sestanek sklican prvi dan po tem, ko bo vlada predvidoma sprejela proračun. Ministrstvo samo namreč ne more sklicevati sestankov o osnutkih gradiv, ki jih je finančno ministrstvo označilo s stopnjo zaupnosti, "niti Sviz ne more pričakovati sedeža za vladnim omizjem ali na ministrovem kolegiju".

Dodali so, da vlada in minister Turk predstavnikom zaposlenih, stroke in vodstvom posameznih institucij v izobraževanju, znanosti in kulturi nista omogočila niti, da bi se pred vladno odločitvijo seznanili s predlaganimi ukrepi. "Kaj šele, da bi lahko vplivali na odločitve, kar je sicer v demokracijah običajno," so zapisali v sindikatu.
"Vlada grobo zavaja slovensko javnost"
V Svizu menijo, da je popolna ignoranca zaposlenih pri odločitvah povsem nesprejemljiva. Ob tem zahtevajo, da vlada opusti nameravano odpuščanje javnih uslužbencev, in opozarjajo, da vlada grobo zavaja slovensko javnost, ko trdi, da je v prihodnjem letu mogoče stroške za plače znižati z odpuščanjem.
Štrukelj: Če ni socialnega dialoga, nastopi konflikt
Nekatere napovedi govorijo o 7,5- do 15-odstotnem posegu v maso sredstev za plače, in če se bodo te napovedi uresničile, bo to pomenilo, da je vlada sindikate postavila pred izvršeno dejstvo, je na tiskovni konferenci dejal tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Kot je pojasnil, ne le da ni bilo nobenih pogajanj, ampak jih vlada s tem ni niti seznanila. "Če nas je vlada postavila pred izvršeno dejstvo, izključila vsak pogovor z nami, potem socialni dialog ni več mogoč. Če socialnega dialoga ni, potem nastopi konflikt," je dodal. Ob tem pa je povedal, da tudi na zadnje pismo premierju Janezu Janši niso dobili odgovora.

Štrukelj verjame, da bo ob morebitni uresničitvi napovedi o odpuščanjih prišlo do hitrega odziva javnega sektorja. "Imamo že prve informacije, da se bodo začeli glavni, republiški odbori preimenovati v stavkovne odbore," je povedal. V tem primeru so mogoče tako demonstracije pred vladnimi poslopji kot stavke, Štrukelj pa ni izključil niti, da bi z referendumom preprečili sprejetje katerega od zakonov.

Med drugim je izpostavil, da se s predlaganimi spremembami pri zakonu o delavnih razmerjih skrajšujejo odpovedni roki in zmanjšujejo nadomestila za čas brezposelnosti in odpravnine. Bilo bi popolnoma noro, pravi, če bi v času, ko bodo odpustili 15.000 javnih uslužbencih, privolili, da to naredijo s krajšimi odpovednimi roki in ob nižjih stroških.

Vodja pogajalske skupine drugega dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič je kot nesprejemljivo označil tudi, da bi odgovornost za odpuščanje prenesli na delodajalce na nižjih ravneh. Glede na obrazce o odpuščanju, ki so prišli v javnost, naj bi bilo namreč ti, torej različni ravnatelji in direktorji zavodov, tisti, ki bi "morali nase vzeti umazan del posla, ko bo treba direktno metati ljudi na cesto", je opozoril tudi Štrukelj. "Potem pa ministrov ne rabimo," je prepričan Ščernjavič.

Sicer pa po Štrukljevih besedah država iz naslova odpuščanja v letu 2013 ne bo privarčevala niti evra, prej bo strošek večji. Poglobili se bodo drugi problemi, med katerimi je omenil povečanje števila nezaposlenih, pa tudi podaljšanje čakalnih dob v zdravstvu in na uradih. A kot je ugotavljal, padec kakovosti v izobraževanju ali zdravstvu očitno nikogar ne skrbi.

Ščernjavič pa je dodal, da vlada zadnje štiri mesece z njimi ni vodila nobenega dialoga in da se tudi glede uresničitve pobud, ki so jih dali, ni zgodilo nič. Sindikat državnih organov Slovenije je po njegovih besedah med drugim predlagal pripravo še enega zakona za uravnoteženje javnih financ, pri katerem pa ne bi šlo za odpuščanje, ampak za iskanje mogočih dodatnih prilivov v proračun.

Ministrstvo pač ne more sklicevati sestankov o osnutkih gradiv, ki jih ministrstvo za finance označuje s stopnjo zaupnosti niti Sviz ne more pričakovati sedeža za vladim omizjem ali na ministrovem kolegiju.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport

Če nas je vlada postavila pred izvršeno dejstvo, izključila vsak pogovor z nami, potem socialni dialog ni več mogoč. Če socialnega dialoga ni, potem nastopi konflikt.

Branimir Štrukelj