Foto:
Foto:

Nižanje plač ni ukrep, ki bi si ga ta vlada želela. Želi namreč imeti kakovostne uslužbence v javnem sektorju.

Žiga Turk v odgovoru na vprašanje, ali bodo plače znižali

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport se je srečal s predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije, Neodvisnega sindikata delavcev Ljubljanske univerze in Sindikata direktorjev in ravnateljev Slovenije. Na srečanju so si med drugim izmenjali poglede na trenutne razmere ter razpravljali o dogovoru o sodelovanju med ministrstvom in sindikati.

Na ministrstvu želijo ohraniti kakovosto
Minister je po srečanju povedal, da je bilo srečanje spoznavne narave, govorili pa so o temah, glede katerih delijo zaskrbljenost. Med drugim je tako izpostavil, da želijo speljati to krizo tako, da bi bile posledice čim manjše. Prav tako po njegovih besedah želijo ohraniti kakovost in vse, na kar so predvsem naša mladina in prebivalci navajeni.

Dejal je še, da ugotavljajo, da zmanjkuje sredstev, zato si želijo varčevanja, "ki pa bo najmanj prizadelo uporabnike in tiste, ki te stvari izvajajo". Da bi jim to uspelo, si želijo sodelovanja in predlogov od socialnih partnerjev, je povedal Turk.

Sindikati zadovoljni zaradi zagotovila plač
Predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj je dejal, da so na srečanju izrazili nestrinjanje glede ukinitve ministrstva za kulturo, za katerega pa minister še vedno trdi, da se ne ukinja, ampak, kot je povedal Turk, "ima samo enega ministra".

Na drugi strani pa sindikate veseli, "da je minister zagotovil, da plače v šolstvu in za učitelje bodo tudi od oktobra naprej, kar je pomembno, da sprostimo pritisk, ki se je nabral okoli tega vprašanja", je poudaril Štrukelj.

Predstavniki sindikatov so potrdili ministrove besede, ko je dejal, da je bil pogovor konstruktiven in vzdušje prijetno. Ker o konkretnih zadevah oziroma racionalizaciji niso govorili, konstruktivnost in sodelovanje pričakujejo tudi v prihodnje, ko se bodo lotili reševanja problematičnih tem. V prihodnjih tednih bo tako po besedah Turka čas za socialni dialog.

Nižanje plač ni ukrep, ki bi si ga ta vlada želela. Želi namreč imeti kakovostne uslužbence v javnem sektorju.

Žiga Turk v odgovoru na vprašanje, ali bodo plače znižali