Med Zvonkom Černačem in Katarino Kresal se je zapletlo po zaslišanju direktorja uprave kriminalistične policije Roberta Črepinka pred Črnačevo komisijo. Foto: MMC RTV SLO
Med Zvonkom Černačem in Katarino Kresal se je zapletlo po zaslišanju direktorja uprave kriminalistične policije Roberta Črepinka pred Črnačevo komisijo. Foto: MMC RTV SLO
Prisluškovanje v Slovenskih železnicah

Ministrica za notranje zadeve je po seji komisije DZ-ja za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami, ki jo vodi Černač, sicer član SDS-a, dejala še, da se je na seji politično obračunavalo in težilo k lansiranju političnih zarot. Po njenih besedah "smo bili priče" zbiranju informacij, nadzoru konkretnih predkazenskih postopkov in nedostojnemu ter ponižujočemu odnosu do profesionalnih kriminalistov, ki so svoje delo strokovno opravljali pod različnimi ministri in vladami.

ZAKAJ OGENJ V STREHI?

Pomočnika direktorja uprave kriminalistične policije Roberta Črepinka so na seji Černačeve komisije po besedah Kresalove spraševali o konkretnih predkazenskih postopkih v zadevi prisluškovanje na Slovenskih železnicah, ki še potekajo, pri čemer je bil poudarek na ustvarjanju politične zarote. "Vprašanja so bila take narave, da nanje od policije niti sama kot ministrica ne smem in ne morem pričakovati odgovora, ker bi s tem v nasprotju z zakonom posegla v operativno samostojnost in avtonomijo policije," meni ministrica.

Ko Črepinko na vprašanje ni želel odgovoriti in je to tudi pojasnil, je pogovor po besedah Kresalove postal nedostojen in na meji nesramnosti, Črepinko pa je bil zato, ker je opravljal svojo zakonsko dolžnost in zaščitil interese predkazenskega postopka, po njenem šikaniran in politično napaden.

Več o dogajanju na seji komisije si lahko preberete tukaj.

K. Kresal: Černač ogroža sistem parlamentarnega nadzora
To pomeni "kršitev pristojnosti komisije, kot jih določa zakon, in ogroža celoten sistem ter kredibilnost parlamentarnega nadzora". Prav zato bo ministrica pisala predsedniku parlamenta Pavlu Gantarju in ga opozorila na Černačevo ravnanje. Od Gantarja pričakuje, da bo preveril, ali vsi organi DZ-ja res delujejo v skladu z zakonom in ali skrbijo za strokovnost ter zakonitost svojega dela. "Če bo ugotovil, da ni tako, bo že sam vedel, kaj narediti," je dodala in napovedala, da bo zaradi današnje seje omenjene komisije sama zoper Černača sprejela ustrezne ukrepe za postopek pred ustavnim sodiščem.

Černač: Kresalova globoko vpeta v operativno delo policije
Kot omenjeno, Černač vse očitke zavrača in trdi, da celotna komisija deluje v skladu z veljavno zakonodajo, zato je nad odzivom Kresalove razočaran: "Mislim, da je ta odziv pretirano grob, neustrezen in pomeni dejansko neki grob poseg v zakonodajno vejo oblasti," je poudaril. Besede ministrice po njegovem mnenju kažejo, da je globoko vpeta v operativno delo policije. To že ves čas zanika, a se zaradi tega dogaja vedno večja stopnja LDS-ove politizacije policije, kar je slabo za demokracijo v Sloveniji, je sklenil.

Prisluškovanje v Slovenskih železnicah