Čas je bistvenega pomena, je poudaril Danilo Türk. Foto: EPA
Čas je bistvenega pomena, je poudaril Danilo Türk. Foto: EPA
Predsednik poziva h konsenzu in reformam

Danilo Türk se je o poslabšanju položaja Slovenije na mednarodnih finančnih trgih v teh dneh pogovarjal s predsednikom vlade Borutom Pahorjem, predsednikom DZ-ja Ljubom Germičem, guvernerjem Banke Slovenije Markom Kranjcem, več ekonomskimi strokovnjaki in predsednikom Evropske centralne banke Mariom Draghijem, nato pa stranke, sindikate in delodajalce pozval, naj okrepijo prizadevanja za dogovor o nujnih ukrepih, so sporočili iz urada predsednika.

Vsi omenjeni so namreč prepričani, da obstaja en sam način umiritve finančnega položaja Slovenije na mednarodnih trgih - hitro in prepričljivo ukrepanje, ki bo nakazalo smer aktivnosti za uravnoteženje proračuna in za strukturne reforme. Mednarodne izkušnje kažejo, da odlaganje ukrepov ustvarja nevaren položaj stagnacije, ki lahko močno poslabša položaj države.

"Potrebujemo konsenz in potrudimo se, da bi ga dosegli"
V sporočilu za javnost je Türk poudaril, da je čas bistvenega pomena, in dodal, da tudi sedanje predvolilne razmere ne smejo preprečiti potrebnega odločanja. Politične stranke, sindikate in delodajalce zato poziva, da okrepijo prizadevanja za dogovor o nujnih ukrepih. "Skrb vzbujajoč finančni položaj države na mednarodnih finančnih trgih narekuje vsakomur maksimalen čut odgovornosti in skrb za skupno dobro. Potrebujemo konsenz in potrudimo se, da bi ga dosegli," je še opozoril Türk.

Povečanje pribitkov na ceno slovenskih obveznic na mednarodnih finančnih trgih je v preteklih dneh doseglo skrb vzbujajoče ravni. Donos do dospelosti slovenske desetletne obveznice že od preteklega petka ostaja nad mejo sedmih odstotkov. Trenutno so obrestne mere na sekundarnem trgu pri 7,27 odstotka.

Predsednik poziva h konsenzu in reformam