Türkov tiskovni predstavnik Boštjan Lajovic je na vprašanje, ali bo imel predsednik republike do srede še kakšna posvetovanja s strankami, odgovoril, da so bila posvetovanja prejšnji teden. Foto: BoBo
Türkov tiskovni predstavnik Boštjan Lajovic je na vprašanje, ali bo imel predsednik republike do srede še kakšna posvetovanja s strankami, odgovoril, da so bila posvetovanja prejšnji teden. Foto: BoBo
Časovnica
V sredo bo znano, koga bo za mandatarja predlagal Türk. Foto: MMC RTV SLO
Koalicija: Na vrsti so stranke

Po neuradnih podatkih je malo možnosti, da bi za mandatarja še enkrat predlagal predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, ki pa možnosti, da bi vnovič kandidiral za mandatarja, na sobotnem kongresu stranke ni dokončno izključil. Strankina predstavnica za odnose z javnostmi Nataša Pelko je zatrdila, da se odtlej ni nič spremenilo.

Vodja poslanske skupine SD-ja Janko Veber je ocenil, da je vnovična Jankovićeva kandidatura zlasti njegova odločitev. Poudaril je, da SD ni spremenil stališča in da je Jankovića pripravljen podpreti tudi v drugem krogu.

"SD nima informacij o imenih"
Če Janković ne bo vnovič kandidat, se bo glede podpore kateremu drugemu kandidatu SD znova opredelil po vložitvi kandidatur. O tem bo verjetno v četrtek razpravljalo tudi predsedstvo stranke. Predsedstvo bo razpravljalo tudi o podpori Janši, če bo ta kandidat za mandatarja, je dejal Veber.

Dodal je, da je SD brez pričakovanj glede predsednikovega predloga za mandatarja. V SD-ju po njegovih besedah nimajo informacij, da bi se pri tem pojavljalo "ne vem koliko imen" oz. ni "videti širokega izbora", hkrati pa nima občutka, da bi Türk nadaljeval postopek predloga za mogočega kandidata Marka Voljča.

Glede na to, da se je na drugi strani združilo pet strank, imajo zadnje po Vebrovih ocenah dovolj glasov, da postopek za oblikovanje vlade nadaljujejo.

Türkov tiskovni predstavnik Boštjan Lajovic je na vprašanje, ali bo imel predsednik republike do srede še kakšna posvetovanja s strankami, odgovoril, da so bila posvetovanja prejšnji teden. Mogoče je, da bodo sledili pogovori, če jih bodo predlagali predstavniki strank, ki se dogovarjajo o oblikovanju desnosredinske koalicije, drugače pa posvetovanja niso predvidena, je dejal. V SDS-u teh možnosti ne komentirajo.

Nova vlada najpozneje do 12. februarja?
Poslanci bodo o mandatarju odločali v soboto. Znana pa je tudi že večina ministrskih kandidatov, je za TV Dnevnik poročala Nataša Markovič. Zvonko Černač (SDS) naj bi prevzel ministrstvo za notranje zadeve, ministrica za delo naj bi bila nekdanja državna sekretarka Romana Tomc (SDS), ministrstvo za šolstvo naj bi prevzela Mojca Škrinjar (SDS), ministrstvo za infrastrukturo in prostor pa naj bi prevzel Andrej Šircelj (SDS).

Predsednik SLS-a Radovan Žerjav naj bi postal minister za gospodarstvo, minister za trajnostno upravljanje z naravnimi viri naj bi bil poslanec SLS-a in krški župan Franc Bogovič.

Najmanjša parlamentarna stranka NSi naj bi nekdanjega člana uprave Darsa Aleša Hojsa predlagala za ministra za obrambo, Ljudmila Novak pa naj bi bila ministrica brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Novo vlado, najverjetneje drugo pod vodstvom Janeza Janše, naj bi Slovenija dobila najpozneje 12. februarja.

V DeSUS-u naj bi dobili zunanje ministrstvo, ki bi ga vodil Karl Erjavec, in zdravstveno, ki bi ga prevzel Tomaž Gantar. Listi Virant naj bi pripadli ministrstvi za finance in pravosodje, ki naj bi ju prevzela Janez Šušteršič in nekdanji prvi mož urada za varstvo konkurence Jani Soršak.

Soršak zanika, da ga preiskuje protikorupcijska komisija
Tega naj bi po poročanju POP TV-ja preiskovala komisija za preprečevanje korupcije. Preiskovali naj bi ga zaradi neposredne transakcije med njim in nekdanjim direktorjem in lastnikom Dela Revij Matejem Raščanom v času, ko je Soršak vodil UVK.

Na protikorupcijski komisiji informacije niso komentirali, zatrdili so le, da prijave neposredno zoper Sorška niso dobili.

Soršak pa je o tem že govoril s predsednikom Liste Virant Gregorjem Virantom. Zagotovil je, da ni predmet preiskave. Dejal je, da na uradu ni zaposlen že leto dni, zato proti njemu ne more teči noben postopek. "To so mi neformalno potrdili tudi na Komisiji za preprečevanje korupcije," je zatrdil.

Pojasnil je, da je bil Raščan sicer eden izmed treh družbenikov v skupnem podjetju, ki so ga imeli, preden je sam odšel na UVK, vendar ne takrat ne pozneje po Soršakovih besedah med njima ni bilo nobenih transakcij. Tako naj bi bil Soršak še naprej resen kandidat za ministra za pravosodje in javno upravo.

Koalicija: Na vrsti so stranke