Arhivi so od ponedeljka odprti. Foto: MMC RTV SLO
Arhivi so od ponedeljka odprti. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik republike Danilo Türk.
Predsednik republike Danilo Türk svetuje, naj se tematike ravnanja z arhivi ne poveličuje. Foto: EPA

Eksplicitna vključitev obveščevalne agencije v predreferendumsko kampanjo odpira številna vprašanja. Kako bo odgovorila na po lastnih trditvah s padcem zakona ogrožene nacionalne interese? Predsednik republike Danilo Türk je na vprašanje, ali se mu to ravnanje zdi sprejemljivo in ali bi bilo ob morebitnih ugotovljenih nepravilnostih treba direktorja Sove Sebastjana Selana klicati na odgovornost, odgovoril z nasvetom, naj se tematike "ne poveličuje".

Vabljeni k branju:
Intervju z nekdanjim direktorjem arhiva RS Žumrom.
Pogovor z Brejcem, nekdanjim direktorjem Sove.
Intervju z zgodovinarjem Igorjem Grdino.


"Tematike naj se ne poveličuje"

Vključitev se mu je zdela pričakovana, verjetno je bila Sova k temu tudi povabljena, je nadaljeval, a ob tem poudaril, da o tej problematiki do zdaj še ni razmišljal in ne more podati dokončnega odgovora. Svetoval je še, da se problematike arhivov ne poveličuje in naj se iz tega ne dela nekih "umetnih vprašanj". Bolje bi bilo, da se v prihodnjih mesecih "v miru" razmisli, ali je potrebna še kakšna izboljšava.

Spremembe po njegovem mnenju kljub padcu zakona na referendumu niso nujne, saj je postopek ravnanja za arhivi določen že z vladno uredbo iz leta 2007.

Spomnimo. Sova je na zadnji dan predreferendumske kampanje vanjo posegla s sporočilom za javnost in opozorila, da bi odprtje arhivov lahko škodovalo varnostnim, gospodarskim in zunanjepolitičnim interesom države.

Posledično to pomeni, da nasprotniki delnega zaprtja arhivov ogrožajo interese države. Se tajna služba sploh lahko politično opredeljuje? Arhivi so od danes odprti. Kako bosta ravnala Sova in direktor Selan? Če jih bo v skladu z zakonom odprl, bodo po njegovem mnenju ogroženi interesi države. Če jih ne bo odprl, bo Sova delovala v nasprotju z zakonom, posledično pa to pomeni, da Sova ni več del demokratično organizirane družbe.

Še vedno tudi ni znano, kako bosta Arhiv RS in Sova ravnala, ko bo publicist Igor Omerza jutri znova zaprosil za vpogled v gradivo, kar je bilo povod za sprejemanje sicer že padlega zakona.

MMC je že v petek na direktorja Sove Sebastjana Selana naslovil naslednja vprašanja. Odgovorov še nismo dobili.

1. Ali je po njihovem mnenju normalno, da se varnostnoobveščevalna služba s svojimi sporočili in izjavami vmešava v referendumsko kampanjo v kateri koli državi?

2. Glede na stališče Sove, ki ga zastopajo, nas zanima, ali se iz varnostnih razlogov kakor koli nadzoruje kogar koli, ki ima v tej kampanji drugačno mnenje? Drugačna stališča in gledanje na arhivsko problematiko bi namreč v skladu z interpretacijo, da odpiranje arhivov pomeni ogrožanje državne varnosti, zahtevali od Sove, da ukrepa.

3. Ali direktor Sove, če bo arhivski zakon padel, razmišlja tudi o svojem odstopu? Če bo namreč spoštoval star zakon, bo v skladu z razlago ogrožena varnost države. Če zakona ne bo spoštoval, pa bo Sova postala zgolj organizacija, ki ne sodi v demokratično družbo.

Kako globoko se je Sova vpletla v referendumsko kampanjo?