Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 6 glasov Ocenite to novico!
Učbeniki
Ministrstvo bo šolam vsako leto namenilo sredstva za obnovo skladov, pri čemer bodo morale šole zagotoviti tudi nakup učbeniškega gradiva za prvošolčke. Foto: BoBo
VIDEO
Za prvošolčke ne bo treba...

Dodaj v

Učbeniški sklad bo za prvošolčke brezplačen

Vsako leto bodo zagotovljeni trije milijoni
21. februar 2017 ob 14:18
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ministrstvo za izobraževanje je pripravilo nov model vzdrževanja učbeniških skladov, s katerim želijo po besedah ministrice Maje Makovec Brenčič zagotoviti njihov dolgoročni razvoj in kakovost.

Ministrstvo bo šolam vsako leto namenilo sredstva za obnovo skladov, pri čemer bodo morale šole zagotoviti tudi nakup učbeniškega gradiva za prvošolčke.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnila ministrica za izobraževanje, znanost in šport, so pripravili celovit, vzdržen in trajnostno naravnan model. Tega bodo uveljavili s spremembami treh pravilnikov: pravilnika o potrjevanju učbenikov, pravilnika o upravljanju učbeniških skladov in pravilnika o posodabljanju vzgojno-izobraževalnega dela.

Po besedah Makovec Brenčičeve izhodišča novega modela temeljijo predvsem na prenovi učbeniških skladov. Tako bodo v letošnjem letu dokončno sklenili obnovo učbeniških skladov, ki so jo začeli leta 2015, in omogočili nakup učbeniških gradiv za učence 1. razreda.

Gre za novost, saj se v prvem razredu ne uporabljajo samo osnovni učbeniki, pač pa tudi delovni učbeniki in delovni zvezki. Ti bodo tako od zdaj brezplačni, s čimer želijo po besedah ministrice staršem olajšati vstop otrok v šolo in otrokom omogočiti, da bodo samostojno uporabljali ta gradiva.

Šole bodo pri uporabi sredstev avtonomne
Za obnovo učbeniških skladov za naprej bo ministrstvo šolam vsako leto zagotovilo tri milijone evrov, pri čemer bodo morale šole vsako leto zagotoviti tudi nakup učbeniškega gradiva za prvošolčke. Na vprašanje, koliko sredstev bo na voljo na učenca, Makovec Brenčičeva ne more odgovoriti, saj bodo šole avtonomne pri uporabi sredstev za učbeniške sklade.

Znotraj vsakoletnih nakazanih sredstev želijo po besedah ministrice "krepiti predvsem kakovost, kakovostno prenovo in kakovostni izbor učbeniških gradiv in učbenikov". Ti bodo postali del knjižničnega fonda in bodo ločen del šolske knjižnice, je še pojasnila Makovec Brenčičeva. V srednjih šolah pa na tem področju sprememb ne bo, je še dodala.

Po njenih besedah je pomemben tudi pravilnik o potrjevanju učbenikov, saj vanj vnaša tudi prilagoditev za otroke s posebnimi potrebami. Pripravili so tudi tako rekoč nov pravilnik o posodabljanju vzgojno-izobraževalnega dela, ki določa, kdaj sta mogoči sprememba učnih načrtov in posledično sprememba učbenikov.

Zavod RS za šolstvo bo odslej redno spremljal kakovost delovnih zvezkov, enkrat letno predložil analizo in podal ustrezna priporočila. Ministrstvo pa bo enkrat na leto v anonimizirani obliki objavilo najnižje, najvišje in povprečne cene učbeniških kompletov, je še pojasnila Makovec Brenčičeva.

Za spremljanje kakovosti učbenikov je ministrstvo novembra lani tudi objavilo razpis z namenom izvedbe evalvacije in razvoja metodologije za spremljanje kakovosti učbenikov, ki bo v pomoč učiteljem pri izboru učbenikov in učbeniških gradiv.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
zozozo
# 21.02.2017 ob 16:33
Namesto blodenj o kosovskih Albancih, bi se raje vprašali, kako to, da bo zdaj država plačevala učbenike, ki nastajajo na prostem zasebnem trgu. Kdo bo odločal, kateri založbi bo katera šola namenila koliko državnega denarja? Kako se bo pri tem preprečevala korupcija? Ampak dajmo raje nabijat o nekih tujcih, ki nas baje ogrožajo.
vnk
# 21.02.2017 ob 15:56
Ti bodo tako od zdaj brezplačni, s čimer želijo po besedah ministrice staršem olajšati vstop otrok v šolo in otrokom omogočiti, da bodo samostojno uporabljali ta gradiva.

Slovenskim staršem ali uvoženim Albancem iz Kosova?
zalcan
# 21.02.2017 ob 22:14
država naj predpiše enotne učbenike za vse šole in založnikom limitira cene. s sedanjim "prostim trgom" samo spodbuja korupcijo in mastne zaslužke založnikov.
LauraL
# 22.02.2017 ob 13:06
A ne bi bilo bolj smiselno to nuditi samo socialno ogroženim otrokom. Socialno ogroženim morda nuditi to brezplačno tudi kaj dlje kot samo v prvem razredu. Ne pa kar vsem povprek, a samo v prvem razredu.

Da se ne bomo nekega dne zbudili zadolženi kot Grčija in gledali, kako nam bodo upniki vzeli vse infrastrukture, krojili reforme in zategovali pas.

Ekonomski populizem je to. S sposojenim denarjem. Kam to pelje, vidimo v Grčiji.
vnk
# 21.02.2017 ob 21:04
Namesto da bi pozdravil taksno odlocitev, ki bo pomagala nam Slovencem, se ti ustrasis lastne sence :-)

ATP, a nisi nazadnje trdil, da živiš na Finskem? Sicer pa nisem napisal, da sem proti.

@vnk - Kako si pa uspel v to temo vključiti Albance s Kosova? A so vsi prvošolčki v Sloveniji kosovski Albanci? Ali pa imaš ti neki osebi problem s kosovskimi Albanci? Ti je kak speljal ženo?

Vidim, da nisi sposoben skupaj spraviti argumenta brez žaljenja, bogi tvoj ego. :)

Evo zozozo, iz vladne brošure:

Albanci pridejo v Slovenijo na delo, kmalu za tem pa pripeljejo še družino. Nato otroke vpišejo v šolo, žene pa so doma. Z ekonomskega vidika se jim tak način življenja bolj izplača, saj lahko pri nas uveljavljajo socialne transferje in subvencije, poleg tega pa družina živi skupaj.

Lahko pa si še prebereš državno stran o promoviranju medkulturnosti v naših šolah. Ali si pozabil, ko so iskali zdravnika z znanjem albanščine, ter multikulturne mediatorje v zdravstvenih domovih.

Sicer je bil komentar malce provokacije, a vseeno številke so, da se število priseljencev na naših šolah veča. Definitivno bodo od tega programa nekaj imeli slovenski otroci... kolikor pač jih je (spet, sarkazem). Večanje sociale pa hkrati naredi našo državo privlačnejšo za priseljevanje večjih družin (kar spet ni argument proti sociali), samo vso srečo, da bo to Cerar na glas pred kamero govoril. Samo pravim, da naj takšni programi na dolgi rok služijo za našo nataliteto in ne subvencioniranje uvoženih otrok.

vnk.. od kje si pa ti uvožen?

vnk
# 21.02.2017 ob 21:22
P.S: če bi RTV Slovenija kaj več o tem poročala, tudi jaz ne bi tega podtikal v komentarje, tako je pa za naše novinarje to tabu tema.
vnk
# 21.02.2017 ob 21:12
Namesto blodenj o kosovskih Albancih, bi se raje vprašali, kako to, da bo zdaj država plačevala učbenike, ki nastajajo na prostem zasebnem trgu. Kdo bo odločal, kateri založbi bo katera šola namenila koliko državnega denarja? Kako se bo pri tem preprečevala korupcija? Ampak dajmo raje nabijat o nekih tujcih, ki nas baje ogrožajo.

Je čisto možno obravnavati več kot en vidik naenkrat, še ne pomeni, da se med seboj izključujeta, saj imajo pobude lahko več pomankljivosti. Definitivno je tvoja opazka bolj na mestu in predstavlja večje kratkoročno tveganje, ampak po drugi strani pa cmeranje, da nekdo omeni tujce,ker ni v skladu s tvojim pogledom na svet, rahlo smešno.

Meni se pač gre pri šolskih programi, da se pomaga slovenskim staršem in ne subvencionira tuje natalitete.
Grešnica
# 21.02.2017 ob 18:42
Lepotni popravki na nivoju Milojke Celarc... Kaj smo pa pričakovali?
kiliboy
# 22.02.2017 ob 17:02
To je v prvi vrsti pomoč založnikom, šele nato staršem.
tanj
# 22.02.2017 ob 11:18
Populizem.
ZvonkoS1
# 21.02.2017 ob 17:30
Zastopniki založb si že podajajo kljuke osnovnih šol....hm...kje smo že to videli....
pobrisan
# 22.02.2017 ob 09:20
Pa kaj nimamo pri nas zastonj osnovne šole? Samo za učbenike in delovne zvezke 200€+ na leto......
matedolenc
# 21.02.2017 ob 16:33
Predvsem se jim gre za zaslužkarstvo. Različni učbeniki, različna tolmačenja...
bjn
# 22.02.2017 ob 09:29
Vseeno se nekaj premika,
__________po 26-ih letih !
angryjoe
# 21.02.2017 ob 17:15
ta z Albanci je pa res kar nekaj...
qwertz
# 21.02.2017 ob 16:46
vnk.. od kje si pa ti uvožen?
Grešnica
# 22.02.2017 ob 09:02
Skoraj vsi e-učbeniki so izdani, naj si jih tiska vsak sam, če sploh potrebuje tiskano verzijo.
ATP
# 21.02.2017 ob 17:53
vnk

Namesto da bi pozdravil taksno odlocitev, ki bo pomagala nam Slovencem, se ti ustrasis lastne sence :-)
zozozo
# 21.02.2017 ob 16:31
@vnk - Kako si pa uspel v to temo vključiti Albance s Kosova? A so vsi prvošolčki v Sloveniji kosovski Albanci? Ali pa imaš ti neki osebi problem s kosovskimi Albanci? Ti je kak speljal ženo?
Kazalo