Foto:
Foto:
Komarji se zadržujejo ob stoječih vodah, ki se jih naj izogibajo predvsem starejši in ljudje s slabim imunskim sistemom, ki bi najtežje prenesli vročinsko obolenje, pravi doktorica Tatjana Frelih. Foto: EPA

Na Zavodu za zdravstveno varstvo Nova Gorica so za MMC potrdili, da so se ti komarji že precej razširili. Gre za komarje, ki izvirajo iz Azije, zlasti iz Indije, pri nas pa so navzoči predvsem na obalno-kraškem in goriškem območju. Pojavljajo se skozi vse leto, vendar je njihova navzočnost moteča predvsem v poletnih mesecih, ko so ljudje veliko zunaj. Pikajo predvsem podnevi. Zadržujejo in razmnožujejo se pri tleh, običajno v posodah z vodo in kanalizacijskih jaških, žlebovih, podstavkih za rože in vodnjakih.

Nevaren je predvsem virus chikunguny
Tigrasti komar je lahko nevaren tudi kot prenašalec okužb. Tako že od januarja 2006 iz Indije in Afrike poročajo o okužbah z virusom chikungunya, lani pa so se okužbe pojavile tudi v Italiji. Tatjana Frelih iz novogoriškega zavoda je pojasnila, da je v Italiji zbolelo 200 ljudi. Po njenih besedah se je to zgodilo, ker je v Raveno prišel Indijec, ki je bil okužen s chikungunyjem, in komarji, ki so ga pičili, so virus prenesli med domačine.

V Sloveniji za zdaj okužb s tem virusom še ni bilo, bolezenski znaki pa so visoka telesna temperatura, izpuščaji in predvsem boleči sklepi, saj je Frelihova poudarila, da "chikunguny" v svahiliju pomeni "sklonjen" - ljudje, okuženi z virusom, so namreč zaradi bolečin hodili skonjeno. Cepivo proti virusu še ne obstaja, tako da zdravijo le simptome obolelih. Bolezen čez čas mine, po njej pa bolnik razvije dosmrtno imunost na virus, je še dodala Frelihova.

Kako se komarjev obraniti?
V sodelovanju z zavodom za zdravstveno varstvo tako v novogoriški mestni upravi že pripravljajo zloženko z navodili za preventivno ukrepanje proti razmnoževanju omenjenih komarjev. V sosednji Gorici pa prebivalcem delijo tudi sredstvo za zatiranje tigrastih komarjev, ki ga bo treba v Slovenijo šele uvoziti.

Na Inštitutu za varovanje zdravja pa priporočajo predvsem zmanjševanje površin, kjer se komarji razmnožujejo. Gre predvsem za posode in površine s stoječo vodo, kot so zabojniki, ribniki ali povsem običajne vaze za rože z vodo. Prav tako se odsvetuje uvoz predmetov, ki vsebujejo ali so vsebovali stoječo vodo, saj se v njih lahko skrivajo ličinke komarjev (denimo okrasne rastline, ki se transportirajo v vodi). Komarji so bili namreč v preteklosti najverjetneje "uvoženi" prav na ta način.

Frelihova dodaja, da je treba poskrbeti tudi za osebno zaščito s sredstvi, ki odganjajo komarje, raznimi mrežami, izogibanju krajev s stoječo vodo in podobno.