Še preden je koalicija sestavljena, se stranke že napadajo. Foto: BoBo
Še preden je koalicija sestavljena, se stranke že napadajo. Foto: BoBo

NSi-ju je bilo po besedah vodje poslancev Mateja Tonina na pogajanjih rečeno, da bo v koalicijski sporazum vključena neka oblika socialne kapice. A predsedujoči SD-ju Dejan Židan je po ponedeljkovih pogovorih s SMC-jem povedal, da socialne kapice, ki jo zagovarja NSi, v osnutku koalicijske pogodbe ne bo.

Tonin je tako v izjavi za medije dejal, da razprava o socialni kapici nima zveze z realnostjo in je preveč razgreta. "Ne pogovarja se o številkah, pač pa niza neke parole, ki nimajo nobene zveze z realnostjo. Težko se je pogovarjati s potencialnimi koalicijskimi partnerji, ki to temo izkoriščajo za medsebojno obračunavanje, niso se pa pripravljeni o tem realno pogovarjati," je bil oster Tonin. Skrbi ga, da Židan na takšen način obračunava z NSi-jem.

Po Toninovih besedah je namreč veliko možnosti, kako socialno kapico uresničiti, tako da bi bila koristna za vse, če so se le "ljudje pripravljeni trezno pogovarjati". "Treba se je vprašati, zakaj ima praktično cela Evropa socialno kapico, mi pa se je branimo kot hudič križa," je dejal.

Si SD res želi mavrične koalicije?
Po informacijah, ki jih je Tonin, tako pravi, "dobil po ovinkih", je težava SD-ja, da si ne želijo z NSi-jem v koalicijo, čeprav Židan javno govori, da nimajo te težave. "Naj pošteno pove, da si SD ne želi z NSi-jem v koalicijo. Ne pa da nas na takšen način, da obračunava prek socialne kapice, poskuša izločiti," je dodal.

Ob tem je še poudaril, da če bo izvršilni odbor NSi-ja v sredo zvečer presodil, da so Cerar in drugi morebitni partnerji upoštevali prav vse njihove zahteve razen socialne kapice, verjame, da ne bodo tako "trdi", da bi le zaradi ene točke vse rušili.

Židan pa je v svojem odzivu izrazil obžalovanje, ker je v NSi-ju takšna pogajalska vročica, da so začeli podtikanja. "Mi smo pristaši širše koalicije in razgovora z argumenti. Takšno stališče bomo zagovarjali tudi naprej. Predlagam pa tudi preostalim možnim koalicijskim partnerjem, med drugim tudi NSi-ju, da tudi vnaprej vzdržujemo kulturo dialoga in se podtikanjem izogibamo," je dejal Židan.