Na vaji, kjer se preverja tudi role 2 (na fotografiji), sodeluje okoli 1.000 pripadnikov SV-ja. Vaja bo potekala do srede. Foto: RTV SLO
Na vaji, kjer se preverja tudi role 2 (na fotografiji), sodeluje okoli 1.000 pripadnikov SV-ja. Vaja bo potekala do srede. Foto: RTV SLO
Vojaki
SV bo z uspešno izvedeno vajo povečal nacionalne vojaške zmogljivosti in končal vključevaje v zavezništvo Nato, pojasnjujejo na ministrstvu za obrambo. Foto: MMC RTV SLO
Türk na ogledu vojaške vaje

Türk je ob tej priložnosti pojasnil, da je kot predstavnik Združenih narodov na mirovnih misijah po svetu obiskoval podobne vojaške bolnišnice, kot je role 2 in da zato ve, kako pomembne so za pripadnike mirovnih sil in za civilno prebivalstvo. Slovenija bi morala biti po njegovih besedah zadovoljna, da ima takšne zmogljivosti, saj so tovrstni medicinski objekti pomembni tudi s stališča nacionalne obrambe in morebitnih potreb te vrste na območju Slovenije. Prav tako pridejo prav v primeru elementarnih nesreč.

Ogledal si je tudi bataljon za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo
Predsednik si je nato ogledal tudi biološko in kemično zaščitno enoto - 18. bataljon SV-ja - in ocenil, da je njena tehnološka opremljenost zelo dobra. Na srečo tovrstne nevarnosti Sloveniji ne grozijo, oprema pa je potrebna in koristna pri mirovnih operacijah, je poudaril.

Beseda je nato tekla o razvoju slovenske udeležbe na mirovnih operacijah. V okviru te razprave je Türk dejal, da bi bilo treba v Sloveniji zagotoviti določeno specializacijo in da je država, ko gre za to, še na začetku. Te svoje misli je argumentiral z besedami, da so šle slovenske oborožene sile v zelo kratkem času skozi velik in raznovrsten razvoj, medtem ko država še vedno ostaja na stopnji razpravljanja o konceptih doktrine in prakse sodelovanja pri mirovnih operacijah.

"Sodelovanje zaradi financ zdaj omejeno, a je treba gledati naprej"
Kot je tudi zatrdil, bi morala Slovenija na tovrstnih misijah zagotoviti boljšo udeležbo civilnih sfer, ne pa vojaških elementov. Na sodelovanje pri misijah sicer vpliva tudi finančna zmožnost, ki je pri nas trenutno precej zmanjšana, ker je bila vojska zaradi recesije primorana v sprejetje določene omejitve, je dodal. A ta ne bo trajala večno, zato bi bilo treba že danes razmišljati o tem, kako bo, ko bo kriza mimo, je ugotovil.

Pojasnimo še, da se je vaja Svizec 09 začela v petek, njen namen pa je preveriti, ali sta 18. bataljon in premična vojaška bolnišnica role 2 primerljiva z zahtevami zveze Nato ter ali sta naloge sposobna izvajati tudi v mednarodnem okolju.

Türk na ogledu vojaške vaje