Nekdanji delavci Gratima so v Sežani v apartmajih, ki jih je podjetje najelo od Hypo Leasinga, zastonj čakali na izplačilo prisluženih plač. Zdaj so morali zapustiti tudi zadnji apartma. Foto: MMC RTV SLO
Nekdanji delavci Gratima so v Sežani v apartmajih, ki jih je podjetje najelo od Hypo Leasinga, zastonj čakali na izplačilo prisluženih plač. Zdaj so morali zapustiti tudi zadnji apartma. Foto: MMC RTV SLO

Ker lastnik propadlega gradbenega podjetja Gratim, ki je od lanskega leta v stečaju, Mesud Ibričić Hypu ni plačeval obrokov, čeprav so delavci za nastanitev plačevali po 150 evrov na mesec, je bila lizinška pogodba za najem treh apartmajev na Partizanski ulici v Sežani prekinjena že aprila lani.

Ker Gratim delavcem skupno dolguje okoli 200.000 evrov, po več plač posameznemu delavcu, so želeli delavci s svojo navzočnostjo v apartmajih doseči kakršno koli poplačilo, zato so v njih vztrajali. A januarja se je izvršil sklep o izpraznitvi dveh apartmajev, danes ob 9. uri pa se je izpraznil še tretji apartma.

Dejansko je apartma zadnjih pet delavcev prostovoljno zapustilo že včeraj, šesti, Husein Beganović, pa se je v Bosno in Hercegovino vrnil že prejšnji teden. Zadnji, ki se je, kot je za MMC dejala aktivistka Romana Kavčič, ki je spremljala dogajanja v zadevi Gratim, "več let izpostavljal javnosti v boju za delavske pravice in opozarjal na kršitve delovnopravne zakonodaje pri migrantskih delavcih, je zdaj ostal brez vsega". Domov je odšel, "ker ne želi doživeti še dodatnega ponižanja," je dejala Kavčič.

Nihče med delavci ni dobil povrnjenih plač in prispevkov, možnosti, da bodo v stečajnem postopku dobili kar koli, pa so majhne, česar se oškodovanci tudi zavedajo.

"Lastniki niso želeli slišati ljudi, da bi počakali do konca stečajnega postopka, prav tako jim nista pomagala niti center za socialno delo niti občina," je dejala Romana Kavčič.

Pet delavcev, ki so do ponedeljka vztrajali v apartmaju, je po besedah aktivistke Kavčič medtem že dobilo drugo zaposlitev in tudi nastanitev pri drugem delodajalcu, Beganoviću pa dela ni uspelo dobiti. Kot pravi Kavčič, "Beganović ni dobrodošel nikjer, saj je tisti, ki terja delavske pravice za ljudi". Zato je bilo zanj prebivališče še pomembnejše, saj je nanj, kot opozarja Romana Kavčič, vezana tudi pravica do prebivanja v Sloveniji, ki jo bo zato Beganović izgubil.

Na vprašanje, kakšni bodo naslednji koraki ogoljufanih delavcev, je Kavčičeva odgovorila: "Ti delavci lahko samo še čakajo, da sodišče odloči in konča stečajni postopek in da so na koncu seznanjeni z dejstvom."