Picard je večkrat ponovil, da zaupa revizorjem družbe PricewaterhouseCoopers. Foto: MMC RTV SLO
Picard je večkrat ponovil, da zaupa revizorjem družbe PricewaterhouseCoopers. Foto: MMC RTV SLO

Mednarodna organizacija Unicef je maja naročila revizijo poslovanja slovenskega odbora za Unicef. Revizorji mednarodne revizijske hiše PricewaterhouseCoopers so tako po besedah Picarda opravili razgovore s sedanjimi in nekdanjimi zaposlenimi, člani upravnega odbora, partnerji iz zasebnega sektorja in zunanjimi revizorji slovenskega odbora. Prav tako so po vseh razgovorih na sedežu odbora temeljito pregledali tudi vso ustrezno korespondenco in gradivo.

"V slovenskem Unicefu začenjamo na novo"
Revizorji niso našli nobenih dokazov o morebitnih nepravilnostih, je poudaril Picard. V Unicefu so tudi prepričani, da je revizijska hiša pozorno raziskala in obravnavala vse ustrezne pripombe in očitke, dala je tudi priporočila za izboljšanje načinov vodenja. V Unicefu so ugotovili, da nekatere nepravilnosti v delovanju slovenskega odbora obstajajo, zato "v slovenskem Unicefu začenjamo na novo," je optimističen Picard.

"Gre za popolno ignoranco"
Medtem pa se Gašper Tič iz civilne pobude za boljši Unicef z izsledki revizije ne strinja. "Izdelkom revizije absolutno ne verjamemo zaradi svojih razlogov. V Sloveniji smo že navajeni, da v nobenem propadajočem podjetju ni nič narobe, nobena revizija ne ugotovi nepravilnosti, nihče ne odgovarja in tako dalje," je ogorčeno dejal. "Izpostavljamo pa moralno in etično vprašljivost delovanja zadnjega in predzadnjega vodstva Unicefa. Z vsemi temi ljudmi se ne zgodi nič. Gre za popolno ignoranco naše iniciative, imamo dober namen, gre nam za pravico in resnico," je dodal.

Ambasadorki sta izstopili
Na domnevne nepravilnosti v Unicefu Slovenija sta sredi januarja opozorili Milena Zupančič in Vita Mavrič, ki sta zato odstopili kot ambasadorki dobre volje. V društvu so očitke zavrnili. Inšpekcija za nadzor delovnih razmerij pa je ugotovila nekaj kršitev zakona o delovnih razmerjih.