Janša in Sanader sta se nazadnje sešla na nogometni tekmi med Domžalami in Dinamom v Domžalah 1. avgusta, a po srečanju nista dajala izjav. Foto: RTV SLO
Janša in Sanader sta se nazadnje sešla na nogometni tekmi med Domžalami in Dinamom v Domžalah 1. avgusta, a po srečanju nista dajala izjav. Foto: RTV SLO
Meddržavno sodišče v Haagu
Arbitražo naj bi vodilo Meddržavno sodišče v Haagu. Foto: ICJ
Meja v piranskem zalivu
Na slovenski vladi zagotavljajo, da so vsi njihovi predlogi v skadu s stališči, ki so bila potrjena na sestanku parlamentarnih strank. Foto: RTV SLO
Tajno dogovarjanje o meji?

Hrvaški tednik piše, da sta diplomaciji obeh držav dosegli načelen dogovor o meji. V obeh državah naj bi obstajal politični konsenz, da bo o morski meji odločila arbitraža, kot kompromisna rešitev pa bo izbrano sodišče v Haagu.

Vlada RS: Izmenjani so bili le predlogi
Na tiskovnem predstavništvu vlade so za MMC povedali, da je slovenska stran pri hrvaški vladi preverila možnosti za morebitne nadaljnje korake v smeri reševanja odprtih vprašanj med državama. "V tem kontekstu so bili doslej izmenjani zgolj predlogi o možnih načinih reševanja odprtih vprašanj," so poudarili.

Hrvaški tednik pa napoveduje, da se bosta hrvaški in slovenski premier Ivo Sanader in Janez Janša konec tedna na Bledu dogovorila o podrobnostih glede urejanja lažjih odprtih vprašanj. Sanader je na Janšo naslovil poziv, da bi se na Bledu sešla v soboto. To so potrdili tudi na tiskovnem predstavništvu slovenske vlade in povedali, da se bo Janez Janša s predsednikom hrvaške vlade Ivom Sanaderjem predvidoma sestal ob robu letošnjega Strateškega foruma Bled.

Hrvaški diplomat: Hrvaška dobila prvo rundo
Neimenovan znan hrvaški diplomat je za tednik izjavil, da je Hrvaška tako dosegla diplomatsko zmago oziroma dobila prvo rundo proti Sloveniji, le vprašanje časa pa je, kdaj bosta državi dosegli dogovor o arbitraži.

Omenjeni diplomat je še dejal, da z zahtevo, da reševanje vprašanja meje temelji na stanju 25. junija 1991, ko sta državi razglasili samostojnost, slovenska stran vztraja le zaradi javnega mnenja. Dodaja, da je zadnje lastništvo nad Piranskim zalivom svojevrstna nacionalna mantra, nihče pa nima moči, da bi povedal, da je stanje zanje dejansko neugodno. Časopis ob tem navaja, da Slovenija ne more dobiti Piranskega zaliva na nobenem sodišču, sklicevanje na stanje na dan 25. junija 1991 pa je del iskanja izhoda iz takšnega položaja zaradi javnega mnenja.

Hrvaška bi tako privolila v koncesijo glede Nuklearne elektrarne Krško, v zameno pa so vse večje možnosti, da bodo hrvaški varčevalci Ljubljanske banke dobili svoj denar. Takšno rešitev časopis pričakuje ne glede na izjave Iva Sanaderja, da pri reševanju odprtih vprašanj med državama ne bo kompenzacij.

SNS: Gre za provokacijo
Poslanska skupina SNS je izjavo neimenovanega hrvaškega diplomata v Nacionalu, da bo o Piranskem zalivu odločalo Mednarodno sodišče v Haagu, označila kot "popolno provokacijo". Ponovno so poudarili, da je za Slovenijo sprejemljiva le mednarodna konferenca o sukcesiji Jadranskega morja vključno s celotno mejo.

Nacional: Dogovor bi koristil tako Sanaderju kot Janši
Vrnitev denarja varčevalcem LB-ja naj bi dvignila kredibilnost Sanaderjevi stranki Hrvaška demokratska skupnost pred novembrskimi parlamentarnimi volitvami, dogovor s sosedi pa bo popravil priljubljenost tudi Janši, piše Nacional.

Tednik pričakuje, da bo odločitev o jurisdikciji v Piranskem zalivu znana po letu 2010, ko bo Hrvaška članica Evropske unije.

Tajno dogovarjanje o meji?