Protikorupcijska komisija je tožilko naznanila policiji. Foto: MMC RTV SLO
Protikorupcijska komisija je tožilko naznanila policiji. Foto: MMC RTV SLO
Franci Matoz
Matoz meni, da tožilka v tem primeru ni ravnala koruptivno, saj je odstopila od pregona zaradi uporabe ene domnevno ponarejene vinjete proti plačilu zneska v korist bolnišnice za otroke. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Februarja 2010 je policija potrdila, da so vrhovno državno tožilstvo obvestili, da naj bi eden izmed delavcev policije prodajal vinjeto, za katero obstaja velika verjetnost, da je bila ponarejena. S preiskavo preprodaje vinjet se je ukvarjala skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala, ki jo je takrat vodila tožilka Dragica Kotnik.

Mediji so poročali, da gre za nekdanjega komandirja policijske postaje Bled Milana Karbo, ki naj bi ponarejeno vinjeto svojemu kolegu prodal za 80 evrov. Karbov odvetnik je bil Franci Matoz, ki je krivdo svojega varovanca odločno zanikal. Razpisana je bila že glavna obravnava na sodišču.

Osumljena v aferi Baričevič
Nato pa je se je Kotnikova decembra 2011 sama znašla v vlogi osumljenke, ko so jo sumili kaznivih dejanj izdaje tajnih podatkov, zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic ter zlorabe osebnih podatkov v aferi Baričevič. Za odvetnika je najela Matoza, pregon zoper osumljenega policista pa opustila.

V Komisiji za preprečevanje korupcije so na podlagi prijave, ki so jo prejeli januarja letos, uvedli postopek preverjanja suma korupcije. Po opravljenem postopku nadzora in preiskave so potrdili, da je Kotnikova kot višja državna tožilka v nasprotju z določili zakona o kazenskem postopku in s kršitvijo dolžnega ravnanja obdolžencu Karbi omogočila, da ni bil po predpisanem postopku podvržen ugotavljanju kazenske odgovornosti za kaznivo dejanje, kar zanj predstavlja nedovoljeno nepremoženjsko korist.

V komisiji so pojasnili, da je do umika obtožnega predloga prišlo, ko je tako obdolženca kakor tudi samo tožilko zastopala ista odvetniška družba oz. isti odvetniki, to so odvetniki odvetniške družbe Matoz. S takim ravnanjem je višja državna tožilka uresničila vse znake korupcije.

Fišerju predlagali nadzor
Protikorupcijska komisija je odločitev sprejela soglasno. Svoje ugotovitve pa bo zaradi suma storitve kaznivega dejanja in hujše disciplinske kršitve odstopila policiji in vrhovnemu državnemu tožilstvu.

So pa že februarja letos generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju posredovali predlog za uvedbo nadzorstvenega oz. disciplinskega postopka, vendar še niso prejeli povratne informacije o morebitnem zaključenem nadzoru ali o uvedenem disciplinskem postopku.

V uradu generalnega državnega tožilca medtem pojasnjujejo, da je bil 27. februarja letos odrejen strokovni nadzor nad delom državne tožilke. O tem je bila z dopisom istega dne obveščena Komisija za preprečevanje korupcije, s pojasnilom, da je uvedba morebitnega disciplinskega postopka odvisna od ugotovitev strokovnega nadzora. Zoper ugotovitve nadzora je bil podan ugovor in postopek še ni končan, navajajo v uradu.

"Ko je bila odločitev sprejeta, nisem zastopal Kotnikove"
"Ta postopek ni nikakor povezan z menoj, saj v času, ko je bila odločitev sprejeta, nisem zastopal gospe Kotnikove. Resnično pa je presenetljivo, da takšne vneme organov pregona, kot je v primeru ene same domnevno ponarejene vinjete v vrednosti 95 evrov, nismo zasledili v tako imenovani aferi Baričevič, Vegrad, Merkur ..." pa na to pravi Franci Matoz.