Matjaž Zanoškar opravlja dvojno funkcijo. Je župan in poslanec. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Zanoškar opravlja dvojno funkcijo. Je župan in poslanec. Foto: MMC RTV SLO

V povzetku revizijskega poročila je računsko sodišče med drugim zapisalo, da občina ni poslovala v skladu s pravili v 18 primerih. Ugotovilo je, da je občina podžupanom za opravljanje funkcije obračunala in izplačala 600 evrov preveč, da je bila realizacija na proračunskih postavkah za 239.044 evrov višja od načrtovane, da je s prerazporeditvami zadnji dan v letu 2007 zagotovila sredstva za že prevzete obveznosti in da so neplačane in zapadle obveznosti po stanju na dan 31. 12. 2007 presegale načrtovana sredstva v proračunu.

Pogodbe sklepali po začetku del
Občina je poleg tega pri plačilu obveznosti ni upoštevala zakonsko določenih plačilnih rokov, v javnem natečaju ni objavila pogojev iz sistematizacije, izplačala je previsok dodatek za povečan obseg dela (za 2.904 evrov več od prihrankov) in v dveh primerih plačala za storitev za obdobje, v katerem ni imela sklenjenih pogodb. Tako je občina plačala izvajalca, ki ga ni izbrala na javnem razpisu, v primeru izvedenega postopka javnega naročanja dvakrat pogodbo sklenila po začetku del in izdala naročilnico po koncu del.

Razdeljevanje sredstev brez javnih razpisov
Večina preostalih ugotovljenih kršitev se nanaša na dodeljevanje sredstev (tudi turističnim in športnim organizacijam). Občina je sredstva v več primerih dodeljevala brez javnega razpisa, nakazovala jih je na račun fizične osebe, ni vršila nadzora namenskosti porabe sredstev, poleg tega pa je leta 2007 petim zavodom in dvema osebama zasebnega prava dodelila kratkoročna posojila, čeprav predpisi ne določajo, da lahko občina daje posojila.

Kljub vsemu pa računsko sodišče od Slovenjgraške občine ni zahtevalo odzivnega poročila, ampak ji je izdalo le priporočila za izboljšanje poslovanja, saj so bile razkrite nepravilnosti v nekaterih primerih odpravljene že med revizijskim postopkom ali pa je občina sprejela popravljalne ukrepe.

Kot je znano, občino Slovenj Gradec vodi Matjaž Zanoškar, poslanec DeSUS-a v državnem zboru, ki bi s prevzemom funkcije okolijskega ministra Karlu Erjavcu omogočil odhod med poslance. Zanoškar svoje kandidature še ni dokončno potrdil.