Žiga Turk meni, da znanost in tehnologija sama po sebi nista zagotovilo napredka. Foto: Telekom
Žiga Turk meni, da znanost in tehnologija sama po sebi nista zagotovilo napredka. Foto: Telekom
Turk bo ob imenovanju z mesta člana nadzornega sveta odstopil na prvi skupščini delničarjev Telekoma. Foto: RTV SLO
Služba vlade za razvoj
Pred Horvatom in Lautarjevo je službo vlade za razvoj kot minister vodil Jože P. Damijan. Foto: RTV SLO
Janša poslal predlog o Turku v DZ

Kandidat za ministra brez listnice, odgovornega za razvoj, sicer še ni spregovoril o konkretnih nalogah, poudaril pa je, da vladna služba ne bi smela le spremljati že zapisanih reformnih ukrepov. Turk si želi, da bi bila po koncu njegovega mandata "zavest o pomenu podjetnosti in ustvarjalnosti večja", saj so prav državljani tisti, ki bodo s svojimi idejami, delom in denarjem poskrbeli za razvoj države.

Turk je prepričan, da bi morala država poskrbeti predvsem za spodbudno pravno in ekonomsko okolje, drugo pa bo na plečih državljanov. Ob tem je dejal, da verjame, da je napredek povezan z znanjem in ustvarjalnostjo. Na kandidaturo je pristal, ker je "delo za napredek svoje države čast in dolžnost, ki jo je treba sprejeti odgovorno in z veseljem".

Predlog za imenovanje že poslan DZ-ju
Premier Janez Janša je predlog za imenovanje Turka na mesto ministra brez listnice že poslal v DZ. Poslanci bodo imenovanje trenutnega predsednika nadzornega sveta Telekoma Slovenije predvidoma obravnavali na redni februarski seji, predtem pa bo svoj program predstavil pristojnemu delovnemu telesu. Turk je izjavil, da bo ob potrditvi na ministrsko mesto z dozdajšnje funkcije odstopil, saj je Telekom v večinski državni lasti.

Svojo odločitev je razložil z besedami, da kot vodja službe za razvoj ne more biti osredinjen na razvoj enega podjetja, čeprav gre za največje podjetje v panogi informacijskih in komunikacijskih tehnologij.

Turk je med drugim sodeloval pri pripravi nacionalnega raziskovalnega in razvojnega programa za obdobje 2006-2010 in pri strategiji ciljnih raziskovalnih projektov, bil je tudi član skupine za reformo davčnega sistema pri odboru za reforme.

Potrditev najverjetneje ni vprašljiva
Odzivi na premierjev izbor so bili različni. Koalicija in SNS sta ob koncu januarske seje DZ-ja kandidatu napovedala podporo, pridružuje pa se jima tudi poslanec Pavel Gantar (LDS), čeprav največja opozicijska stranka o tem še ni razpravljala. SD naj bi odgovornost imenovanja prepustil večini.

Sindikati upajo na dialog. Pričakujejo, da bo predlagani kandidat kot morebitni minister za razvoj imel posluh za socialno partnerstvo.

Vlada je sicer v četrtek na čelo službe za razvoj postavila Katjo Lautar, saj je bil njen predhodnik Andrej Horvat na svojo željo 4. februarja razrešen. Nastopil bo službo kot svetovalec turške vlade.

Janša poslal predlog o Turku v DZ