Nekdanji delavci Gratima bodo še nekaj časa vztrajali v zasedenih apartmajih. Foto: MMC RTV SLO
Nekdanji delavci Gratima bodo še nekaj časa vztrajali v zasedenih apartmajih. Foto: MMC RTV SLO

Nekdanji delavci gradbenega podjetja Gratim se zaradi neizplačanih plač niso želeli izseliti iz treh apartmajev v poslovni zgradbi Kraškega Zidarja, v katerih so bivali in so bili last njihovega nekdanjega delodajalca. Apartmaji pa so bili pod hipoteko pri Hypo Alpe Adria banki oziroma pri Hypo Leasingu, ki je večkrat zahteval, da jih Gratimovi delavci zapustijo.

Hypo leasing je nato sprožil postopek za izvršbo deložacije po sodni poti, čemur je sodišče pritrdilo. Deložacija pa je bila po poročanju novinarja Slovenske kronike Matevža Podjeda začasno zaustavljena zaradi pomanjkljive dokumentacije sodnega izvršitelja.

Gradbinec Gratim, ki je kot kooperant Kraškega zidarja zgradil veliko število gradbenih projektov v Sežani, je v stečajnem postopku šele od letošnjega julija. Zadnje plače pa je svojim nekdanjim delavcem izplačal septembra 2010.

Trideseterica opeharjenih delavcev je nato zasedla apartmaje in na ta način zahtevala izplačilo dolga, ki naj bi pri nekaterih znašal tudi po 10.000 evrov. Zdaj v zasedenih apartmajih vztraja le še sedem povsem obubožanih delavcev Gratima.