Na ustavnem sodišču bo javna razglasitev odločitve o pobudi za oceno ustavnosti zakona o ustanovitvi občin ter določitvi njihovih območij. Foto: MMC RTV SLO
Na ustavnem sodišču bo javna razglasitev odločitve o pobudi za oceno ustavnosti zakona o ustanovitvi občin ter določitvi njihovih območij. Foto: MMC RTV SLO
Dve novi občini

Ustavno sodišče ugotavlja, da je državni zbor s tem, ko ni ustanovil novih občin, ravnal arbitrarno oziroma samovoljno.

Odločba ustavnega sodišča v celoti


Ustavno sodišče je državnemu zboru naložilo, da neskladje zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij z ustavo odpravi v dveh mesecih. Poleg tega je odpravilo akt predsednika državnega zbora o razpisu volitev v občinske svete in volitev županov v delu, ki se nanaša na volitve v Mestni občini Koper in Občini Trebnje. V 20 dneh po uveljavitvi zakona, s katerim bo državni zbor odpravil neskladje z Ustavo, mora predsednik državnega zbora razpisati volitve v občinski svet in volitve župana v novih občinah Ankaran in Mirna ter v Mestni občini Koper in Občini Trebnje po pravilih, ki veljajo za predčasne volitve v občinski svet, kadar se ta razpusti pred potekom štiriletne dobe (zakon pravi, da se predčasne volitve lahko opravijo najprej v 40 dneh od dneva razpisa volitev). Mandati članov občinskih svetov in županov Mestne občine Koper in Občine Trebnje se podaljšajo do prve seje novizvoljenih občinskih svetov, je še odločilo sodišče.


Ločena mnenja Sovdatove, Petriča in Zobca
Ustavna sodnica Jadranka Sovdat je podala odklonilno ločeno mnenje. Zapisala je, da so pobudniki z ustavno pritožbo napadli ravnanje državnega zbora v postopku sprejemanja spremembe zakona o ustanovitvi občin in veto državnega sveta, odločanje o tem pa je ustavno sodišče zavrnilo. Ločeni pritrdilni mnenje sta podala ustavna sodnika Ernest Petrič in Jan Zobec, ki sta glasovala za izrek odločitve v celolti, a sta želela poudariti, da ne podpirata drobljenja ozemlja Slovenije na občine.

Pobudo vložili pobudniki ustanovitve občin Ankaran in Mirna
Pobudo za presojo ustavnosti tega zakona so vložili pobudniki ustanovitve občin Ankarana in Mirne, potem ko državni zbor ni sprejel zakonov, s katerimi bi ustanovili ti občini. Pozneje so predlagatelji vložili dva ločena zakona.

Predlog zakona za ustanovitev občine Ankaran prav tako ni bil sprejet, predlog zakona za ustanovitev občine Mirna pa je še v zakonodajnem postopku.

Pred mesecem dni so se pred sodiščem z argumenti soočili tako zagovorniki kot nasprotniki ustanovitve novih občin, saj so ustavni sodniki želeli pridobiti kar največ mnenj. Ob tej javni obravnavi je sodišče prejšnji mesec opravilo še dve.

V Kopru in Trebnjem bodo kmalu volitve
Vlagatelji so ustavnemu sodišču tudi predlagali zadržanje izvajanja volitev v občinah Koper in Trebnje, dokler se dokončno ne opredelijo, ali so bili postopki v zvezi z ustanavljanjem občin Ankaran in Mirna korektno izpeljani. Ustavno sodišče je pobudnikom pritrdilo in tako oktobra v Kopru in Trebnjem ni bilo lokalnih volitev.

Dve novi občini