Karl Erjavec meni, da bi stranka lahko podprla Türka. Foto: BoBo
Karl Erjavec meni, da bi stranka lahko podprla Türka. Foto: BoBo
V DeSUS-u še nihajo med Pahorjem in Türkom

DeSUS je glede podpore predsedniškemu kandidatu trenutno še razdeljen in tudi po današnji seji izvršnega odbora stranke odločitve še niso sprejeli, je za TV Dnevnik poročala Nataša Markovič. Zagotovo bodo podprli kandidata levega pola, bolj pa naj bi se nagibali k podpori Danilu Türku.

Čeprav je predsednik stranke Karl Erjavec v Pahorjevi vladi moral odstopiti, pravi, da v politiki ni zamer. Se bo pa Erjavec v petek srečal z Borutom Pahorjem, kjer se bosta pogovarjala prav o morebitni podpori na jesenskih predsedniških volitvah. Erjavec je sicer dejal, da bi stranka lahko dala podporo Türku, saj so bili leta 2007 med prvimi, ki so mu jo izrekli.

Pomanjkanje komunikacije rešujejo z novim sekretarjem
Stranka je na seji izvršnega odbora tudi odločila, da Ljubo Jasnič ne bo več generalni sekretar stranke, ampak ga bo zamenjal Niko Abrahamsberg. Erjavec bo zamenjavo uradno predlagal 20. junija na svetu stranke, namen zamenjave pa je "izboljšati komunikacijo v stranki".

Po Erjavčevih besedah sta se pred vstopom v vlado oba (Erjavec in Jasnič op. a) ukvarjala z delom v stranki, ko pa je Erjavec postal minister, Jasnič pa državni sekretar v Janševem kabinetu, sta bila na sedežu stranke komunikacija in delovanje okrnjena. Da bi delo v stranki torej potekalo nemoteno, bo stranka Jasniča zamenjala z Abrahamsbergom, je dejal Erjavec.

V javnosti so se sicer pojavila ugibanja, ali je zamenjava Jasniča povezana z očitki nekaterih občinskih odborov stranke o padanju podpore stranki v javnosti, slabi komunikaciji in neizpolnjevanju programa. Erjavec je dejal, da je kritikam prisluhnil in jih vzel kot poziv, da se mora stranka po vstopu v koalicijo reorganizirati, da bi lahko delovala. Prav zato mora imeti na sedežu stranke nekoga, ki bo ves čas skrbel za komunikacijo z lokalnimi organi stranke, je pojasnil Karl Erjavec.

DeSUS-ov izvršni odbor je razpravljal tudi o podpori referendumski zakonodaji in odločil, da bo stranka spremembe podprla. Strinjajo se tudi s 35-odstotnim kvorumom in omejitvijo možnosti razpisa referenduma. Govorili so tudi o Tešu 6 in sklenili, da projekt še vedno podpirajo, zato bi morala vlada izdati poroštvo, da bi se lahko nemoteno nadaljeval.

V DeSUS-u še nihajo med Pahorjem in Türkom