Stojan Tramte je ponudil svoj odstop, a ga predsednik republike ni sprejel. Foto: MMC RTV SLO
Stojan Tramte je ponudil svoj odstop, a ga predsednik republike ni sprejel. Foto: MMC RTV SLO
Türk ni sprejel odstopa Stojana Tramteta

Tramte je svoj odstop ponudil po tem, ko se je seznanil z načelnim mnenjem protikorupcijske komisije o najemu letala za Türkov obisk Bosne in Hercegovine. Tramte je, kot so sporočili iz urada predsednika države, že zagotovil, da so vse pomanjkljivosti odpravljene.

"Predsednik republike je generalnemu sekretarju v decembru 2008 izrekel opomin in zahteval potrebne spremembe v organizaciji in načinu dela v uradu. Zahtevane spremembe so bile izvršene, z njimi pa sta bili seznanjeni tako notranja revizija kot tudi državna revizijska komisija," so odločitev predsednika, da odstopa ne sprejme, pojasnili v njegovem uradu.

Ponujeni odstop sicer primerno dejanje, a ...
Kot so zapisali, je ponujeni odstop sicer "primerno dejanje, vendar predsednik ocenjuje, da v luči odpravljenih pomanjkljivosti in celote ravnanja urada generalni sekretar zasluži zaupanje in priložnost, da z nadaljnjim delom dokaže najvišjo raven strokovnega upravljanja urada".

Po njihovih besedah je namreč Tramte v preteklih mesecih zagotovil, da so se "vse ugotovljene pomanjkljivosti v zvezi z javnimi naročili urada odpravile z vso resnostjo in odgovornostjo".

Polet bi bil lahko cenejši
Protikorupcijska komisija je sicer ocenila, da predsednikov urad pri najemu letala za obisk v BiH-u kljub temu, da je strogo spoštoval postopek, ni spoštoval enega izmed osnovnih načel javnega naročanja - načela gospodarnosti, kar ustreza definiciji korupcije po zakonu o preprečevanju korupcije. Kot so ugotovili v komisiji, bi bila storitev, če bi se predsednikov urad pri izbiri letalskih ponudnikov obrnil na slovenska ponudnika, storitev cenejša za 57.000 evrov oz. za 39.000 evrov.

T. K.

Türk ni sprejel odstopa Stojana Tramteta