Vrhovno državno tožilstvo, ki ga vodi Barbara Brezigar, je glede poročila o nadzoru na ljubljanskem tožilstvu že odgovorilo ministrstvu. Foto: MMC RTV SLO
Vrhovno državno tožilstvo, ki ga vodi Barbara Brezigar, je glede poročila o nadzoru na ljubljanskem tožilstvu že odgovorilo ministrstvu. Foto: MMC RTV SLO

Več o tem, kaj so zapisali v odgovoru ministrstvu, na vrhovnem tožilstvu, ki ga vodi Barbara Brezigar, niso želeli razkriti, saj je bil odgovor namenjen le ministrstvu za pravosodje. Svoj odgovor ministrstvu je pripravilo tudi ljubljansko tožilstvo.

Na ministrstvu so odgovor že prejeli, vsebine pisma pa niso želeli razkriti, saj jim ga še ni uspelo preučiti. Bo pa v prihodnjih dneh ministrstvo rezultate nadzora na tožilstvu predstavilo javnosti.

Izredni nadzor pregledoval zadeve od januarja 2008 do septembra 2009
Znano je, da je minister za pravosodje Aleš Zalar izredni nadzor na ljubljanskem okrožnem tožilstvu uvedel septembra, potem ko je vodja poslanske skupine Zaresa Cveta Zalokar Oražem na tožilstvo naslovila poslansko vprašanje o uvedbi kazenskega postopka zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda, ki ga je uvedlo tožilstvo.

Nadzor je zajel zadeve od 1. januarja 2008 do 2. septembra 2009, v katerih so na tožilstvu uporabili institut označevanja zadev kot posebej pomembnih, pa tudi uporabo instituta izločitve, dodelitve in predodelitve zadev ter sopodpisa in evokacije. Poročilo o končnem nadzoru je ministrstvo nato konec lanskega leta poslalo vodji ljubljanskega okrožnega tožilstva in generalni državni tožilki, ki sta morali odgovoriti v petih dneh.