Aleša Guliča mora na mestu direktorja urada potrditi še vlada. Prej o tem ne želi govoriti. Foto: MMC RTV SLO
Aleša Guliča mora na mestu direktorja urada potrditi še vlada. Prej o tem ne želi govoriti. Foto: MMC RTV SLO

O tem, katerih nalog se bo najprej lotil na čelu urada, pred četrtkovo vladno sejo ne želi govoriti. Nekdanji poslanec LDS-a se bo najprej posvetil kolektivu in se seznanil z ljudmi, s katerimi bo delal.

Tako naj bi se končalo dolgotrajno izbiranje novega direktorja, ki se je zapletalo predvsem zaradi preverjanja ustreznosti prijavljenih. Marca so sicer dotedanjega direktorja Draga Čeparja imenovali za v.d.-ja za šest mesecev, ki se bo izteklo v petek.

Komisija, ki so jo sestavljali Franc Tomažič, Mojca Cvelbar in Marjan Smrke, je na koncu izbirala med štirimi kandidati, ki so jih ocenili kot primerne: religiologom Gregorjem Lesjakom, nekdanjo ministrico za visoko šolstvo Mojco Kucler Dolinar, Čeparjem in Guličem.

Na novico o Guličevem imenovanju so se sicer že odzvali predstavniki verskih skupnosti. V Slovenski škofovski konferenci si želijo, da bo novi direktor gojil "korektne odnose s Cerkvami in drugimi verskimi skupnostmi v Sloveniji v duhu okrepljenega sodelovanja in nadaljevanja prenosa opravljanja javnih služb na civilno družbo predvsem na področju sociale, kulture in šolstva".

"Da ne bi bilo slabše, kot je zdaj"
Tajnik Islamske skupnosti v RS Nevzet Porić je imenovanje direktorja urada označil za "predvsem stvar vlade", pri tem pa dodal, da je islamska skupnost z dozdajšnjim vodstvom dobro sodelovala. Paroh Srbske pravoslavne cerkve Peran Bošković pa si ob imenovanju novega direktorja urada želi, "da ne bi bilo slabše, kot je zdaj". Od novega direktorja pričakuje takšno podporo, "kot smo jo imeli pri Čeparju, da bi bil zavzet za naše probleme in potrebe".

Evangeličanski škof Geza Erniša pa od Guliča pričakuje, da bo enakovredno in enakopravno do vseh verskih skupnosti opravljal svoje delo. Ob tem je omenil, da je Evangeličanska cerkev skozi protestantizem in reformacijo Slovencem dala knjižni jezik, prve knjige in prvi prevod Svetega pisma, tako da ima že zato "neko domovinsko pravico na slovenskih tleh".

Kucler Dolinar: Storjen korak stran od strpne družbe
Na Guličevo imenovanje pa se je odzvala tudi nekdanja ministrica za visoko šolstvo in članica zunajparlamentarne stranke NSi, Mojca Kucler Dolinar, ki je tudi sama kandidirala za mesto direktorice. Prepričana je, da je bil z izborom Guliča "storjen nov korak, ki Slovenijo vodi stran od odprte, napredne in strpne družbe". Skrbi jo predvsem Guličeva izjava, da je treba vpeljati privilegiranje manjših verskih skupnosti. "Tako stališče je v nasprotju z načelom nevtralnosti države do verskih skupnosti in ustavnim načelom enakega obravnavanja," še meni Kucler Dolinarjeva.