Ne glede na alternativo, ki se je pokazala ob izvolitvi predsednika državnega zbora, ko se je oblikovala koalicija za deblokado parlamenta, je pričakovati, da bo predsednik republike mandat za sestavo vlade podelil zmagovalcu volitev, predsedniku Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću. Foto: EPA
Ne glede na alternativo, ki se je pokazala ob izvolitvi predsednika državnega zbora, ko se je oblikovala koalicija za deblokado parlamenta, je pričakovati, da bo predsednik republike mandat za sestavo vlade podelil zmagovalcu volitev, predsedniku Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću. Foto: EPA
Janković na vprašanje, ali Slovenija potrebuje tehnično vlado
Jože Tanko
Jože Tanko je v imenu SDS-a prišel na pogovor s predsednikom republike. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Patrick Vlačič
Patrick Vlačič morebitne ministrske kandidatne liste ni želel komentirati. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Karl Erjavec
Erjavec je po prihodu s pogovora s predsednikom države povedal: "Pogovor je bil zelo zanimiv in očitno se bodo ti pogovori še nadaljevali." Foto: BoBo
Zoran Janković
Zoran Janković je bil s pogovori zelo zadovoljen. Foto: BoBo
Virant, Bogovič in vlada narodne enotnosti
Türk se še ni odločil

"Predstavniki strank in vodje poslanskih skupin so se strinjali, da je prav, da prvo priložnost za kandidaturo za mandatarja dobi Zoran Janković, predsednik stranke Pozitivna Slovenija, ki je na volitvah 4. decembra zmagala," so po pogovorih sporočili iz urada predsednika republike. Ta bo pogovore nadaljeval v prihodnjih dneh in bo v stiku s parlamentarnimi strankami do sprejetja odločitve, je še zapisano v sporočilu za javnost.
Razlikovati je treba med podporo strank odločitvi predsednika republike, komu bo dal prvo priložnost za sestavo vlade, in podporo strank tej morebitni vladi. Izrecno podporo koaliciji, ki bi jo sestavil Janković, je napovedal le Janko Veber v imenu Socialnih demokratov.
SD: Pogovarjamo se le z Jankovićem
O oblikovanju tehnične vlade ni bilo resne razprave, saj se v stranki pogajajo samo z enim mandatarjem, in to je Janković, je po pogovoru razkril novinarjem. V stranki so prejeli tudi Janšev koalicijski predlog, a gre po Vebrovih besedah za ad hoc predlog, zato več ne more povedati. V SD-ju so tudi že dobili odgovor PS-ja na njihove pripombe na koalicijsko pogodbo, je razkril Patrick Vlačič, zase pa je zadržal informacije o ministrskih kandidatih - in ali je tudi sam na tem spisku.
Battelli in Göncz še nista odločena
Prevladujoča negotovost onemogoča jasno odločitev o podpori mandatarju, sta po pogovoru pojasnila poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti Roberto Battelli in Laszlo Göncz. Oba poslanca ne podpirata vlade narodne enotnosti, saj glede na stanje ta ni potrebna - "Mogoče, če bi bilo res izredno stanje," menita poslanca. Battelli je še povedal, da je glavni pogoj za podporo mandatarju zadostna večina za sprejemanje odločitev, in ne neka šibka koalicija oz. "nekaj, kar bo slonelo na 46 glasovih".
SDS prekinil molk s Türkom
Jože Tanko pričakuje, da bo Türk mandat za sestavo vlade podelil Jankoviću, povabilo na pogovor pa so razumeli kot opravičilo SDS-u. Po njegovih besedah ga sprejemajo in se bodo tudi v prihodnje odzivali na Türkova vabila, Jankovića pa ne bodo podprli.
SDS je namreč zavračal vse pogovore s predsednikom republike, odkar je ta odlikoval nekdanjega vodjo Službe državne varnosti Tomaža Ertla. Osnutek koalicijske pogodbe, ki jo je več strankam poslal Janez Janša, je pripravljen, če najverjetnejšemu mandatarju ne bi uspelo sestaviti koalicije, je še pojasnil.
Janković zadovoljen s pogovorom
"Pogovor je bil zelo zanimiv, zelo konstruktiven. Sem v pričakovanju, ki so ga prinesle volitve," je po sestanku dejal Janković. Dodal je, da kadrovski pogovori že potekajo, vendar bo potrebnih še več pogovorov. Koalicijske pogovore so končali že pred prazniki, tako pravi Janković, ko so se dogovarjali z DLGV-jem, dobili pa so pripombe na koalicijsko pogodbo od SD-ja in DLGV-ja. Na vprašanje, ali bi Slovenija potrebovala tehnično vlado, pa je odgovoril: "Zakaj smo potem imeli volitve?" "Tudi trojček DLGV-DeSUS-SLS je vabljen v neke vrste koalicijo – partnerstvo za razvoj," je še dejal in dodal, da si želi, da bi bila vlada strokovna in timska. "Nad imeni bodo ljudje presenečeni," je sklenil.
Janković: Edini sem ves čas verjel predsedniku
O tem, ali bo mandatarstvo podeljeno njemu, Janković pred pogovorom ni želel ugibati in bo počakal na predsednikovo odločitev. "Edini sem ves čas verjel predsednikovim besedam, da bo dobro premislil, komu bo dal mandat, in da ni nujno, da bo to zmagovalec," je dejal Janković. Opozoril je, naj se koalicije ne delajo skozi medije, ampak naj se počaka, da predsednik pove svoje.
Virant: Smo za vlado narodne enotnosti
Lista Virant ter stranki DeSUS in SLS so se ta konec tedna uskladile, da "v tem trenutku" gospoda Jankovića kot mandatarja ne podpirajo. Menijo, da je najboljša stvar za Slovenijo vlada narodne enotnosti oz. vlada z ustavno večino. "To pomeni, da bi iskali konsenz glede glavnih prioritetnih ciljev in okrog mandatarja, ki bi mu uspelo povezati stranke, ki tvorijo najmanj 60-člansko večino v DZ-ju. Torej, da bi iskali povezovalno, in ne izključevalno osebo," je poudaril Virant.

Če jim bo ta podvig uspel, bo "od tu naprej vsaka stranka razmišljala po svoje". Odgovore sicer pričakujejo do prihodnjega tedna. Če pa se jim ne bo uspelo dogovoriti, se bo DLVG po besedah Viranta na podlagi številnih meril, ki jih bo določil njihov 15-članski svet, odločal med levosredinsko in desnosredinsko koalicijo. "V tem trenutku sta obe mogoči," je sklenil.

Kot je pojasnil Janko Jenko iz Liste Virant, je PS že poslala odgovor na njihove pripombe na koalicijsko pogodbo. Janković je po Jenkovih besedah upošteval vse njihove pripombe in sporočil, da večjih nesoglasij ni.

Po neuradnih podatkih naj bi Radovan Žerjav, Gregor Virant in Karl Erjavec Türku predlagali, naj za mandatarja ne predlaga ne Zorana Jankovića ne Janeza Janše.

"Priložnost za sestavo vlade naj dobi Janković"
V SLS-u pričakujejo, da bo mandat za sestavo vlade dobil Zoran Janković, saj je njegova stranka relativna zmagovalka volitev, je dejal Franc Bogovič. Znova je zatrdil, da Jankovića ne podpirajo in da v koalicijo z njim ne nameravajo iti. Bodo pa sodelovali pri vseh ključnih projektih, če Jankoviću uspe sestaviti vlado.

Glede vlade narodne enotnosti, za katero se SLS po Virantovih besedah zavzema skupaj z DeSUS-om in Listo Virant, je Bogovič pojasnil, da to ni prva možnost, ampak bi bilo treba o njej razmišljati pred predčasnimi volitvami.

"Vlada narodne enotnosti ni rešitev"
Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak je povedala, da se strinjajo s predsednikom države, da mora dobiti prvi možnost sestavljanja vlade Janković. NSi po njenih besedah ne bo šel v koalicijo. Novakova je poudarila, da vlade narodne enotnosti ne vidijo kot primerne rešitve za Slovenijo, saj so bile pred kratkim državnozborske volitve.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je bil redkobeseden - pogovor se mu je zdel zelo zanimiv in pričakuje, da se bodo pogovori nadaljevali.

Janković na vprašanje, ali Slovenija potrebuje tehnično vlado
Virant, Bogovič in vlada narodne enotnosti
Türk se še ni odločil