Minister za finance omenja 500 evrov univerzalnega temeljnega dohodka na mesec. Foto: MMC RTV SLO
Minister za finance omenja 500 evrov univerzalnega temeljnega dohodka na mesec. Foto: MMC RTV SLO
Mencinger o univerzalnem temeljnem dohodku

Dejali so nam le, da se bo to zgodilo, ko bodo o tem razmislil in ko bodo možnosti za uvedbo dozorele. Ideje o UTD-ju so zagovarjali, čes da o tem govorijo tako tuji kot slovenski strokovnjaki, predvsem glede prihodnosti socialnih kategorij socialne države, kar Slovenija po ustavi je.

Minister za finance France Križanič je že prejšnji teden dejal, da je njegova naslednja obljuba 500 evrov dohodka na mesec, kar bi uvajali postopoma. Pojasnil je, da imamo neki del UTD-ja že zdaj, saj vsi tisti, ki nimajo virov za preživljanje, že zdaj dobijo najmanj 200 evrov mesečno. Kljub temu pa je omenil težavo, ki bi se pojavila - UTD bi lahko začel negativno vplivati na delovno storilnost, zato bi minimalne plače vseeno morale biti opazno višje kot temeljni dohodek.

V priloženi videonovici si lahko pogledate pogovor z Jožetom Mencingerjem v oddaji Studio City glede univerzalnega temeljnega dohodka.

UTD-ju naklonjen tudi Mencinger
Uvedbo UTD-ja načeloma podpira tudi ekonomist Jože Mencinger. Sam ima sicer nekaj pomislekov, je dejal v pogovoru za oddajo Studio City, a se mu ideja v času krize vseeno zdi dobra. Sam je tukaj tudi že naredil okvirni izračun. Če bi vsak državljan Slovenije, ne glede na starost in socialni položaj, prejemal 200 evrov mesečno, bi to znašalo 4,8 milijarde evrov letno, kar je enako kot velikost pokojninske blagajne. Mencinger tukaj poudarja, da bi UTD prišel v poštev, če bi nadomestil druge socialne transferje, denimo otroški dodatek.

S. Z.

Mencinger o univerzalnem temeljnem dohodku