Žiga Turk opozarja, da bo morala nova vlada začeti delati takoj. Foto: MMC RTV SLO/Urška Purg
Žiga Turk opozarja, da bo morala nova vlada začeti delati takoj. Foto: MMC RTV SLO/Urška Purg

Državljani morajo narediti kaj tudi sami za sebe.

Ljudmila Novak (NSi)
Olga Franca
Franca je zatrdila, da se SLS pred volitvami ne namerava povezovati z nikomer, niti z desnico. "Ko bodo znani rezultati volitev, smo pripravljeni iskati rešitve. V vladi se vidimo, vendar na temelju programov in ne na podlagi povezav med levimi in desnimi ter ločevanju smeri. Potrebne so enake iztočnice za reševanje težav." Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Ni dobro, da pomladni značaj izgubimo. Ni se dobro vnaprej odpovedovati sodelovanju in govoriti, da se bomo povezovali šele po volitvah. Za težke naloge, ki čakajo Slovenijo, je treba biti složen in verjetno se sloga začne na pomladni strani in treba se je potruditi, da izgradimo to slogo.

Žiga Turk

"Stopili smo iz virtualne resničnosti, v kateri smo živeli od osamosvojitve, ko smo si domišljali, da živimo v kapitalizmu, pa ga nismo imeli in smo nadaljevali vzorce iz komunizma. Domišljali smo si, da smo najboljša članica EU-ja iz nekdanjega komunističnega bloka, ko smo si domišljali, da so naši razvojni vzorci najboljši način, da gremo naprej," je prepričan Žiga Turk, nekdanji minister za razvoj v Janševi vladi.

"S padcem Pahorjeve vlade smo bili priča koncu konca, čakamo na začetek začetka," meni in poudarja, da bo morala nova vlada začeti delati takoj: "bistvene korake bo morala narediti takoj, ne pa se 100 dni navajati, kaj in kako." Lotiti se bo morala vseh potrebnih reform, sicer "bo Slovenija še naprej stagnirala." Meni, da mora nova vlada takoj uvesti nekaj nujnih ukrepov, da vlije utemeljen optimizem podjetništvu, banke pa mora motivirati, da bodo pripravljene kreditirati projekte z visoko dodano vrednostjo.

SDS si je po njegovih besedah zastavil tri srednjeročne cilje: "Slovenijo uvrstiti v zgornjo polovico OECD-ja po kakovosti življenja. V petih letih razviti Slovenijo, da postane nadpovprečno razvita država v EU-ju in enakomeren razvoj družbe, da se zmanjšujejo razlike med regijami."

Skandinavski ekonomsko-socialni sistem je po njegovem mnenju tisti, za katerega bi si Slovenija morala prizadevati, za kar pa je po njegovih besedah potrebno omogočiti svobodno podjetništvo, sorazmerno višanje davkov in enakomeren razvoj.

"Kriza vodenja"
Na okrogli mizi, ki so jo organizirali Inštitut Jožeta Pučnika, Inštitut Janeza Evangelista Kreka ter politična akademija SLS, je predsednica NSi-ja Ljudmila Novak poudarila, da v Sloveniji vlada "kriza vodenja" na vseh področjih, kar je po njenem mnenju vzrok za "krizo zaupanja."

Izrazila je željo po večjem sodelovanju med vlado, opozicijo in socialnimi partnerji, kar je po njenem mnenju "recept" za uspešno vodenje države in uspešno okrevanje po posledicah svetovne ekonomske krize. Odgovorni pa morajo biti tudi državljani, je zatrdila in pojasnila, da je treba prekiniti socialistično miselnost: "državljani morajo tudi sami narediti kaj za sebe in za državo."

Izpostavila je tudi poenostavitev administrativnih ovir za podjetnike, da bo razvoj podjetništva lažji in učinkovitejši.

"Prava smer razvoja"
Olga Franca
, podpredsednica SLS-a, je zatrdila, da je treba izbrati "pravo smer razvoja." Meni, da je "država preveč razbohotena" pri državni, javni in občinski upravi. Državo bi po njenih besedah morali reorganizirati. Zmanjšati število ministrstev, prepoloviti število agencij in začeti postopke združevanja občin, ki so po mnenju SLS-a "prevelik strošek."

Proračunski denar je po njenih besedah napačno razdeljen, saj ga je preveč namenjenega socialnim transferjem, manj pa naložbam in to je treba spremeniti, zatrjuje in dodaja, "da bomo imeli zdrave temelje za naprej," obenem pa je treba z ustavo omejiti zadolževanje države.

Nova vlada bo po njenih besedah morala imeti "več posluha za ljudi."

Povezovanje pred volitvami
Franca je zatrdila, da se SLS pred volitvami ne namerava povezovati z nikomer, niti z desnico. "Ko bodo znani rezultati volitev, smo pripravljeni iskati rešitve. V vladi se vidimo, vendar na temelju programov in ne na podlagi povezav med levimi in desnimi ter ločevanju smeri. Potrebne so enake iztočnice za reševanje težav."

NSi se po besedah predsednice Ljudmile Novak namerava povezovati s sorodnimi pomladnimi strankami. "Največjo možnost vidim v povezovanju z SLS-om in SDS-om," pove.

"Nimam občutka, da je pomladna stran od konca koalicije Slovenija izboljšala svoj rezultat, pridobila več volilcev. Se je pa profilirala v neke stranke z jasno identiteto, voditelji, ki včasih poskušajo tekmovati za iste volivce. Ni dobro, da ta pomladni značaj izgubimo. Ni se dobro vnaprej odpovedovati sodelovanju in govoriti, da se bomo povezovali šele po volitvah. Za težke naloge, ki čakajo Slovenijo, je treba biti složen in verjetno se sloga začne na pomladni strani in treba se je potruditi, da izgradimo to slogo," je prepričan Turk, ki ob tem izpostavi levi trojček, ki je zmagal na volitvah 2008, čeprav je menil, da njihovo sodelovanje ni bilo iskreno, ampak piarovsko.

"Složni voditelji potegnejo več ljudi in to slogo bi morali demonstrirati v takšni ali drugačni obliki," sklene Turk.

Državljani morajo narediti kaj tudi sami za sebe.

Ljudmila Novak (NSi)

Ni dobro, da pomladni značaj izgubimo. Ni se dobro vnaprej odpovedovati sodelovanju in govoriti, da se bomo povezovali šele po volitvah. Za težke naloge, ki čakajo Slovenijo, je treba biti složen in verjetno se sloga začne na pomladni strani in treba se je potruditi, da izgradimo to slogo.

Žiga Turk