Janez Janša je pripravljen sestavo vlade prevzeti nase. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Janez Janša je pripravljen sestavo vlade prevzeti nase. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Janković z Janševo potezo nima težav

V začetku spremnega pisma, ki ga je objavil spletni portal slovenskenovice.si, Janša pravi, da pričakuje, da bo prvi poskus sestave vlade pripadel stranki Zorana Jankovića, a SDS v koalicijo z njim ne gre. "Smatramo, da je Slovenija v položaju, ki ne dopušča dolgega učnega obdobja za privajanje na parlamentarno demokracijo in demokratično upravljanje z državo," dodaja.
Nadalje piše, da je usoda koalicije v njihovih rokah in da bodo sami to odločitev spoštovali in si bodo, ne glede na položaj v DZ-ju, "prizadevali za strpno in konstruktivno sodelovanje in za blaginjo Slovenije". Hkrati pa poudarja, da SDS ne bo začel uradnih koalicijskih pogajanj, dokler ne bodo opravljeni pogovori s Türkom in znani izidi pogajanj.

Vendar, če Jankoviću s sestavo vlade ne uspe, potem bo organom SDS-a predlagal, da parlamentarne stranke, vključno z SD-jem, povabijo k oblikovanju dvetretjinske koalicije.

Strankam je poslal tudi delovni osnutek za koalicijsko pogodbo in "izhodiščni neformalni razrez možne sestave vrha zakonodajne in izvršilne oblasti ob predpostavki, da bi koalicijo sestavljale stranke, ki so izvolile predsednika DZ-ja". Ob tem jih še naproša, naj poslano gradivo ohranijo kot interno.

Nedržavotvorna državotvornost
Spomnimo: ob konstituiranju DZ-ja v sredo se je zapletlo, ko sta se za predsednika DZ-ja potegovala Maša Kociper (Pozitivna Slovenija) in Borut Pahor (SD). Janković Pahorjeve kandidature ni podprl, saj ni bila usklajena s Pozitivno Slovenijo.

To naj bi bil razlog, da je Pozitivna Slovenija predlagala svojo kandidatko. Janković je kot enega izmed razlogov za nasprotovanje Pahorjevi kandidaturi med drugim navedel, da predsednik stranke, ki je s svojim ravnanjem državo privedel do predčasnih volitev in ki Jankovića vidi kot človeka, ki bo le izvrševal ukaze ljudi iz ozadja, ne pa vodil vlade, težko "stoji na stališču", da je treba sodelovati.

Zaplet se je končal, ko so se v neko ad hoc koalicijo za deblokado povezali DLGV, DeSUS, SLS in SDS in za predsednika DZ-ja izvolili Gregorja Viranta. Ta je v petek tudi napovedal, da bo z SLS-om in DeSUS-om nadaljeval pogovore in usklajevanje programov.


Janković z Janševo potezo nima težav