Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je na julijski redni seji državnega zbora po seznanitvi in uradni potrditvi odstopa Zaresovih ministric dejal, da bo zaradi nastalih razmer tudi sam odstopil. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je na julijski redni seji državnega zbora po seznanitvi in uradni potrditvi odstopa Zaresovih ministric dejal, da bo zaradi nastalih razmer tudi sam odstopil. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Dušan Kumer
Kumer je poudaril, da bodo morebitni odstop Pavla Gantarja z mesta predsednika parlamenta obravnavali zelo resno. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Odstop predsednika parlamenta Pavla Gantarja je po besedah vodje poslanske skupine SD-ja Dušana Kumra sprejemljiv z vidika zasebno-moralnega vidika. Z vidika državotvornosti pa odstop predsednika DZ-ja in prehodno izkazanega zaupanja poslancev pa Gantajevo dejanje ocenjujejo kot slabo in ga obžalujejo.

Poudaril je, da bodo v stranki in poslanski skupini ravnali odgovorno in državotvorno in se skupaj s pričakovano večino v državnem zboru dogovorili, bo prevzel Gantarjevo funkcijo, po Kumrovih besedah je pomembno, da vse procedure v DZ-ju septembra in oktobra normalno stečejo za kar pa kot pravi morajo biti razmere stabilne. O nasledniku, ki bi lahko zasedel Gantarjevo mesto, ni želel govoriti, povedal je le, da Gantar še ni odstopil, zato naj bi o konkretnih imenih govorili, ko bo podal odstop.

Na novinarsko vprašanje, stranka SD prepustila mesto predsednika parlamenta edini preostali koalicijski partnerici je Kumer odgovoril, da mora biti Gantarjev naslednik stvar dogovora in da je nepošteno, "da se to vse prelaga na SD kot na največjo koalicijsko ali parlamentarno stranko, saj je predsednik DZ je prvi med enakimi in DZ ni koalicijski." Kot je še poudaril je lahko predsednik parlamenta tudi iz opozicije.

Na Kumrove ocene in mnenje SD-ja so se odzvali v nekdanji koalicijski partnerici Zaresu, kjer odgovarjajo, da je Gantar odstopil na odgovoren način, saj je odstop napovedal vnaprej in preprečil, da bi DZ ostal poleti brez predsednika.

V izjavi za javnost so še zapisali: "V Zares upamo, da so v SD to napoved odstopa vendarle vzeli resno in ne bodo - tako kot ob naši napovedi izstopa iz vlade in koalicije, če ne pride do rekonstrukcije vlade - kalkulirali, da bi se ta odločitev lahko spremenila. Če bi zaradi takšnih kalkulacij državni zbor v septembru ostal brez predsednika, bo odgovornost za to v prvi vrsti SD-jeva."

Jesen pomembnih odločitev
Anton Colarič (SD) je predstavil sveženj štirih zakonov, ki bodo po njegovem mnenju uredili pravosodni in kazenski sistem tako, da "novi zakoni ne bodo več potrebni za učinkovit pregon korupcije in organiziranega kriminala", saj naj bi bili zakon o tožilstvu, kazenski zakonik, zakon o odvzemu premoženja in zakon kazenskem postopku dobra podlaga in orodje za učinkovit pregon najhujših kaznivih dejanj.

Poslanka SD-ja in županja Metlike Renata Brunskole pa je predstavila "napačne interpretacije nesprejetja zakona o pomoči Beli krajini," ki po njenih besedah ne pomeni izgube denarja za to območje, saj bi začel veljati šele leta 2013. Zakon o Pokolpju se po njenih zagotovilih že izvaja.