Sindikat upokojencev trdi, da nikakor ne bodo podprli predlaganega zniževanja pokojnin. Foto: MMC RTV SLO
Sindikat upokojencev trdi, da nikakor ne bodo podprli predlaganega zniževanja pokojnin. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik sindikata upokojencev Konrad Breznik je povedal, da upokojenci nasprotujejo predlaganemu načinu usklajevanja pokojnin po t. i. švicarski formuli, ki v 50 odstotkih upošteva rast plač, v 50 odstotkih pa spremembo cen življenjskih potrebščin. Prav tako v predlogu reforme ni predviden poračun pri usklajevanju, je opozoril Breznik.

Ob tem upokojenci opozarjajo, da so se pokojnine v primerjavi s plačami zniževale že vse od leta 1992 in še bolj po letu 2000, ko so začele vztrajno padati. Tako je razmerje med povprečnimi pokojninami in plačami padlo z 68,1 odstotka že na 61,3 odstotka v letu 2009. Po njihovem mnenju to razmerje ne sme več padati.

"Delovnih mest za starejše ljudi ni"
Sindikat upokojencev poziva tudi k temu, da se znova preučijo razlogi za zviševanje starostne meje za polno upokojitev, saj delodajalci pogosto nimajo niti delovnih mest za starejše ljudi. "Napenjanje mišic, katera starostna meja je še primerna, je odveč. Ostali bi lahko na zdajšnji ravni," je dejal podpredsednik sindikata Branko Pintar. Zavzemajo se za ostro ločevanje sredstev iz prispevkov, namenjenih za izplačevanje pokojnin, in tistih sredstev, ki so socialni transfer, kot so npr. državne pokojnine.

Upokojenci nasprotujejo hitenju s spreminjanjem pokojninskega sistema in opozarjajo, da pokojnine niso socialna, temveč ekonomska kategorija. "Predlagatelj reforme bi moral predložiti izračune in predstaviti vse posledice, ki bi jih taka reforma prinesla," so prepričani v sindikatu.

DeSUS grozi z izstopom iz koalicije
Tudi koalicijska stranka DeSUS je proti predlaganemu načinu usklajevanja pokojnin po t. i. švicarski formuli. Če bo koalicija vztrajala pri takem predlogu pokojninske reforme, bo DeSUS začel vse postopke za izstop iz koalicije, so napovedali pretekli teden.

Zadnji vladni predlog ni več postavil starosti kot izključnega pogoja za polno upokojitev, temveč bi bil pogoj lahko 43 let delovne dobe za moške in 41 let za ženske. Po predlogu sindikalne strani, ki so ga predstavili pretekli teden, naj bi bila spodnja meja za upokojitev 60 let, pokojninska doba pa naj bo pri moških 40 let in pri ženskah 38 let. Pogajanja se nadaljujejo v sredo.