Po mnenju predsednika države program RTV Slovenija ne izraža dovolj bogastva in možnosti življenja v Sloveniji. Foto: EPA
Po mnenju predsednika države program RTV Slovenija ne izraža dovolj bogastva in možnosti življenja v Sloveniji. Foto: EPA

Po Türkovem mnenju je namreč zakonodajalcu treba pustiti priložnost, da svojo zakonodajno voljo izrazi in da se ta volja preizkusi v praksi. "Zatiranje te volje z zakonodajnimi referendumi, ki imajo za cilj odpraviti nekaj, kar je rezultat skrbnega dela in resnega prizadevanja za izboljšanje, je problematično," je dejal Türk ob robu odprtja razstave, predstavljene na 12. mednarodni razstavi arhitekture beneškega bienala.
Ob tem poudarja, da je novi zakon že sprejet, kar kaže, da je bila določena sprememba potrebna. Verjame, da je zakon posledica iskrenega in resnega napora dati temu področju boljšo organizacijo in boljši status.

"Zdajšnja statusna oblika zavoda ni zadovoljiva"
Nezadovoljstvo s programom in rezultati je takšno, da narekuje spremembe, je prepričan. In če je te spremembe mogoče doseči z drugačnim statusom, sta tudi ta poskus in napor legitimna in potrebna, pravi. Za program radia in Televizije Slovenije pa pravi, da "ne izražata dovolj dobro bogastva in možnosti življenja v Sloveniji". "Preveč je pesimizma, premalo sinteze, premalo sposobnosti dati izraz civilni družbi, umetniški ustvarjalnosti v najširšem pomenu besede, vse to je seveda povezano tudi s statusom in organizacijo zavoda," je sklenil.