13. novembra so med vzdrževalnimi deli v prostorih Slovenskih železnic našli skrite kamere, ki so bile priklopljene na snemalno napravo, ta pa je bila povezana s spletom. Foto: MMC RTV SLO
13. novembra so med vzdrževalnimi deli v prostorih Slovenskih železnic našli skrite kamere, ki so bile priklopljene na snemalno napravo, ta pa je bila povezana s spletom. Foto: MMC RTV SLO
Zvonko Černač se boji, da je "nekomu v interesu, da se tisto, kar je bilo posneto, izgubi in trajno izbriše". Foto: MMC RTV SLO
Poslanci so policiji med drugim naložili, naj komisiji za nadaljevanje obravnave posreduje pisno poročilo o tej zadevi. Foto: DZ
Prisluškovanje v Slovenskih železnicah

To je na seji komisije za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami dejal pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije Robert Črepinko. Zvonko Černač (SDS) je ugovarjal, da takšnega "izgovora ne sprejema", in nadaljeval, da se boji, da je "nekomu v interesu, da se tisto, kar je bilo posneto, izgubi in trajno izbriše".

Črepinka je zato med drugim vprašal, kje je bil snemalnik, kaj so na njem našli, kakšen je bil disk na tem snemalniku in ali drži, da je bil priklopljen tudi zunaj hiše, in ne le v pisarno generalnega sekretarja Slovenskih železnic. Černača je tudi zanimalo, kaj je policija doslej odkrila na posnetkih in kdo je imel dostop do njega.

Črepinko: Ne morem govoriti o specifikacijah opreme
Pomočnik direktorja prvega kriminalista mu je odvrnil, da ne more govoriti ne o tehničnih specifikacijah opreme, niti o proizvajalcu in kraju, kjer je bila nameščena. Ti podatki bodo po njegovih besedah, če bo prišlo do predloga za pregon, "nujno potrebni, da bomo lahko zgodbo sestavili". Prav tako Črepinko ni želel odgovoriti na vprašanje, ali so policisti našli tudi mikrofone, saj bi to po njegovih besedah zožilo manevrski prostor za preiskavo kaznivega dejanja.

Do jutra še niso prejeli predloga za pregon
Črepinko je sicer člane komisije seznanil, da je bila policija 13. novembra obveščena, da so bile v prostorih SŽ-ja najdene nekakšne tehnične naprave. Po zakonu o kazenskem postopku so policisti zato opravili ogled kraja, zasegli naprave in jih dali v pregled.

Zbrali so tudi prva nujna obvestila, ker pa do danes zjutraj še niso prejeli predloga za pregon, policija nima razloga, da bi nadaljevala zbiranje obvestil, je pojasnil Črepinko. Kot je dejal, je takšen predlog potreben po kazenskem zakoniku.

Sprejeli tudi nekaj sklepov
Večina članov komisije je ob koncu seje sprejela tudi nekaj sklepov. Poslanci so policiji med drugim naložili, naj komisiji za nadaljevanje obravnave posreduje pisno poročilo o tej zadevi. Ta naj med drugim vsebuje podatke o prisluškovalni napravi, snemalni napravi in drugi opremi, ki je bila v tem primeru uporabljena. Večina poslancev je sprejela tudi sklep, da predlog za pregon posreduje komisija.

Kresalova: Černač grobo zlorabil svoja pooblastila
Na Černačevo izjavo se je že odzvala tudi notranja ministrica Katarina Kresal. Poudarila je, da je šlo za javno politično obračunavanje in lansiranje političnih zarot in dodala, da je grobo zlorabil svoja pooblastila in nedostojno posegel v delo kriminalistične policije.

Po njenih besedah "so bili priče" tudi zbiranju informacij in nadzoru nad konkretnimi predkazenskimi postopki ter nedostojnemu in ponižujočemu odnosu do profesionalnih kriminalistov, ki so svoje delo strokovno opravljali pod različnimi ministri in različnimi vladami.

Kot je znano, so 13. novembra med vzdrževalnimi deli v prostorih Slovenskih železnic našli skrite kamere, ki so bile priklopljene na snemalno napravo, ta pa je bila povezana z internetom. Po poročanju medijev naj bi kamere namestili leta 2004 po nalogu tedanjega generalnega sekretarja železnic Igorja Šimenca, ko je železnice vodil Blaž Miklavčič.

Prisluškovanje v Slovenskih železnicah